Mes turime 239 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2408
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16407
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63733
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Poezijos naktigonėje

2016 m. gegužės 25 d., trečiadienis, Nr.38 (1571)

Sekminių išvakarėse, gegužės 14-tą,  Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Mielagėnų filialas kartu su vietos bendruomene visus pakvietė į Bibliotekų metams skirtą „Poezijos naktigonę“.

Jau antrus metus Mielagėnuose vykusiame renginyje šįmet dalyvavo Ignalinos viešosios bibliotekos literatų klubo ,,Lelija“ narės Lolita Reifonaitė, Olga Paukštienė, kilusi iš Adutiškio, bet ignaliniete save laikanti Aldona Freder, didžiasaliečiai Mamertas Papšys ir Algirdas Sekonas, mielagėniškė  Tarutė. Renginio dalyvių amžius – nuo 16 iki 80: Mindaugui Milinavičiui ir Leopoldui Stanevičiui šis pavasaris - 80-tasis...

Pagarbą gimtajai žemei savo eilėmis išsakė švenčioniškis, bet Mielagėnus gimtaisiais namais laikąs Algis Jakštas. Jo kūrybą pasirinko skaityti ir Kęstas Egidijus Urbanavičius. Nors jis pats eilėraščių nerašo, bet, pasak jo, poezija – tai kažkas tokio... ji reikalinga...

 Renginį vedė poetas Gaudentas Kurila (Cieksas Žalbungis), tarmiškos kūrybos almanacho ,,Žalia žolė“ sudarytojas, pas senelius Gaidelius Mielagėnuose augęs ir paveldėjęs jų šnektą.

Naktigonėje tarp poezijos skambėjo klasikinė muzika, atliekama pianisto Andriaus Vasiliausko iš Vilniaus.

Internete pernai radusi informaciją apie Naktigonę, ja susidomėjo ir  atvyko iš Jonavos žinoma to krašto poetė Eglė Miliušytė-Brazdžiūnė (slapyvardis  EGMILĖ), su kurios nuoširdžia moteriška kūryba galima  susipažinti internete - ji facebook‘e yra subūrusi grupę "Eilėraščio taku“.

 Ilgiausią kelią iki Naktigonės (net 400 km) įveikė  Dalia Tamošauskaitė-Zabitienė bei Žvinklys Pranis (literatūrinis žemaičių kalba kuriančio Augenijaus Zabičio pseudonimas). Jieatvažiavo iš Žemaitijos, iš Skuodo (beje, atvažiavo vėluodami, truputį paklaidžioję po Švenčionių rajoną – labiau pasitikėdami navigacija, o ne kelio ženklais, papuolė su savo Žemaitijos regiono vėliava papuoštu automobiliu kažkur į ūkininko laukus Jurgeliškėje... ,,Važiavom, važiavom, sako, ir kelias baigėsi“ ).

Dalia Zabitienė – filologijos magistrė, literatūrologė, Skuodo rajono laikraščio „Mūsų žodis“ redaktorė.Nors dirba žurnalistinį darbą, kiekviena pasitaikiusia proga akcentuoja, jog yra žmogus, gyvenantis literatūra, su literatūra, literatūrai, per literatūrą ir dėl literatūros. Siekdama įrodyti, kad jos gimtoji šiaurės žemaičių telšiškių kalba yra lygiai tokia pat viskam tinkama, kaip ir lietuvių bendrinė,jau daug metų tarmiškai rašo noveles, humoreskas, pasakas, eilėraščius bei mokslinius ir publicistinius straipsnius. Yra net dviejų respublikinių tarmiškos kūrybos konkursų (2013 m. ir 2016 m.) laimėtoja. Ir vis mažiau Lietuvoje belieka vietovių, kur nebūtų vedusi etniniam identitetui puoselėti skirtų renginių.

ŽvinklysPranis - literatūrinis žemaičių kalba kuriančio Augenijaus Zabičio pseudonimas. Gimęs 1953 m. lapkričio 25 d. Erlėnų kaime prie Salantų (Kretingos r.). Gyvena Skuode. Pagal išsilavinimą – filologijos magistras (Vilniaus universitetas). Dirbo darbininku, mokytoju, mokyklos direktoriaus pavaduotoju, rajono laikraščio korespondentu, Seimo nario padėjėju, seniūnu. Yra gyvenęs ir Dzūkijoje, ir Suvalkijoje, ir, aišku, gimtojoje Žemaitijoje. Aplankęs visus Lietuvos kampelius. Daugelio tarmiškų literatūrinių konkursų dalyvis bei laureatas, renginių organizatorius, rėmėjas.

Poezijos Naktigonė Mielagėnuose pretenduoja tapti tradiciniu renginiu. Kol yra kuriančių, kol yra turinčių ką pasakyti – rasis ir vieta, kurioje skambės ,,žodžio  muzika” - taip  poeziją apibūdino Metų knygos poezijos kategorijoje nugalėtojas Vladas Braziūnas, kuris taip pat sakė, kad ,,poeziją  nebūtina suprasti, jos galima tik klausytis”.

Naktigonė įvyko. Net gamta buvo palanki organizatoriams: visoje šalyje lijo, o virš Mielagėnų šypsojosi saulė. Absoliutus žydėjimas, lakštingalų  trelės, persipynusios su skaitomais kūriniais, su muzika – kultūringai praleistas vakaras išliks dalyvių ir žiūrovų atmintyje. Kaip pavyzdys kažko gražaus, gero įsimins ir visą vakarą aplik zujusiems berniukams, kuriems norisi padėkoti. Tarp jų buvo  Švenčionių rajono Adutiškio mokyklos mokiniai Erikas ir Ernestas Šalcai, kurie mielai talkino ruošiantis renginiui.

Rima MISIŪNIENĖ

Ignalinos viešosios bibliotekos Mielagėnų filialo bibliotekininkė