Mes turime 260 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3841
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10577
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54560
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių pradinės mokyklos mokiniai – respublikinės konferencijos Molėtuose dalyviai

2016 m. balandžio 27 d. trečiadienis, Nr.30 (1563)

Mokydamasis pradinio ugdymo pakopoje vaikas įgyja įvairių kompetencijų pradmenų. Viena iš tokių yra gamtamokslinio raštingumo arba šiuolaikiškai vadinama gamtamokslinė kompetencija. Ji labai svarbi atsakingo už aplinką ir save, turinčio vertybinių nuostatų sistemą, ateities žmogaus formavimuisi.

Švenčionių pradinėje mokykloje šios kompetencijos suformavimo siekiama mokomųjų dalykų, klasės valandėlių, įvairių aplinkosauginių akcijų, ekskursijų metu, neformaliojo švietimo veikloje, įgyvendinant projektus „Žalioji palangė“, „Gamta – mūsų namai“, dalyvaujant rajono ir respublikiniuose konkursuose. Vyksta nuolatinis bendradarbiavimas su Sirvėtos regioninio parko administracija, mokiniai dalyvauja parko renginiuose ir akcijose.

Vienas iš būdų padedančių mokiniams domėtis supančiu gamtos pasauliu yra trumpalaikiai ir ilgalaikiai tyrimai. Mūsų mokyklos mokiniai dalyvavo respublikinėje pradinių klasių gamtamokslinėje konferencijoje „Mažieji tyrinėtojai“ Molėtuose, kurios tema buvo „Vanduo-oras-žemė“. Šios konferencijos tikslas – skatinti domėtis supančia gyvąja gamta bei aplinka, ugdyti tiriamojo darbo gebėjimus, skatinti aktyvų mokinių bendradarbiavimą.

Konferencijoje dalyvavo Molėtų, Širvintų ir Švenčionių rajonų pradinių klasių mokyklų mokiniai. Jie skaitė pranešimus, pristatė atlikto darbo tyrimo duomenis apie juos supančius gamtos reiškinius, augalus, gyvūnus, jų gyvenimo būdus. Renginyje dalyvavo 15 mokytojų ir 34 mokiniai.

1c klasės mokinė Gabrielė Gailiušaitė pristatė pranešimą „Ampuliarijos –akvariumo sraigės“ (vadovė mokytoja Rasa Štuikienė). Ji pasakojo, kad šie maži vandens bestuburiai ištveria neįtikėtai įvairias gyvenimo sąlygas – juos galima pamatyti ir apdumblėjusiuose purvinuose, ir kone steriliai išblizgintuose akvariumuose. 3c klasės mokinė Justina Simonaitė pristatė tęstinį projektą (2008 – 2016 m.) „Žalieji draugai“ (vadovė mokytoja Nijolė Vaitkuvienė). Jame dalyvavo 1 – 4 klasių moksleiviai. Jo tikslas: kurti vidinę aplinką, kurioje būtų malonu mokytis, ilsėtis mokiniams, tėveliams ir mokytojams. Konferencijoje mūsų pranešėja pasidžiaugė sėkmingo projekto rezultatais: mokomės jaukioje aplinkoje, įgijome kambarinių augalų auginimo, priežiūros patirties ir pan. 3c klasės mokinė Augustė Ivanova ir 4b klasės mokinys Modestas Misiūnas pristatė kitą projektą „Mažieji ūkininkai“ (vadovė mokytoja Nijolė Vaitkuvienė). Jis vyko 2015 m. vasario – rugsėjo mėnesiais, dalyvavo 1 – 4 klasių gamtininkų būrelio mokiniai. Dauguma gamtininkų būrelio narių gyvena kaimo vietovėse. Stebi, kaip tėveliai ūkininkauja, o šio projekto metu gamtininkai praktiškai išbandė ūkininkavimo pradžiamokslį ir sėkmingai įgyvendino projektą.

Džiugu, kad stebėjimai, tyrimai ir kitos gamtamokslinio ugdymo formos mokymo procesą daro patrauklų ir įdomų. Tyrinėtojas (mokinys) pasijunta gamtos dalimi. Geriau pažindamas gamtą jis išsiugdys reikiamus gyvenimui gebėjimus, įgūdžius, vertybines nuostatas. Juk tik pažindamas gamtą, ją saugos, tausos ir supras, kur gyvena žmogus, kas jį supa, kaip tinkamai elgtis joje.

Visi Molėtų konferencijos dalyviai buvo įvertinti, gavo padėkas ir dovanėles.

Nijolė VAITKUVIENĖ

Rasa ŠTUIKIENĖ