Mes turime 327 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1745
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11932
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87962
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Širdį ėda stresai ir blogos emocijos

2011 m. lapkričio 19 d., šeštadienis Nr.85 (1132)

Švenčionių rajono ligoninės konsultacijų poliklinikos kardiologijos kabinete, be gydytojos Irenos Puipienės, prieš porą savaičių pradėjo dirbti gydytojas Vladimiras Izotovas, daugiau kaip 30 metų dirbęs Santariškių klinikų kardiologijos centre. Taigi dabar rajone kardiologiniai ligoniai žymiai greičiau sulauks konsultacijų.
Apie širdį ir jos bėdas kalbamės su kardiologu Vladimiru IZOTOVU.

- Ar jau daug turėjote švenčioniškių pacientų?

- Jau nemažai, nors dirbu tik porą savaičių. Dirbu tris dienas per savaitę – pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 8 iki 14 val. Per dieną konsultuoju iki 10 pacientų. Pagal galimybę vietoje atliekame ir papildomus tyrimus. Jeigu kažkurių tyrimų nėra galimybių atlikti vietoje, siunčiame ligonius pasirinktinai į Santariškių klinikas arba širdies centrą „Kardiolita“.

- „Kardiolita“ privati. Ar ligoniams reikia mokėti už tyrimus?

- „Kardiolitoje“ pagrindiniai tyrimai atliekami nemokamai (apmoka Ligonių kasa), o už papildomus tyrimus jau tenka sumokėti.

- Kaip vertinate mūsų rajono kardiologinį kabinetą?

- Kaip rajone, labai gerai. Aparatūra nuostabi: echoskopija yra labai gero lygio, puikus elektrokardiografas – kompiuterizuotas. Dirbu su labai gera sesele Daiva. Geri santykiai su administracija, tiesiog malonu dirbti.

- Ar daug užleistų atvejų?

- Pasitaiko. Tai labai blogai. Žmonės turėtų labiau rūpintis savo sveikata. Kuo anksčiau pradedama gydyti, tuo lengviau išvengti infarktų, insultų, hipertenzinės krizės. Mano nuomone, trūksta profilaktinio, prevencinio darbo.

- Kokie pirmieji požymiai byloja apie prasidedančias širdies ligas?

- Galvos skausmas ir tai, kad žmogus negali atlikti fizinio krūvio.

- Prie infarkto priveda aukštas kraujospūdis?

- Nekoreguotas kraujospūdis. Nuo jo kenčia labai daug vyresnio amžiaus žmonių, bet yra ir jaunų. Sureguliavus kraujagyslių ligas, galima išvengti infarkto arba insulto, bet žmonės dažnai neskuba pas gydytoją, o būklė blogėja. Pajutus mano minėtus pirmuosius požymius, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją ir prašyti siuntimo pas kardiologą, kuris atliks reikiamus tyrimus, įvertins širdies ir kraujagyslių būklę ir paskirs gydymą.

- Kas sukelia hipertenziją jauniems žmonėms?

- Nervai, stresai, nedarbas, poilsio trūkumas, naktinis darbas.

- O jeigu vis dėlto tenka dirbti naktimis?

- Suprantama, gyvenime būna įvairių situacijų, bet tada reikia dažniau tikrintis profilaktiškai, stengtis, kad tokia padėtis netruktų ilgai. Normaliai žmogus turi dieną dirbti, o naktį pailsėti.

- Kas padeda išsaugoti sveiką širdį?

- Malonios emocijos. Reikia siekti gerų santykių šeimoje ir darbe, vengti pykčio. Labai svarbu poilsis, tinkama mityba, judėjimas. Geriau važiuoti dviračiu negu automobiliu. Atsargiai su fiziniu krūviu – per didelis taip pat kenkia.

- Kaip saugote širdį Jūs, daktare?

- Prie savo namų auginu 15 krūmų rožių. Labai jas myliu. Jeigu supykstu, einu prie jų. Ir atsipalaiduoju, ir nusiraminu.

- Ką manote apie didelę medikų emigraciją?

- Labai gaila, kad žmonės, ir ne tik medikai, išvažiuoja. Suprantama, ten dideli atlyginimai, bet juk čia – Tėvynė. Jeigu myli savo šalį, ar keisi ją į pinigus? Niekada, net jeigu būčiau ką tik mokslus baigęs, negalėčiau išvažiuoti. Pasitobulinti svetur gerai, bet reikia grįžti. Mes turime būti Lietuvos patriotai. Širdžiai taip pat sveikiau čia, kur mūsų gimtinė, namai, šeima, draugai. Liūdesys, ilgesys sveikatos neprideda.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis