Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2983
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19184
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95214
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nederlingų žemių ūkininkai gina savo teises

2011 m. lapkričio 23 d., trečiadienis Nr.86 (1133)

Šių metų lapkričio 4 dieną svečio teisėmis teko dalyvauti Lietuvos nederlingų žemių asociacijos surengtoje konferencijoje, kurioje buvo aptartos nederlingose žemėse ūkininkaujančių žemdirbių problemos, kiti aktualūs klausimai. Renginyje, kuris vyko Perlojoje (Varėnos r.) dalyvavo žemdirbiai, asociacijos valdybos nariai iš Ukmergės, Varėnos, Druskininkų, Trakų, Zarasų, Ignalinos, Jonavos rajonų. Nederlingų žemių asociacijos pirmininkas Juozas Baublys, jis šiuo metu yra ir Varėnos rajono tarybos narys, gausiam žemdirbių būriui pristatė konferencijos svečius : žemės ūkio ministrą K. Starkevičių, žemės ūkio rūmų pirmininką A. Stančiką, Seimo narius A.Kašėtą, D.Bekintienę, Varėnos rajono savivaldybės merą E. Jankevičių, Nacionalinės žemės tarnybos direktorių V. Lopinį , Kaimo plėtros departamento kompensacijų ir investicijų skyriaus vedėją J. Žutautienę, vyriausiąją specialistę R. Motiejaitę, Agroaplinkos ir ekologinio ūkininkavimo skyriaus vedėją R.Grikienę, žemės ūkio srities įmonių atstovus. Įsiminė asociacijos pirmininko J. Baublio renginio pradžioje svečiams pasakyti žodžiai : ,, Jūsų dalyvavimas renginyje leidžia mums suprasti, kad problemos, kylančios ūkininkams, dirbantiems nederlingose žemėse, Jums rūpi, ir kad jas spręsime teigiama linkme“.

Pradėjus diskusiją ministrui ir kitiems konferencijos dalyviams buvo pateikta nemažai klausimų nenašių žemių ūkininkams labiausiai rūpimomis temomis: dėl paramos ir tiesioginių išmokų, skirtingų sąlygų ūkininkaujantiems fiziniams ir juridiniams asmenims, žemės mokesčio, apleistų žemių. Iki šiol žemdirbiai, taip pat ir mūsų Švenčionių rajono, už didelio nepalankumo žemes kasmet gaudavo po 260 Lt už ha, mažo nepalankumo rajonuose ši išmoka sudarė 195 Lt. už ha. ,,Jau baigiasi metai, o mes, ūkininkaujantieji nederlingose žemėse, nežinome, kokią paramą gausime šiais metais už nenašias žemes?“ – klausė žemės ūkio ministro J.Baublys. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad nederlingose žemėse gaunamas derlius 3-4 kartus mažesnis negu derlingose. Gaunamos išmokos ir taip nepadengdavo nė pusės tonos grūdų vertės. Ūkininkai, tikėdamiesi išmokų, planavo savo finansinius srautus, investicijas, ėmė kreditus investavimui į žemės ūkio techniką ir kitas priemones. Kalbėjusieji priekaištavo, kad yra sudarytos skirtingos sąlygos juridiniams ir fiziniams asmenims mokant išmokas už pievas ir ganyklas. Juridiniai asmenys, dažniausiai UAB, jeigu ir nelaiko gyvulių, gauna išmokas už parduotus pašarus, o fiziniai asmenys šių išmokų šiemet negauna.

Ministras K.Starkevičius sutiko su ūkininkų pastabomis, kad nereikia išimčių bendrovėms ir jų steigėjams, paaiškino susirinkusiems, kad rado tokį ankstesnės valdžios palikimą. Programoje lėšų išmokoms už nederlingas žemes nebuvo numatyta. Ūkininkai, anot ministro, šiemet gaus išmokas, tik mažesnes. Už ,,mažo palankumo" žemes bus mokama 131 Lt. už ha, o ,,didelio nepalankumo"- 174 Lt. už ha. Ministras ramino ūkininkus informuodamas, kad Lenkijos ūkininkai gauna dar mažesnes išmokas nei Lietuvos (turėjo galvoje išmokas už nederlingas žemes) ir siūlė nederlingose žemėse daugiau auginti gyvulių, tuo labiau, kad dabartiniu metu rinkoje už karvę žindenę jau mokama 800 Lt., anksčiau buvo 650 Lt. Pasak jo, bus skatinama pieninės ir mėsinės gyvulininkystės puoselėtojai, programa bus ilgalaikė.

Konferencijoje kalbėjo ŽŪR pirmininkas A.Stančikas. Jo mintys sutapo su daugelio nuomone : ,,Jeigu būtų buvusi tinkama kontrolė, šioje programoje gal pinigų būtų užtekę iki 2013 metų". Pasak jo ,,košė suvalgyta, ir bandoma ieškoti su šaukštu, kas liko... Jeigu nėra stabilumo, galima užsiimti ir tuo ir anuo". Pirmininkas prisiminė, kad tikėdamiesi pelno, ūkininkai prisisodino svarainių, o dabar praktiškai nėra kur jų dėti. A. Stančiko nuomone, UAB-ai žemės ūkyje sukurti tik pinigams (išmokoms) pasiimti, o paramą turėtų gauti tikrai žemę dirbantys ūkininkai.

Seimo nario A.Kašėtos nuomone, ūkininkų viltys dėl buvusių išmokų už nederlingas žemes žlunga. Žlunga dar ir dėl to, kad kai kurie ,, bandė neskaidriai atsiriekti pyrago dalį iš valstybės". Labai patiko politiko mintis, kad vertėtų partijoms pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl žemės ūkio prioritetų ateityje. Tik ar tikrai tai įmanoma šiandieninėje Lietuvoje? Žemdirbius optimistiškai nuteikė Varėnos rajono mero E.Jankevičiaus pasiūlymas Žemės ūkio Ministerijai - galbūt, suradus lėšų, kitąmet ar vėliau būtų galima kompensuoti nepriemokas ūkininkams už nederlingas žemes.

Konferencijos dalyviai - žemdirbiai atkreipė dėmesį ir į kitas programas, iš kurių galima būtų sutaupyti lėšų išmokoms už nederlingas žemes. Pasak kai kurių, yra ,,naivi kraštovaizdžio programa, neaišku, pagal ką ir už ką ten gaunamos išmokos". Žemės ūkio ministras K. Starkevičius labai aktyviai ir geranoriškai dalyvavęs diskusijoje, keletą kartų pakartojo, kad jis realiai vertina situaciją ir nedalina pažadų, nes lėšos, nors ir mažesnės, yra surastos. Asociacijos pirmininkas J. Baublys ministrui priminė, kad anksčiau buvo kalbėta apie išmokų sumažinimą 10 procentų, o dabar jau mažinama apie 33 procentus. Konferencijos metu buvo užduotas ir svarbiausias klausimas- kas nederlingų žemių naudotojų laukia po 2014 metų, kokios ateities perspektyvos? Kaimo plėtros departamento kompensacijų ir investicijų skyriaus vedėja J.Žutautienė informavo, kad jau dabar yra peržiūrimos nederlingų žemių teritorijos, įvedami nauji kriterijai, bus vertinamas dirvų rūgštingumas ir kiti faktoriai. Vedėja patikino, kad 1/3 teritorijų išliks kaip nepalankios ūkininkauti vietovės, kitaip tariant, vyksta derybos su ES komisija ir jos dar bus tęsiamos.

Vėliau, apibendrindamas derybas su Ministerija, J.Baublys sukonkretino aptartus rezultatus: prieš metus buvo kalbama apie nederlingų žemių išmokas šiems ir ateinantiems metams. Tuomet , ministro K.Starkevičiaus teigimu, buvo likę 227 mln.Lt. Dabar, po ryžtingos nederlingų žemių asociacijos veiklos, jau žadama daugiau nei buvo įvardintas likutis. Šiemet nederlingų žemių išmokoms skirta 140 mln. Lt, o kitąmet -150 mln. Lt. Vadinasi, sudėjus- jau apie 290 mln. Lt. Bemaž 50 mln. Lt. asociacija jau atsikovojo. Be to, jos dėka , išmokų mokėjimas pratęstas 2012-2013 metams. Nors jau buvo teigta, kad šiemet išmokos nederlingų žemių ūkininkams bus mokamos paskutinius metus. Asociacija nenuleis rankų ir kovos, kad išmokos nederlingų žemių ūkininkams būtų mokamos ir vėliau, galbūt iki 2020 metų.

Po Lietuvos nederlingų žemių naudotojų asociacijos išplėstinio valdybos posėdžio, kuris vyko Perlojos bendruomenės namų salėje, asociacijos pirmininkas J.Baublys visus dalyvius pakvietė į Perlojos kultūros namų salę, kur laukė apie 100 Varėnos rajono bei iš kitų rajonų atvykusių žemdirbių. Šventiniame renginyje Padėkos raštais buvo apdovanoti labiausiai nusipelnę ūkininkai, aktyviai plėtojantys veiklą nederlingose žemėse. ŽŪM ministras, ŽŪR pirmininkas ir Varėnos raj. meras gavo asociacijos dovanų - po didelį kepalą duonos. ,,Ekoagros" direktorė Ona Kazlienė įteikė žemdirbiams ir net bitininkui gražiai įpakuoto ekologiško medaus.

Buvau be galo sužavėta dzūkių šeimininkių paruoštais valgiais, dzūkišku nuoširdumu, paprastumu, linksmumu, nuostabiai atliktomis dzūkiško ansamblio dainomis. Beje, ši konferencija buvo jau antras dalykinis renginys šiais metais, kuriame teko dalyvauti ir man. Išvada viena - nederlingų žemių naudotojų asociacija vienija žemdirbius, nebijančius diskutuoti, siūlyti, kritikuoti nei savęs, nei valdžios atstovų. Žemdirbiai vienijasi, buriasi, nes žino, kad visi drauge – jėga, drauge – ateitis. Labai šito linkiu Švenčionių rajono žemdirbiams.

Stasė KLIŠEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis