Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2342
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12529
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88559
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savanoriai ugniagesiai mokosi gesinti gaisrus ir gelbėti žmones

2016 m. balandžio 30 d. šeštadienis, Nr.31 (1564)

Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos įgyvendinamo projekto „Priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų parengties ir kompetencijų stiprinimas sąveikoje su savanorių ugniagesių formuotėmis, tobulinant gaisrų gesinimą ir gelbėjimo darbų atlikimą“  finansuojamas 2009-2014 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Gebėjimų stiprinimas ir institucinis valstybės, paramos gavėjos, ir Norvegijos viešųjų institucijų, vietos ir regioninės valdžios bendradarbiavimas“ lėšomis, komanda jau džiaugiasi pirmaisiais rezultatais.

Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai – V. Adamovič, M. Gerasimovičius, A. Rynkun ir M. Valaitis, vadovaudamiesi išleistais teisės aktais, atsižvelgdami į turimą patirtį, įgūdžius bei žinias, pasitelkę į pagalbą Norvegijos Karalystės ugniagesių gelbėtojų patirtį ir žinias, visa tai apibendrino, susistemino ir parengė savanorio ugniagesio, dalyvaujančio gesinant gaisrus, mokymo programą.

 

Kalbiname vieną iš minėtos mokymo programos dalyvių, Aurimą RADŽIULĮ.

 

Kas Jus pastūmėjo susidomėti savanorystės  idėja?

Niekada neatsisakau pagelbėti žmonėms, o tai yra vienas iš pagrindinių savanoriui reikalingų savybių. Mano noras daugiau sužinoti apie ugniagesio gelbėtojo profesiją tik dar labiau paskatino apsvarstyti galimybę prisijungti prie savanorių ugniagesių gretų.

 

Iš kur sužinojote apie galimybę tapti savanoriu ugniagesiu, galimybę dalyvauti mokymuose, skirtuose savanoriams ugniagesiams gesinantiems gaisrus?

Informaciją apie savanorių ugniagesių veiklos organizavimą perskaičiau Švenčionių rajono spaudoje, dar daugiau sužinojau naršydamas internete. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos puslapyje esančioje skiltyje „Savanoriai ugniagesiai“ pateikta visa aktualiausia ir tikrai išsami informacija apie savanorių ugniagesių veiklą Lietuvoje, o apie organizuojamus mokymus išsamiau papasakojo Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Švenčionių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai ir Priešgaisrinės apsaugos tarnybos prie Švenčionių rajono savivaldybės administracijos viršininkas.

 

Papasakokite plačiau, apie mokymus, kuriuose dalyvaujate.

Šis mokymo kursas vyksta keturias dienas. Pirmąsias tris dienas kursai vyko po 8 valandas, o ketvirtąją dieną - 6 valandas. Paskutiniąją dieną vyko praktinis ir teorinis žinių patikrinimas. Kursai vyko Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 5-ojoje komandoje. Mokymų dalyviai mokėsi pačių pagrindinių dalykų, kurių prireikia gesinant gaisrą ir gelbėjant žmones. Mokymų metu vyko praktiniai užsiėmimai. Mokėmės apsirengti apsauginiais ugniagesio gelbėtojo drabužiais, dirbti su kvėpavimo aparatais, rišti gelbėjimo mazgus, lipti kopėčiomis, paimti vandenį iš uždarų bei atvirų vandens šaltinių. Daug sužinojome apie darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, gaisrų gesinimo ir gelbėjimo transporto priemones, gaisrinius vandens švirkštus, žarnas. Išklausiusiems mokymus dalyviams buvo įteikti pažymėjimai.

 

Kaip vertinate Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos įgyvendinamą projektą „Priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų parengties ir kompetencijų stiprinimas sąveikoje su savanorių ugniagesių formuotėmis, tobulinant gaisrų gesinimą ir gelbėjimo darbų atlikimą“, projekto įgyvendinimo laikotarpiu pasiektus rezultatus?

Mano manymu, šis projektas ir jo idėja yra puiki priemonė, kurios pagalba visuomenė yra supažindinama su ugniagesio gelbėtojo profesija, o svarstantys apie savanorystę sukurtos visos galmybės realizuoti save. Džiugu, kad Lietuvoje atgyja savanorių ugniagesių veikla, jos dėka savanoriai ugniagesiai galės pagelbėti savivaldybių ugniagesių komandoms gesinant gaisrus, patarti artimiesiems kaip apsisaugoti nuo jų. Sąlygos mokymams yra labai geros, visos priemonės ir įranga naujos ir tvarkingos, viskuo pasirūpinta.

 

Mokymus vedė taip pat aukščiau minėto projekto metu Norvegijos Karalystėje parengti instruktoriai. Kaip vertinate juos, jų perduodamą patirtį? Ar sužinojote kažką naujo?

Visi instruktoriai yra patyrę, savo profesijos žinovai. Jų dėka sužinojau daug naudingos informacijos apie saugų darbą gaisre, sužinojau šalies priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų struktūrą ir organizavimo principus. Man tai buvo nauja, tačiau reikalinga informacija. Įdomiausia žinoma buvo praktinių užsiėmimų pravedimas. Šių užsiėmimų metu instruktorių pagalba įgijome svarbiausius ir pagrindinius gebėjimus naudotis ugniagesių gelbėtojų įranga.

 

Jau gavote minėtų mokymų baigimo pažymėjimą, ar planuojate dirbti savanoriu ugniagesiu?

Šiuo metu mokausi 12-oje klasėje, bet nepaisant įtempto abiturientui laikotarpio tikrai planuoju savanoriauti. Per keturias dienas sužinojau labai daug, tikrai norėčiau pritaikyti turimas žinias praktiškai, pasidalinti su aplinkiniais tuo ką išmokau.

 

Projekto „Priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų parengties ir kompetencijų stiprinimas sąveikoje su savanorių ugniagesių formuotėmis, tobulinant gaisrų gesinimą ir gelbėjimo darbų atlikimą“ vadovas vidaus tarnybos pulkininkas leitenantas Roaldas Kepalas teigia, kad vykdomi mokymai tik vienas iš vykdomo projekto rezultatų. Džiaugtis galime įrengta klase, aprūpinta kompiuteriais, skirtais mokymo ir testavimo informacijos apdorojimui, įrengtu mobilaus pastato imitaciniu moduliu, kurį bus galima transportuoti į užsiėmimų vietas, užtikrinant saugias darbo sąlygas. Įsigytais autonominiais kvėpavimo aparatais ir ugniagesio apsauginių drabužių komplektais. Šios priemonės ir įranga yra būtina tinkamam priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų darbuotojų ir savanorių ugniagesių parengimui ir saugių darbo salygų parengimo metu užtikrinimui, sakė projekto vadovas. Dirbant prie šio projekto kartu su komanda galvojome ir apie ateities kartas. Projekto metu įsigytą techniką ir įrangą tikimės naudoti dar ilgai, o labiausiai džiugina tai, kad turime galimybę ją transportuoti, teigė Roaldas Kepalas.

Balandžio 20 d. Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnų, savivaldybių priešgaisrinių tarnybų ugniagesių ir savanorių ugniagesių laukia pratybos, kurių metubus patikrinta kaipskirtingo pavaldumo priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos pasirengusios bendrai veiklai, bendrų veiksmų koordinavimui įvykių likvidavimo metu, sakė projekto vadovas.

 

Visi susidomėjusieji savanorių ugniagesių veikla, šiuo projektu bei minėtomis pratybomis daugiau informacijos gali rasti internetinės svetainės adresu: www.vapgv.lt

Kalbėjosi Jonas Rakauskas

 

alt   alt   alt

 
Reklaminis skydelis