Mes turime 393 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3523
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19724
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95754
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jeigu ne europiniai projektai, šalyje turbūt nieko nevyktų

2011 m. lapkričio 12 d., šeštadienis Nr.83 (1130)

Nuo spalio vidurio rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriui vadovauja Vaida BABRAUSKIENĖ. Su vedėja kalbamės apie ES paramos suteikiamas galimybes gerinti infrastruktūrą, tobulinti įgūdžius.


- Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjos pareigas užėmėte turėdama nemažai darbo su projektais patirties?

- Esu ekonomistė. Projektų vykdymas man tikrai nėra naujas dalykas. Ankstesniame darbe – darbo biržoje – teko nemažai dirbti su jais. Tiesa, tų projektų pakraipa buvo kiek kita – žmogiškieji ištekliai, bet reikalavimai projektų vykdytojams panašūs.

- Ar esate patenkinta tuo, ką teko perimti? Su kokia vizija, programa atėjote?

- Ieškoti trūkumų praeityje nėra mano pagrindinis tikslas. Verčiame naują puslapį ir dirbame toliau. Aišku, pirmiausia tęsiame pradėtus darbus – vykdome projektus, taip pat rengiame paraiškas naujiems – juk gyvenimas nestovi vietoje. Aišku, su projektais dirbti nelengva, krūviai dideli, bet, manau, svarbiausia – geranoriškumas. Jeigu yra noras, viską įmanoma padaryti.

Vizija apibrėžta rajono veiklos Strateginiame plane, skyriaus nuostatuose. Šiuose dokumentuose numatyta viskas, ką turime daryti, visi tikslai ir uždaviniai. Pagrindinis dalykas, aišku, planavimas, investicijos į rajoną, didelis noras, kad rajonas turėtų galimybes pasinaudoti Europos Sąjungos parama. Juk praktiškai viskas, kas vyksta, finansuojama ES fondų. Kai pagalvoji, jeigu ne ši parama, ko gero, šalyje dabar visai nieko ir nevyktų.

- Ar vykdomų projektų skaičių kas nors riboja?

- Labai norėtųsi, kad jų būtų kuo daugiau, bet vis dėlto tenka apgailestauti, kad finansinės galimybės riboja norus. Kažkuria dalimi – 10, 15 proc. ar net daugiau turi prisidėti vykdytojas – savivaldybė, tad reikia gerai įvertinti finansines galimybes, gerai apsvarstyti, kurie projektai mums svarbiausi, kuriuos reikia vykdyti, o kurie antraeiliai ir gali palaukti.

- Ką manote apie projektams keliamus reikalavimus?

- Projektų rengimas ir vykdymas - sudėtingas procesas. Jį ypač apsunkina viešųjų pirkimų dokumentų rengimas. Prieš teikiant paraišką labai sunku viską nuspėti ir suplanuoti, o dar sudėtingiau vėliau tikslinti. O juk laikui bėgant objektyvios aplinkybės dažnai verčia tai daryti. Beje, požiūris į viešuosius pirkimus turėtų keistis. Taupyti reikia, bet negali visko nulemti mažiausia kaina. Ar galima tikėtis kokybės su pigiausiomis medžiagomis ir mažiausiai apmokamais darbais? Antra labai sunkinanti darbą problema – dirbti tenka su skirtingomis projektus įgyvendinančiomis institucijomis. Tai atima daug laiko, o juk vienas žmogus dažnai dirba su keliais projektais.

- Kokie projektai Jums šiuo metu yra įspūdingiausi?

- Visi vykdomi projektai, mano manymu, svarbūs. Gerinant kaimo vietovių gyvenamąją aplinką, labai įspūdingi Sarių seniūnijoje vykdomi projektai, kuriuos įgyvendinus pokyčiai bus labai ryškūs. Miestuose negali nematyti atnaujintų ištisų gatvių, viešosios paskirties pastatų – vaikų darželių, kultūros įstaigų.

- Žmonės skeptiškai vertina įvairių planavimo dokumentų rengimą, studijas.

- Taip, tokių projektų vykdoma nemažai. Suprantama, žmonės kol nepajunta naudos, tol ir nevertina. Tokio projekto vykdymas – tai dar ne nutiestas kelias. Bet bendrieji ir detalieji planai, galimybių studijos ir kt. yra pamatiniai darbai, be kurių mes negalėtume judėti į priekį. Jie būtini, kad jų pagrindu būtų rengiami kiti projektai.

- Ar daug planuojama naujų projektų?

- ES struktūrinių fondų parama Lietuvai 2007 – 2013 m. yra teikiama pagal Lietuvos 2007 – 2013 m. ES struktūrinės paramos panaudojimo strategiją ir atskiras veiksmų programas, skirtas strategijai įgyvendinti. Mūsų skyrius pirmiausia planuoja investicijas, o projektų užuomazga gimsta pagal poreikį – kiekvienas skyrius geriausiai žino, ko reikia. Mes padedame rengti paraiškas, bet pati projekto idėja gimsta nebūtinai čia. Tam ir yra planavimas bei koordinavimas. Pasitarimuose visi išsako poreikius ir idėjas, vyksta diskusijos, kurių metu priimami pagal prioritetus svarbiausi sprendimai.

- Savivaldybė vykdo daug projektų, bet prisikviesti privačių investuotojų sunku.

- Mūsų rajone būtų sveikintina viešojo ir privačiojo sektorių partnerystė, sudaranti sąlygas pritraukti privataus kapitalo investicijas viešojo sektoriaus poreikiams tenkinti bei šių sektorių bendradarbiavimas įgyvendinant infrastruktūros projektus ar teikiant viešąsias paslaugas. Daugelyje europinių projektų galėtų dalyvauti ir privatus sektorius, bet, matyt, ne kiekviena įmonė šiuo metu gali skirti projektams savų lėšų kas yra būtina. Manau, kai pagerės ekonominė situacija, suaktyvės ir privatūs investuotojai. Mes dirbame žmonėms, visi projektai skirti jų gyvenimo ir veiklos sąlygoms pagerinti. Bet privatūs investuotojai turėtų daugiau domėtis galimybėmis gauti paramą iš ES fondų, nes tokių galimybių tikrai yra.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis