Mes turime 375 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1997
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18198
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94228
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Privalantys deklaruoti turtą tai padaryti turi iki gegužės 2 d.

2016 m. kovo 26 d., šeštadienis, Nr.22 (1555)

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) primena, kad iki gegužės 2 d. gyventojai turi pateikti Metines gyventojo (šeimos) turto deklaracijas ir reikalingus jos priedus (FR0001 formos 1 versija).

Kaip ir ankstesniais metais, šiemet deklaruoti turtą privalo valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, teisėjai, notarai, antstoliai, prokurorai, valstybinių aukštųjų mokyklų vadovai, viešųjų įstaigų, asociacijų, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė arba savivaldybė, vadovai, valstybės ir savivaldybių įmonių vadovai, valstybės ir savivaldybių įstaigų vadovai ir pavaduotojai, kredito įstaigų tarybų ir (ar) valdybų nariai, Respublikos Prezidento ar Seimo paskirtų valstybinių (nuolatinių) komisijų ir tarybų pirmininkai, jų pavaduotojai ir nariai, profesinės karo tarnybos karininkai, viešosios informacijos rengėjo ir (ar) skleidėjo tarybų ir (ar) valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausieji redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir kitas Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje išvardytas pareigas 2015 m. ėję gyventojai bei jų šeimos nariai.

Šiais metais pirmą kartą deklaruoti turtą privalo politinių partijų nariai, kurių politinės partijos nario mokestis per 2015 m. buvo didesnis kaip 360 eurų, ir jų šeimų nariai bei nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių vadovai ir jų šeimų nariai. Visi gyventojai, kuriems yra prievolė deklaruoti turtą, turi pateikti ir Metinę gyventojo pajamų mokesčio deklaraciją (forma GPM308, 3 versija), neatsižvelgiant į tai, kokias pajamas yra gavę.

Metinėje gyventojo (šeimos) turto deklaracijoje reikia nurodyti 2015 m. gruodžio 31 d. turėtą turtą:

nekilnojamąjį daiktą, įskaitant nebaigtą statyti statinį;

kilnojamąjį daiktą, jeigu šios rūšies daiktui pagal teisės aktus privaloma teisinė registracija;

pinigines lėšas, turimas kredito įstaigose ir ne jose, jeigu jų bendra suma viršijo 1500 eurų;

pasiskolintas/paskolintas ir negrąžintas/nesusigrąžintas lėšas, jeigu jų bendra suma viršijo 1500 eurų;

meno kūrinius, brangakmenius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vieneto vertė viršijo 1500 eurų;

vertybinius popierius, jeigu jų bendra vertė viršijo 1500 eurų.

Deklaracijose turi būti nurodomas ir Lietuvoje, ir užsienio valstybėse turimas turtas. Nekilnojamojo ar kilnojamojo daikto vertė nurodoma pagal jo įsigijimo kainą, o jei ši kaina žymiai skiriasi nuo šiuo metu esančios tikrosios rinkos kainos, nurodoma tikroji rinkos kaina.

Šiemet pirmą kartą gyventojai turtą turi deklaruoti nauja valiuta (eurais), todėl turto deklaracijas reikėtų pildyti naujame blanke arba, pildant senosios deklaracijos pagrindu, visus skaičius konvertuoti į eurus. Elektroninėje deklaravimo sistemoje (toliau – EDS) patalpinta euro skaičiuoklė, kuri gyventojams padės tai padaryti.

Pateikti deklaracijas VMI rekomenduoja patogiausiu ir greičiausiu būdu – per EDS (http://deklaravimas.vmi.lt), joje galima rasti deklaracijų ir kitų mokestinių dokumentų formas, jų pildymo taisykles.

Praėjusiais metais turto deklaracijas visoje Lietuvoje pateikė ~140 tūkst. mokesčių mokėtojų, iš jų beveik 90 proc. padarė tai e. būdu.

Visą informaciją apie turto ar kitų deklaracijų pateikimą galima gauti paskambinus VMI trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, jos yra įrašomos ir lygiavertės rašytinėms. Padėti visada pasirengę ir VMI specialistai teritoriniuose mokesčių inspekcijos padaliniuose.

 
Reklaminis skydelis