Mes turime 322 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4792
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23336
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70662
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuomonė. Rinkėjai valdžiai bado nosį: Švenčionių rajone auksinės šiukšlės

2016 m. vasario 20 d., šeštadienis, Nr.13 (1546)

K. Trapikas kvietė nemokėti už šiukšles, tai ir nemokėkim

Lygiai prieš metus pačiame įkarštyje buvo agitacijos škvalas Švenčionių rajono mero rinkimuose. Visų partijų kandidatai į mero postą nerdamiesi iš kailio stengėsi kuo daugiau surinkti rinkėjų balsų ir užimti išsvajotą mero kėdę. Į rinkiminę kovą buvo metami agitatoriai, rajono spauda, bukletai, leidiniai, kalendoriai. Po namus vaikščiojo būriai žmonių ir agitavo, ir viską žadėjo. Kandidatai lankėsi rinkimų apylinkėse, keikė buvusį merą Vigelį ir jo darbą. Pagrindinis rinkimų klausimas buvo prie Vigelio priimtas sprendimas T-221 dėl naujos šiukšlių surinkimo ir apmokestinimo tvarkos, kuri buvo įvesta 2014 m. ketvirtame ketvirtyje.

Šis sprendimas normalaus proto žmonėms pasirodė tiesiog nesuvokiamas. Reikėjo gi sugalvoti, kad šiukšlina plotas, o ne žmogus, gyvenantis tame plote! Šitą absurdiškumą gerai suprato ir pasinaudojo kandidatai į rajono merus Rimantas Klipčius, Kęstutis Trapikas bei kiti. Peržiūrėti sprendimą T-221 buvo pagrindinis koziris, siekiant palenkti rinkėjus į savo pusę.

Štai R.Klipčiaus priešrinkiminės programos 5 punkte įrašyta: „Sumažinti mokėjimus už komunalines paslaugas, mokėjimų principus pakeičiant ne nuo esamo ploto, o nuo žmonių skaičiaus“.

Dar labiau sužibėjo kažkada buvęs meru K.Trapikas. Savo programoje įrašė tokį punktą: „Galiojančių komunalinių atliekų tvarkymo nuostatų atšaukimas ir teisingų rinkliavos dydžių nustatymas“.

Praėjo metai nuo pažadų ir rinkimų. R.Klipčius tapo rajono meru, K.Trapikas – jo pavaduotoju. O šiukšlių vežimo įkainiai kaip buvo vietoje, taip ir liko iki šios dienos.

Kur gi Jūs šiandien, gerbiamieji (ne, žodis gerbiamieji netinka prie Jūsų pavardžių, todėl nuo šios dienos vadinsime Jus „negerbiamieji“), t.y. negerbiamieji R.Klipčiau ir K.Trapikai? Kodėl nevykdote savo priešrinkiminių įsipareigojimų? Juk mes, rinkėjai, patikėjom Jūsų programa, o juk galėjome balsuoti už kitus kandidatus.

Jūs esate vienos kadencijos vadovaujantys asmenys. Per kitus rinkimus, patikėkit, už jus niekas nebalsuos.

2015 metų vasario mėnesį į agitacinę rinką išėjo K.Trapiko leidinys „Viskas bus gerai“. Agitacinis leidinys pilnai pašvęstas žmonių gerovei, jei visi balsuos už Liberalų sąjūdžio kandidatą. Šiukšlių problemoms skirta labai daug vietos. Keletą iš jų noriu pacituoti:

„Nemokėkim už šiukšles, nes tvarka neteisinga“.

„Paduokim kiekvienas atskirai savivaldybę į teismą dėl pinigų išieškojimo už neteisėtą rinkliavą“.

„Darykim ką nors, netikėkime teismais, kuriems jie gali padaryti įtaką“.

„Todėl mano, kandidato į rajono merus, programoje įrašyta: Galiojančių komunalinių atliekų tvarkymo nuostatų atšaukimas ir teisingų rinkliavos dydžių nustatymas“.

Šiame K.Trapiko leidinyje po antrašte „Sėkminga pilietinė akcija“ išspausdintas Švenčionių rajono žmonių kreipimasis į rajono savivaldybę dėl minėto T-221 sprendimo.

Dabar konkrečiau apie šiukšlines problemas mums, rajono gyventojams. Mums primesta dviejų konteinerių kvota per mėnesį. Už ketvirtį išeina 6 konteineriai už 22,50 eurų kainą. Skaičiuojama butui 100 kv. m ploto: reiškia, vieno konteinerio kaina sudaro 3,75 euro. Praktiškai kaimo žmogus niekaip negali surinkti 2 konteinerių šiukšlių per mėnesį, maksimum surenka vieną arba vieną konteinerį per 2 mėnesius. Išeina, kad mes permokam mūsų „mylimai“ savivaldybei už ketvirtį 18,75 euro, t.y. 75 proc. arba 75 eurai per metus. Ar ne per riebus kąsnis šiukšlių surinkėjams?

Gerbiamieji Švenčionių rajono žmonės! Nebūkit avių banda, kuri varoma į užtvarą. Neduokit savęs apvogti. Dabartinė valdžia nesigėdina ir neturi sąžinės iš jūsų atimti paskutinio pinigo, kuris mums taip nelengvai ateina. Dabar euras praktiškai susilygino su litu, tad mes su jumis pasidarėme skurdesni 3,5 karto. Su mūsų uždarbiais ir pensija įmanoma tik išgyventi, o ne gyventi.

Pasekime Trapiko patarimais, kuriuos jis pats, atsisėdęs į šiltą kėdę, greitai pamiršo, - nemokėkime už nesuteiktas mums paslaugas. Mes, Milkuškų kaimo gyventojai, o, manau, kad ir visi rajono žmonės, iš dabartinės valdžios REIKALAUJAME:

1. Šiukšlių surinkimo mašiną į kaimus siųsti 1 kartą per mėnesį, arba net 1 kartą per du mėnesius. Šį punktą galima suderinti su kaimo bendruomenėmis. Nuo reisų skaičiaus skaičiuokite ir šiukšlių išvežimo kainą.

2. Neprirašinėti nesamų šiukšlių. Kaip išspręsti tokią problemą? Aš susiruošiau su šeima atostogų į Palangą. Palieku savo šimtakvadratinį namą, o jis, parazitas, be paliovos „šiukšlina“?! Negaliu aš išsivežti savo ploto į Palangą. Mano manymu, tokiu atveju aš bėgu pas Švenčionių šiukšlių viršininką ir deklaruoju, kad manęs nebus visą mėnesį, o namas, pažadu, nešiukšlins. Nuimkite, viršininke, nuo manęs dviejų konteinerių kvotą Švenčionių rajone. Be to, aš važiuoju aplankyti vaikų ir anūkų. Užtrunku ten visą mėnesį. Dar – atsigulu į ligoninę. Daug atvejų būna, kada manęs nėra namuose. Imkit pinigus už realias šiukšles. Įpusėjo vasaris. Mano kieme stovi konteineris su šiukšlėmis nuo Naujųjų metų ir pripildytas jis tik trečdaliu. Ištempsiu jį kelionei į Kazokiškes tik maždaug prieš Velykas. O man siūlo sumokėti už 6. Kur logika?

3. Aprūpinti visus konteineriais nemokamai. Žmonės, daugiausia kaimiečiai, įsigijo „Švaroje“ konteinerius už 100 litų, kitiems konteineriai buvo išdalinti nemokamai, o tiems, kurie buvo juos įsigiję, buvo pasakyta, kad už juos kompensuos. Praėjo daugiau nei metai, o kompensacija kažkur įstrigo, galbūt kokio nors klerko kišenėje. Apie tai rašiau vieną kartą Vigeliui, du kartus Klipčiui. Normalaus atsakymo taip ir negavau. Daugiausia atsakinėjo Marma: „Savivaldybė dar neišsprendė šios problemos. Palaukite“. Laukiu jau daugiau kaip metus. Jeigu jūs negalit kompensuoti mano nupirkto konteinerio, tai atvežkit man antrą konteinerį, kaip priklauso. Jame laikysiu bulves arba su aktyvistais darysiu liustraciją Ukrainos pavyzdžiu: konteineryje  vežiosiu merą Klipčių su pavaduotoju Trapiku Švenčionyse, rodydamas, kad jie nevykdo savo rinkiminių įsipareigojimų.

Jonas ČERNIAUSKAS,

Milkuškų kaimo gyventojas