Mes turime 542 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3978
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10388
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92137
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gamtamokslinė konferencija „Tyrinėk, atrask, pažink“

2016 m. kovo 16 d., trečiadienis, Nr.19 (1552)

Švenčionių progimnazijoje įvyko gamtamokslinė konferencija, kuri, pasak mokytojų, sunkiai sutalpino norinčius joje dalyvauti. Iš viso susirinko 35 penktų – aštuntų klasių moksleiviai, būrelių vadovai, kviestiniai svečiai, tarp jų  ir dvi mamos.Konferencijoje, kurią organizuoti paskatino mokinių iniciatyvumas ir domėjimasis mus supančia aplinka, perskaityti 8 pranešimai. Tai ne tik progimnazijos mokinių paruošti darbai, bet ir konferencijos svečių  - Vilniaus universiteto fizinių mokslų daktaro, lektoriaus Andrej Spiridonov, Sirvėtos regioninio parko vyr. kraštotvarkininko Mariaus Semaškos ir Sirvėtos regioninio parko vyr. ekologės Tatjanos Ivanovos.

Progimnazijos direktorius Jurij Semaško pasveikino susirinkusius mokinius, jų tėvelius ir visus svečius. Jis paminėjo, kad vis daugiau mokinių jungiasi į gamtai neabejingų žmonių būrį, noriai atlieka gamtosauginius darbus.  Ekologinio klubo „Žuvėdra“ prezidentas, 8 b klasės mokinys Arensas Milaševskis pasidžiaugė dideliu būriu bendraminčių. „Esame laimingi, - sakė jis, - kad turime visas galimybes tyrinėti ir mokytis. Mažai kas gali pasigirti tokiomis edukacinėmis aplinkomis kaip mes: didžiulis progimnazijos parkas labai gražiu pavadinimu „Svajonė“, kuris apima 3,74 ha plotą,, naujausiomis technologijomis aprūpinta edukacinė laboratorija, įdomi ir patraukli pamokinė ir nepamokinė veikla. Šiandien, konferencijos metu, bendraudami ir bendradarbiaudami su daug pasiekusiais žmonėmis, mes turėsime puikią galimybę ne tik perteikti savo praktiką, bet ir perimti žinias ir patirtį iš tų, kurie noriai sutiko visu tuo pasidalinti“.

Švenčionėlių miškų urėdijos atstovė Onutė Gylienė pranešė, kad šiuo renginiu tik pradedame pavasarinių renginių ciklą. Juk dar kabinsime inkilus, sodinsime medelius ir pan.  Biologijos mokytoja Oksana Gončarova  pristatė konferencijos programą, o jos vedėjai – Silvija Sinytė ir Mantas Palažija – sumaniai pristatinėjo visus dalyvius ir nuteikė rimtam darbui.

Konferencijoje moksleiviai perskaitė 5 pranešimus. Tai 5c klasės mokinių parengti pranešimai: Dovydo Čepo – „Smilginis strazdas‘ ir „Krokodilai“, Lino Dervinio – „Progimnazijos parko gyvūnai, bei „Fosilijos“. Daug neįtikėtinų faktų apie ryklius pateikė 6c klasės mokinė Alvija Sasnauskaitė. Jos pranešimas taip ir vadinosi – „Rykliai“. Alvija ryžtingai nusiteikusi kovoti už tai, kad būtų sustabdytas ryklių žudymas. Mokslininkai pastebėjo unikalų faktą: rykliai beveik neserga onkologinėmis ligomis. Todėl medicinoje naudojami ryklio taukai ir kremzlės.

Vienas iš pranešimų, kurio laukė konferencijos dalyviai – buvusio mūsų progimnazijos (tuomet Švenčionių vidurinės mokyklos) mokinio, ekologinio klubo „Žuvėdra“ nario, dabar Vilniaus universiteto fizinių mokslų daktaro, lektoriaus A. Spiridonov pranešimas „Mokslinio darbo struktūra“. Dr. A. Spiridonov kalbėjo apie mokslininko darbą, jo privalumus ir trūkumus, praktiškai parodė kaip taikomas vienas iš mokslininkų tyrinėjimams naudojamas metodas, aiškino, kokios sudedamosios dalys sudaro mokslinį darbą arba, kitaip sakant, nuo ko prasideda mokslinis darbas ir kada jis baigiamas. Buvo įdomu ne tik išgirsti mokslininko patarimus tyrinėjant aplinką, rengiant pristatymus, bet ir sužinoti apie jo paties, kaip mokslininko, karjeros kelią. Dr. A.Spiridonov mūsų progimnazijoje lankęsis ne vieną sykį. Jis, galima sakyti, mūsų jaunųjų gamtininkų bičiulis, o gal net ir globėjas. Nepaisydamas labai įtemptos savo darbotvarkės, jis visuomet suranda laiko mokiniams – priima Vilniaus universitete ir organizuoja nepaprastai įdomias veiklas ir, be abejo, atvyksta ir į progimnaziją. Susitinka su mokiniais, veda pamokėles, pabendrauja.

Sirvėtos regioninio parko vyr. kraštotvarkininkas M. Semaška perskaitė naudingą pranešimą „Lietuvos skruzdėlės“, o to paties parko vyr. ekologė T. Ivanova – „Naktiniai pelkių drugiai“. Konferencijos dalyviai sužinojo daug vertingos informacijos, išgirdo įdomių tyrimų rezultatus. Labai džiugu, kad šių mūsų socialinių partnerių moksliniai darbai, labai informatyvus, patrauklus pristatymas sudomino pagrindinius konferencijos klausytojus – mokinius. Jie pranešėjams pateikė daug klausimų, domėjosi jų veikla. Aiškūs ir išsamūs atsakymai, gebėjimas mokslo dalykus pateikti paprastai bei patraukliai paskatino jaunuosius gamtininkus imtis dar didesnių darbų stebint ir tyrinėjant gamtą.

 Sirvėtos regioninio parko vyr. kraštotvarkininkas Marius Semaška skaitė pranešimą „Lietuvos skruzdėlės“. Šis pranešimas labai sudomino visus dalyvaujančius, pranešėjas turėjo atsakyti į daugybę klausimų. Iš pranešimo sužinojome, kad pasaulyje yra 12 tūkstančių, o Lietuvoje gyvena apie 50 rūsių skruzdėlių.  Iš vaikų reakcijos į pranešimą panašu, kad kai kurie moksleiviai susidomėjo šiuo tyrimų objektu.

Parko vyr. ekologės Tatjana Ivanova pristatė pranešimą „Naktiniai pelkių drugiai“, kuriuos ji stebėjo 5 vietose ir padarė apibendrinimą. Juk naktinių drugių yra nepalyginamai daugiau, negu dieninių.

Konferencijos pertraukos metu buvo organizuota ir praktinė veikla. Progimnazijoje naujai įrengtoje edukacijos laboratorijoje mokiniai ir konferencijos svečiai gamtoje vykstančius procesus stebėjo per 3D akinius, bandė į pagalbą pasitelkti robotus, tyrinėjimams pritaikyti „išmaniąsias“ staklytes, 3D spausdintuvą.

Konferencijos pabaigoje vyko pokalbis apie visos dienos veiklas. Patirtais įspūdžiais dalinosi visi: mokiniai, mokytojai, svečiai. Apibendrindama visos konferencijos veiklą, mokytoja L. Semaško pasidžiaugė darbo rezultatais, tuo, jog vis daugiau mokinių, kurie neabejingi gamtai, dirba kilnius darbus, rūpinasi žaliosios gamtos išsaugojimu

Smagu, kad ilgokai brandintos mokytojų ir mokinių mintys surengti konferenciją buvo įgyvendintos.

Konferencija, kurioje mokiniai įgijo naujos patirties, žinių, teigiamų emocijų, naujų bendraminčių, baigėsi Žano Dorsto žodžiais:„Daug kas gali išsaugoti gamtą, bet ją apgins tik meilė. Gamta išliks sveika tik tuo atveju, jeigu žmogus nors truputį pamils ją vien todėl, kad ji nuostabi.“

Onutė GYLIENĖ

Ekologė

Irena STUGLIENĖ

Švenčionių progimnazijos direktoriaus pavaduotoja