Mes turime 536 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3320
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28450
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75776
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčioniškėms – paskaitos apie sveikatą, sąmoningumą ir ligų prevenciją

2016 m. gegužės 18 d. trečiadienis, Nr.36 (1569)

Gegužės 6 d., penktadienį, krūties vėžio prevencijos projekto „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė mūsų rajone sukvietė įvairias bendruomenes į susitikimus pasikalbėti apie sveikatą, apie vėžį ir apie tai, kad turime skirti dėmesio kiekvienas sau, kai dar nejaučiame jokių simptomų, kitaip sakant – ieškoti vėžio lygioje vietoje. Juk daugumas moteriškų vėžių yra klastingi tuo, kad net ir susirgus ilgą laiką nieko neskauda. O kai jau atsiranda nemalonūs pojūčiai, vėžys būna išplitęs į kitus organus. Laiku diagnozavus krūties vėžį, išgelbėti galima daugiau nei 90 proc. moterų. Nustačius 0 ir I stadijos krūties vėžį, pasveiksta 95 proc. susirgusiųjų, II stadijos – 85 proc. Lietuvoje dažniausiai diagnozuojami II ir III stadijos.

Keturioliktus metus gyvuojantis „Nedelsk“ projektas siekia, kad moterys būtų sąmoningos, daugiau dėmesio skirtų savo sveikatai, turėtų žinių apie ligų prevenciją, sveikos gyvensenos svarbą ir reguliariai krūtis tikrintųsi pas gydytojus.

Vienas iš bene geriausiai žinomų ir labai laukiamų „Nedelsk“ prevencinio projekto prieš krūties vėžį – „Rožinis autobusėlis“. Jis atvyksta į miestus, miestelius ir kaimus, kad vietoje moterys pamatytų švietėjiškus filmus, paklausytų paskaitų, o svarbiausia – nemokamai pasikonsultuotų su šalies geriausiais krūtų onkologais, radiologais, mamologais, moterims būtų atlikta krūtų echoskopija. Per projekto gyvavimo metus „Rožinis autobusėlis“ apkeliavo visą Lietuvą, daug kartų lankėsi ir mūsų rajone. Iš viso visoje Lietuvoje „Rožiniame autobusėlyje“ buvo patikrinta 100 tūkstančių moterų, iš kurių 951 moteriai rasta krūties vėžio požymių ir joms rekomenduota atlikti tolesnius tyrimus. Ne vienai moteriai net ir neplanuotas apsilankymas autobusėlyje išgelbėjo gyvybę arba prailgino gyvenimo trukmę.

Tokiomis istorijomis apie savo pačių ar draugių ligos diagnozę ir gydymą su A.Zuokiene dalinosi moterys ir Švenčionyse vykusiuose susitikimuose. Kur, be kita ko, viešnia pateikė ir labai vertingos susistemintos informacijos apie nemokamus sveikatos tyrimus ir t.t.

Pirmasis susitikimas vyko Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje su vyresniųjų klasių mergaitėmis ir mokytojomis. Pati būdama trijų įvairaus amžiaus vaikų mama, p. Agnė pasidalino su auditorija vertingais gyvenimiškais patarimais ne tik apie rūpinimąsi sveikata, bet ir apie ligų padėsiantį išvengti gyvenimo būdą, apie mokslus, karjeros siekimą, šeimą. Viešnios įsitikinimu, nei santuoka, nei vaikai karjerai netrukdo. Šią jos mintį savo pavyzdžiu puikiai iliustruoja ir garsios pasaulio bei Lietuvos moterys, kurių dauguma turi sukūrusios šeimas, išauginusios vaikus ir pasiekusios didelių laimėjimų profesinėje arba politinėje veikloje. Taigi gimnazistes A.Zuokienė drąsino svajoti, gerai apgalvoti, ko nori, ir tada siekti.

Balandžio pabaigoje beveik 290 Lietuvos ugdymo įstaigų – darželių, mokyklų projektas „Nedelsk“ išsiuntinėjo laišką mamai. Tai Motinos dienos sveikinimas ir kartu raginimas pasitikrinti sveikatą, neužmiršti savęs dėl vaikų, vyrų ir kitų artimų žmonių. Beveik 50 000 Lietuvos mamų gaus šį laišką. Laiškai buvo atsiųsti ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijai, atvežti į Švenčionių profesinio rengimo centrą ir Veiklių mamų klubui.

Lietuvoje „Nedelsk“ projektui talkina apie 200 savanorių – gerosios valios ambasadorių. Agnei Zuokienei surengti susitikimus mūsų rajone padėjo projekto gerosios valios ambasadorė – šio straipsnio autorė Irena Požėlienė.

Kiti du tą dieną rengti susitikimai vyko Švenčionių profesinio rengimo centre ir „Beržuvio“ restorane, į kurį maloniai pakvietė viena iš jo šeimininkų Liudmila Zitikienė, nuolatinė „Nedelsk“ projekto akcijų rajone rėmėja ir draugė. Ir šviesioje Cirkliškio dvaro rūmų bibliotekos skaitykloje, ir „Beržuvio“ restorane susirinko gausi ir graži auditorija: PRC direktorė Milda Gustienė-Vilniškė, centro pedagogų kolektyvas, mokinės, Veiklių mamų klubas su vaikučiais, Švenčionių pradinės, Juliaus Siniaus meno mokyklų mokytojos, pardavėjos, bibliotekininkės ir kt. Į susitikimą atvyko ir Švenčionių miesto seniūnė Ina Sinienė, tarybos narė, LR Seimo nario Šarūno Biručio padėjėja Violeta Čepukova ir kt.

Ypač daug klausimų viešniai buvo pateikta dėl vėžio nustatymo ir gydymo metodų, vaistų, šiemet planuojamos skiepų programos mergaitėms nuo žmogaus papilomos viruso ir t. t. Medicinos mokslas iki šiol dar negali atsakyti į klausimą, kodėl žmogaus organizme cirkuliuojančios vėžinės ląstelės susitelkia, ima dideliu greičiu dalintis ir formuoja darinį. Kad tie dariniai būtų aptikti laiku, kol vėžys neišplito į kitus organus, reikia tikrintis.

Ypač daug susidomėjimo sulaukė susisteminta informacija – kada ir kokius nemokamus tyrimus gali gauti nemokamai tie, kurie moka privalomojo sveikatos draudimo mokesčius arba už juos PSD sumoka valstybė. Šią svarbią lentelę pateikiame ir mūsų laikraščio skaitytojams. Tad tarkimės dėl patikrinimų su šeimos gydytoju ir rūpinkimės savimi bei savo artimaisiais.

Irena POŽĖLIENĖ