Mes turime 209 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4413
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21755
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65738
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Grafo Tiškevičiaus medžioklės namai

2016 m. kovo 19 d., šeštadienis, Nr.20 (1553)

Asvejos regioninio parko darbuotojai, turėdami mažai žinių apie buvusius grafo Tiškevičiaus medžioklės namus (dabar ten įsikūrusi Purviniškių girininkija), esančius Purviniškėse (Švenčionių r.), pradėjo rinkti informaciją apie juos.

Kovo 2 d. specialistai buvo išvykę į Purviniškes pakalbėti apie grafus ir jų statytus pastatus su Purviniškių girininkijos darbuotojais ir kaimelyje gyvenančiais senoliais. Svarbu buvo sužinoti, kuris iš Tiškevičių pastatė medžioklės ir tarnams skirtus namus, klojimą, ūkinį pastatą, kada šie pastatai statyti, kokiose vietose ir ką medžiodavo, ką dar čia veikdavo be medžioklės, kiek laiko praleisdavo Purviniškėse ir t.t.
Iki šiol nežinoma, kada pastatyti medžioklės namai ir kiti pastatai. O remiantis Kultūros vertybių registru, žinoma, kad 1928 m. iš akmenų mūro ir gelžbetonio konstrukcijų lauke įrengtas rūsys, šalia tarnų namelio.

Pagal senolių pasakojimus sužinota, kad medžioklės namai ir šalia esantys pastatai statyti vienu metu, po pirmojo pasaulinio karo, gali būti apie 1920 m. Kurio iš grafų Mykolo, Boleslovo ar Vladislovo Tiškevičių rūpesčiu pastatyta, dar tikslinama. Taip pat pasakojama, kad grafui žmonės buvo pastatę iš medžio rąstelių tiltelį į Purvyno ežerą per pelkę. Per tą tiltelį jis nusinešdavo specialią kėdę, kurią pasistatydavo jo gale ir atsisėdęs stebėdavo bei medžiodavo antis ir slankas. Iki medžioklės vietos ar į Arnionyse esantį dvarą grafą arkliais vežiodavo samdytas žmogus iš Purviniškių.

Asvejos regioninio parko darbuotojai už informaciją dėkoja Purviniškių girininkijos darbuotojams ir kalbintiems Purviniškėse gyvenantiems senoliams. Taip pat norime paprašyti, kad atsilieptų daugiau žmoniųm, turinčių informacijos apie medžioklės namus ir jų savininkus Tiškevičius. Informacijos lauksime el. paštu: info@asvejosparkas.lt