Mes turime 548 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:7570
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13980
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95729
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Degė Kazitiškio Šv. Vyskupo Stanislovo bažnyčia

2016 m. balandžio 13 d. trečiadienis, Nr.26 (1559)

Nespėjo Ignalinos dekanato tikintieji ir dekanas Vidas Smagurauskas atsigauti nuo šoko, patirto balandžio 5 d., kai sudegė Ceikinių Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčia, kai šeštadienio pavakare lyg žaibas iš giedro dangaus atskriejo žinia – dega Kazitiškio Šv. Vyskupo Stanislovo bažnyčia.

Informaciniuose tinklapiuose žmonės perskaitę šią žinią pirmą akimirką, matyt, pagalvojo, kad tai elementari klaida ir kalba eina apie Ceikinių bažnyčios gaisrą. Deja, jokios klaidos nebuvo, gaisras iš tiesų įsiplieskė Kazitiškio bažnyčios viduje. Laimė, netoliese gyvenančios moterys, pajutusios dūmų kvapą, pradėjo akyliau stebėti bažnyčią, ir vos pamačiusios iš vieno iš bokštų kylančius dūmus, tuoj pat pranešė apie gaisrą.

Paradoksas, bet ugnis nuniokojo bažnyčios altorių. Kur galėjo būti gaisro priežastis, kol kas atsakymo nėra, kaip dar nėra galutinai įvardintos ir Ceikinių bažnyčios gaisro priežastys. Po apylinkes jau sklando kalbos apie padegėją. Tik kyla logiškas klausimas, kaip tas padegėjas galėjo patekti į bažnyčios vidų. Ir vienu, ir kitu atveju patekti nebuvo kaip, nes abi bažnyčios buvo užrakintos.

Laiku pastebėtas gaisras leido ugniagesiams pažaboti ugnies plitimą Kazitiškio bažnyčioje ir išskyrus altorių – švenčiausią bažnyčios vietą – ir grindis aplink jį, apie 40 kvadratinių metrų, daugiau niekas nesudegė, bet, žinoma, teks padirbėti, kol bus išvalytos aprūkusios sienos, paveikslai ir t.t.

Kazitiškyje pirmoji bažnyčia Kazitiškio dvarininkų Belikavičių lėšomis buvo pastatyta 1745 m. Po 1831 m. sukilimo 1834 m. caro valdžia uždarė ir bažnyčią, ir vienuolyną bei įrengė stačiatikių cerkvę. Žemaičių vyskupui Motiejui Valančiui paraginus, Salako klebonas Kazitiškyje 1860-1862 m. pastatė koplyčią, kurią 1864 m. caro valdžia vėl uždarė. 1905 m. į Kazitiškį paskirtas kunigas Jonas Rimkūnas iš senosios bažnyčios pastatė kleboniją, įrengė altorių ir pradėjo laikyti šv. Mišias. Dabartinė mūrinė Kazitiškio bažnyčia pastatyta 1906-1908 m. 1909 m. ją konsekravo (pašventino) Žemaičių vyskupas Gasparas Cirtautas. 1925 m. buvo įkurta Kazitiškio parapija.

Tiek istorinių žinių ir žinių, apie palyginus laimingai pasibaigusį gaisrą, kuris buvo laiku pastebėtas ir užgesintas. Kol kas neaiški Ceikinių bažnyčios atstatymo perspektyva. Vilniaus arkivyskupijos nuomone, atstatyti bažnyčią netikslinga, parapija nedidelė ir savo jėgomis tą padaryti bus sunku, nors labanoriškiai įrodė, kad tą padaryti įmanoma. Žmonės renka parašus, kad arkivyskupija leistų atstatyti bažnyčią. Kaip bus, parodys laikas, o kazitiškiečiams bus lengviau likviduoti gaisro padarytus nuostolius.

Algis JAKŠTAS