Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3791
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13978
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90008
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

43-čiajame pėsčiųjų maratone – pažintis su Švenčionių krašto gamta

2016 m. gegužės 18 d. trečiadienis, Nr.36 (1569)

Pavasariškai saulėtą gegužės 6-osios vakarą bazinėje stovykloje Kochanovkoje, prie Bėlio ežero, iš įvairių Lietuvos kampelių atvyko daugybė aktyvių keliautojų. Visą savaitgalį (gegužės 7-8 dienomis) mūsų krašte vyko Lietuvos keliautojų pėsčiomis 43-čiasis maratonas. Organizatoriai Lietuvos keliautojų sąjunga, Mokslų akademijos turistų klubas parinko įdomius maršrutus žygeiviams, o Sirvėtos regioninio parko direkcija pasirūpino turistų įsikūrimu prie ežero bei rekomendavo aplankyti gražiausias parke esančias vietas.

Šeštadienio rytą gausų keliautojų būrį organizatoriai kvietė pagal savo jėgas pasirinkti siūlomus maršrutus, registruotis ir puikiai nusiteikus ryžtis ilgai kelionei pėsčiomis po dar neatrastas Švenčionių krašto aukštumas.

Lietuvos keliautojų sąjungos vadovas Algimantas Jucevičius renginio pradžioje Švenčionių rajono atstovams, prisidėjusiems prie maratono organizavimo, įteikė padėkas. Taip pat širdingai dėkojo už gausaus turistų būrio priėmimą rajone. Dalyviams A.Jucevičius žadėjo įvairių rėmėjų prizų ir rekomendavo pietauti Paliesiaus dvare, esančiame Mielagėnų seniūnijoje.

Keliautojams pajudėjus nuo starto vietos, prasidėjo tikrosios pramogos gamtoje su pažinimu, neatrastų vietų paieška ir, žinoma, siekiu nugalėti. Visiems žygeiviams buvo išdalinti žemėlapiai, bet maratono dalyviai patys savarankiškai turėjo atrasti artimiausius praeinamus keliukus, takelius iki nurodytos vietos. Maratone dalyvavo ir komanda iš Švenčionėlių, kurią lydėjo Jaunųjų keliautojų ir žygeivių būrelio vadovas Mindaugas Švereika. Švenčionėlių progimnazijos ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokiniai džiaugėsi galimybe dalyvauti masiniame renginyje gimtajame krašte. Visi žygio dalyviai pakeliui grožėjosi vis intensyviau bundančia gamta, aplankė kaimus, regėjo senojo malūno griuvėsius Maliūniškės kaime. Eidami pro sodybas, džiaugėsi regimais vaizdais – žmogaus po žiemos judinama žeme, sėja, aplinkos gražinimu. Tuo pačiu aplinkinių teiravosi, kur rasti artimesnį kelią iki nurodyto taško.

Maratono dalyviai sėkmingai pasiekė Lino verdenę. Ten būdami džiaugėsi galimybe karštą dieną prisiliesti prie gaivaus šaltinio vandens. Įgavę jėgų, skubėjo link Stanislavavo kaimo. Pabuvoję gyvenvietėje, aplankę dvarvietę, vėl traukė arčiau gamtos. Pasiekę Kačėniškės piliakalnį, pakerėti Mergežerio mėlio, ilgokai užtruko įamžindami įspūdingą kraštovaizdį iš aukščiau.

Komandos nuo Kačėniškės kaimo toliau keliavo pasirinkdamos skirtingas kryptis. Jau po pietų dalyviai žygiavo link Liepų pavėsinės, esančios Šventos kaime, prie Sirvėtos regioninio parko direkcijos. Gerokai išvarginti kaitrios saulės, bet visiškai nepraradę susidomėjimo Švenčionių krašto gamta, kultūros paveldu, toliau kaupė žinias Lankytojų centre. Domėjosi Mitologiniu taku, Šventos kaimo tradicijomis. Taip pat vieni kitų klausinėjo, kaip rasti tiesiausią kelią iki savo laikinų „namų“ – Bėlio ežero pakrantės. Svečiai iš įvairių Lietuvos kampelių nuoširdžiai džiaugėsi rajone sutvarkytais takais, ežerų pakrantėmis, įrengtomis stovyklavietėmis. Dauguma žygeivių sau ir aplinkiniams žadėjo, kad į šį nuostabų kraštą kvies atvykti savo artimuosius ir draugus.

Su nekantrumu dalyvių laukti apdovanojimai buvo skelbiami sekmadienį, gegužės 8 dieną. Sirvėtos regioninio parko prizais apdovanoti jauniausi maratono dalyviai ir jų komandos: Smiltė Pamedytė (2016, starto Nr. 202, komanda „Raketos ir robotai“) ir Petras Bačiulis (2013, starto Nr. 117, komanda „Bobausiai“). Renginio rėmėjų „Padangių gėlės“ įsteigtą prizą – skrydį oro balionu, loterijoje laimėjo Virginijus Stančikas. Komandinėje įskaitoje pirmąją vietą užėmė „Bobausių“ komanda, antrąją – „Elektrėnų“ komanda, trečiąją – „Alchemiko“ komanda. Ir turbūt kiekvienas iš dalyvavusių maratone buvo pats sau nugalėtojas, pelnęs didžiausią prizą – daugybę įspūdžių ir teigiamų emocijų, nepaisant nuovargio ar susidūrimo su didesnėmis kliūtimis kelyje.

Mūsų krašte organizuotas maratonas pėsčiomis – tai puiki galimybė svečiams parodyti tai, ką turime ypatingo ir brangaus – aukštumą, ežerus, šaltinius, kitas lankytinas vietas. Tai savotiškas šansas atvykusiųjų iš kitų miestų akimis pamatyti ir įvertinti tai, ką turime patys. Dalyvių teigiami atsiliepimai apie krašto gamtą, žmonių geranoriškumą ir suteiktą galimybę išvysti bei pažinti gamtos objektus, džiugina pačių renginio organizatorių širdis. O kraštiečius, prisidėjusius prie gražaus bendraminčių susibūrimo, tarsi kviečia nuolat puoselėti ir saugoti ypatingas vietas, kad antrąkart atvykę dalyviai pamatytų dar gražesnį Švenčionių kraštą.

O štai keletas minčių, kurias išsakė maratono rengėjai ir organizatoriai.

Lietuvos keliautojų sąjungos vadovas Algimantas Jucevičius: „Tai jau 43-čias maratonas. Kiekvieną kartą rengiame jį kitoje vietoje. Lietuvoje tokių vietų tikrai turime nemažai. Esame darę Aukštaitijos nacionaliniame parke, pernai – Deveniškėse. Dabar mes orientuojamės į regioninius parkus, kad juos papropaguotume, be to, čia paruoštos sąlygos lankymui. Juk mūsų maratonas – ne tik sportinis interesas, bet ir pažintinis. Mes labai džiaugiamės gražiu bendradarbiavimu su Sirvėtos regioniniu parku. Mums čia jie gražiai talkina, nes dalyvių atvyko tikrai daug. Kaip jau minėjau, mums svarbus ne tik sportinis, bet ir pažintinis interesas, todėl mes ir einame į tuos parkus, kurie geriausiai pasiruošę. Šį kartą mes čia, Švenčionių rajone, Sirvėtos regioniniame parke. Trasos yra paruoštos tokios: minimali trasa – 25 km, tie, kas pasirenka ją, eina neskubėdami, pasigrožėdami apylinkėmis; kurie labiau nusiteikę, įveikia 50 kilometrų, na, o patys ištvermingiausi dar nakties metu eis 25 km. Jau tada bus fiksuojamas laikas, teks eiti su žemėlapiu. Čia jau tie, kurie kovos dėl prizų, medalių. Viską vainikuos rytinis etapas – dar 25 km. Taip ir susidaro 100 km. Šiuos kilometrus įveikia apie šimtą pačių ištvermingiausių, geriausiai pasiruošusių žmonių.“

Vyr. teisėjas Romas Baziliauskas: „Trasas rinko du trasų teisėjai: vienas – dienines trasas, o kitas – naktines. Mano pagrindinė užduotis – organizuoti teisėjų ir sekretoriato darbą taip, kad viskas vyktų, rezultatai būtų fiksuojami ir suvedami sklandžiai. Šiandien maratone dalyvauja ne tik Lietuvos atstovai. Štai atvyko svečias iš Maskvos, kuris mūsų maratone dalyvauja 28-tą kartą. Žinokit, ir pačiam eiti būtų smagiau nei teisėjauti. Ten atsakai tik už save, o čia – už visus. Trasos parinktos taip, kad viskas prasideda ir baigiasi stovyklavietėje. Pirmą dieną išeina ryte ir grįžta vakare. Kuo anksčiau grįžta, to daugiau laiko turi pailsėti prieš naktinį žygį, kuris prasideda 23 valandą, kuo greičiau įveikia naktinį etapą, tuo ilgiau pailsi prieš lemiamą etapą, kuris vyks sekmadienį. Viskas labai paprasta – greičiau įveiki trasą, geriau pailsi.“

Naktinės trasos sudarytojas Vidas Bumelis: „Man teko ruošti naktinio žygio trasą. Naktinio žygio metu dalyviams ne tik trasą teks įveikti, bet ir punktuose pasižymėti ir sėkmingai sugrįžti atgal. Naktinę trasą turi įveikti visi dalyviai, norintys įveikti 100 km. Parinkdami trasą stengėmės, kad orientuotis būtų kuo paprasčiau, nes tų gamtos grožybių naktie metu ne ką ir pamatai. Svarbu, kad trasa tiek fiziškai, tiek techniškai nebūtų sudėtinga, kad žmonės nepasiklystų. Rengiant trasą, žinoma, pačiam teko ją praeiti. Planuodami trasą pagal žemėlapį pirmiausia pasirenkame lankytinus objektus, gražiausias vietas, pasikalbam su parko atstovais, stengiamės, kad tos vietos būtų įtrauktos į maršrutą. Nakčiai svarbus ir saugumo klausimas, kad nebūtų einama plentu. Kadangi šis maratonas vyksta netoli pasienio zonos, tai visi buvo informuoti, kad turėtų asmens dokumentus.“

Jolita GARBULIENĖ

 
Reklaminis skydelis