Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5879
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19739
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92096
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena iš paukščio skrydžio

2016 m. gegužės 14 d. šeštadienis, Nr.35 (1568)

Kiekvieno žmogaus gyvenime būna daug įsimintinų pirmųjų kartų, kurių intensyvumas priklauso nuo įvairiausių aplinkybių, o taip pat nuo to žmogaus gyvenimo tikslų, siekių, būdo ir panašių dalykų. Mielai prisimenu ir savo pirmuosius kartus, susijusius su karo aviacija. Tai – leitenanto laipsnis, aviacijos techniko ir inžinieriaus diplomai, skrydžiai kariniais ir sportiniais lėktuvais (An-12, An-26, C-160D „Transall“, Mi-2, Mi-8MTV, L-39C „Albatros“, L-410 „Turbolet“, Cessna 152). Istorinis Pajuosčio karinio aerodromo (Panevėžio r.) perėmimas iš Rusijos kariuomenės bei Karinių oro pajėgų II aviacijos bazės kūrimasis ir pirmieji lėktuvai An-2, parskraidinti iš Barysių aerodromo (Joniškio r.). Studijos Bundesvero vadų akademijoje Vokietijoje. Pagaliau įstojimas į Lietuvos žurnalistų sąjungą bei pirmoji Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena kartu su žurnalu „Aviacijos pasaulis“ ir Lietuvos aeroklubu (LAK), ir pirmasis skrydis sklandytuvu.

Žurnalistų viešnagė gražią ir saulėtą gegužės 6-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse, Pociūnų aerodrome artėjo į pabaigą. Norintys pakilti į dangų su lenkų gamybos sklandytuvu SZD-50-3 „Puchacz“ (lietuviškai „Apuokas“) jau būriavosi prie sklandytuvo.

Labai lyriškai skrydžiui nuteikė žurnalisto ir publicisto Raimondo Polio perskaitytas Justino Marcinkevičiaus eilėraštis „Mano pasakų keistuolis“ bei nuoširdus ir emocionalus kreipimasis į aviatorius spaudos konferencijos pabaigoje: „Jūs esate poetai, romantikai, muzikai“. Kolegos žodžius patvirtino Lietuvos sklandymo sporto federacijos prezidentas Vytautas Sabeckas: „Sklandymas – tai poezija aviacijoje“.

Aerodrome buvo labai tylu ir ramu, jokių įprastų variklių gausmų. Man atsisėsti į mokomojo dviviečio sklandytuvo pirmąją sėdynę padėjo aviacijos veteranas, skraidymų koordinatorius Igoris Bykovas. Į pažintinį skrydį palydėjo LAK generalinis sekretorius Tadas Klimavičius ir nemažas žurnalistų būrelis – Dominykas Genevičius (ELTA), Judita Grigelytė (Verslo žinios), Alfonsas Kairys (LŽS narys), Jonas Okmanas (Veidas.lt), Augustė Smailytė (Delfi.lt), Darius Švenčionis (LRT radijas) ir kiti. Sklandytuvą į orą pakėlė ne lėktuvas „Wilga“, kaip tai vyksta varžybų metu, o tam skirtas išvilktuvas, greitai vyniojantis lyną į būgną. Labai greitai pakilome į 400 metrų aukštį, instruktorius Viktoras Kukčikaitis atkabino lyną, pasigirdo nežymus spragtelėjimas, ir sklandytuvas pradėjo skristi horizontaliai. Iš tylaus paukščio skrydžio grožėjausi garsiųjų Nemuno kilpų kraštovaizdžiu, tolumoje matomais Elektrėnų elektrinės kaminais, Birštono ir Prienų miestų kvartalais. Šią tylą nutraukė instruktoriaus Viktoro klausimas, ar norėčiau pajausti perkrovas. Sutikau. Visai ne pro šalį truputis adrenalino. Žvilgsnis pakrypo į gražiai nušienautą aerodromo teritoriją, angarus, kuriuose ką tik lankėmės ir kur gilų įspūdį paliko viename iš jų statoma pirmojo lietuviško mokomojo lėktuvo ANBO-II replika (originalas neišlikęs – sudužo 1934 m.). Ypač puikiai atrodė aviacijos konstruktorius Rolandas Kalinauskas, dėvintis tarpukario Lietuvos karo lakūno aprangą. Fotosesijos metu jis bandė atkartoti ANBO-II konstruktoriaus Antano Gustaičio pozą – kairė ranka kelnių kišenėje, o dešinė krūtinės lygyje pakišta po odinio lietpalčio atlapu. Niekam nekilo abejonių, kad lėktuvo replika artimiausiu laiku bus pastatyta ir pakils į dangų.

Sklandytuvui praskriejus virš Justino Marcinkevičiaus sodybos, mintyse nuskambėjo poeto žodžiai:

„Tai gražiai mane augino

Laukas, kelias, pieva, upė,

Tai gražiai už rankos vedė

Vasaros diena ilga“.

O netrukus „Puchacz“ pradėjo žemėti ir nusitaikė į pievoje pažymėtus baltus tūpimo vartus. Nepastebimai prabėgo pirmojo skrydžio sklandytuvu 8 minutės, palikdamos nepakartojamus įspūdžius, primindamos tarnybos laikus Lietuvos karinėse oro pajėgose bei suvirpindamos lyriškas sielos stygas.

Nuoširdžiai dėkoju renginio organizatoriams žurnalo „Aviacijos pasaulis“ vyr. redaktorei Vilmai Jankienei ir LAK prezidentui Gintarui Kalinauskui bei visiems aviatoriams, padėjusiems pakilti į dangų Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga, už poezijos šventę iš paukščio skrydžio. Taip pat dėkoju už knygas: Gintauto Deksnio „Kilkime...“ bei Leono Vasausko „Sparnuoti prisiminimai“.

Povilas ŠIMKAVIČIUS

LŽS narys, karo aviacijos inžinierius

 

 
Reklaminis skydelis