Mes turime 316 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1889
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12076
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88106
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Prasidėjo didysis žvejybos sezonas – verta prisiminti taisykles

2016 m. gegužės 4 d. trečiadienis, Nr.32 (1565)

Nuo balandžio 20 dienos prasidėjo didysis žvejybos sezonas. Kodėl didysis? Atsakymas labai paprastas, galima gaudyti lydekas, kurios, kaip teko girdėti, tiek išbadėjusios, kad puola bet kokį masalą.

Vieni ištraukia 17 kg sveriančią lydeką, kiti vos ne 30 plėšrūnių ištraukia... Žinoma, pasilikęs kiek leidžiama, žvejas kitas paleido. Tai ką leidžia ir ką draudžia mėgėjiškos žvejybos taisyklės?

Vienam žvejui, žvejojančiam iš valties ar laivo leidžiama naudoti tik 2 žvejybos įrankius. Šis apribojimas nebetaikomas žvejojant iš inkaru ar kitomis priemonėmis sustabdytos vandens transporto priemonės, tokiu atveju leidžiama naudoti 4 įrankius.

Nustatyta, kad vienos žvejybos metu vienam žvejui iš viso leidžiama sugauti 5 kg žuvies, į šį svorį įskaičiuojant ir tas žuvis, kurių sugavimo limitas taisyklėse nurodytas vienetais (lydeka – 5 vnt., vėgėlė - 5, ungurys - 3, šamas - 1, šapalas – 5 vnt. ir kt.). Žvejojantieji Kuršių mariose kaip ir anksčiau galės sugauti 7 kg žuvies. Sugautą laimikį kiekvienas žvejys turi laikyti atskirai.

Galima gaudyti ne mažesnius kaip 30 cm kiršlius, šapalus, meknes ir marguosius upėtakius, ne mažesnius kaip 40 cm karpius, baltuosius amūrus ir plačiakakčius, ne mažesnes kaip 45 cm lydekas, vėgėles, ūsorius ir sterkus, ne mažesnius kaip 55 cm salačius.

Povandeninė žvejyba priskirta limituotai žvejybai ir ji leidžiama Alaušo, Asvejos, Baltųjų Lakajų, Didžiulio (Daugų), Drūkšių ir Vištyčio ežeruose bei Elektrėnų mariose. Šiuose vandens telkiniuose povandeninę žūklę galima vykdyti tik turint žvejo mėgėjo kortelę, kurią galima įsigyti per Aplinkosaugos leidimų informacinę sistemą (ALIS). Per šią sistemą galima įsigyti ir leidimus ir įprastai mėgėjų žvejybai. Leidimus mėgėjiškai žvejybai galima įsigyti ir prekybos centruose. Kaina metams – 14 eurų, mėnesiui – 5 eurai, dviem paroms – 1,4 euro.

Štai tokie tie griežti reikalavimai, kartais prasilenkiantys vienas su kitu. Štai kad ir toks galimas atvejis. Žvejas turėjo sugavęs 3 lydekas po kilogramą, o ėmė ir užkibo 5 kg lydeka. Skaičius leidžia, o svoris – ne. Ką daryti? Paleisti? Gaila, o jei patikrins, gausi baudą. Čia jau nuo gamtosaugininkų supratingumo ir tolerancijos priklausys. Kaip liaudis sako: nei žvyno, nei uodegos jums žvejai mėgėjai ir, žinoma, gero laimikio bei poilsio gamtoje.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis