Mes turime 404 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5165
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21366
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97396
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

K. Daukšys. Gana žmones vyti į Lenkiją

2015 m. vasario 10 d., trečiadienis, Nr.11 (1544)

Lietuvoje taikomas 21 procento PVM tarifas yra vienas aukščiausių Europoje

Dėl akis badančių aukštų kainų vis daugiau lietuvių pigesnių prekių ieškoti keliauja į Lenkiją. Mūsų kaimynė jau seniai tapo sutaupyti norinčių Lietuvos gyventojų rojumi. Dėl tokios situacijos kenčia mūsų šalies biudžetas, nes Lietuvoje uždirbti pinigai išleidžiami svetimoje valstybėje. Turime mąstyti blaiviai: atlyginimai žemi, o kainos aukštos, tad privalome nedelsiant imtis priemonių, kad būtiniausi maisto produktai kainuotų pigiau.

Suprasdama žmonių padėtį ir matydama neadekvatų kainų ir uždarbio santykį, Darbo partijos Seime frakcija įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma būtiniausiems maisto produktams vietoje dabar esamo 21 proc. taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą. Jis būtų taikomas duonai, makaronams, kruopoms, pienui, kefyrui, sviestui, šviežiai mėsai, šviežiai žuviai, aliejui, miltams, daržovėms, vaisiams ir cukrui. Tai būtiniausios maisto prekės, kurios sudaro pagrindinį pirkėjų krepšelį.

Pripažinkime, didelės gyventojų dalies atlyginimai – nedideli. Neretai tenka rinktis – nusipirkti skanesnį kąsnį ar vaistus, o dažnam algos sunkiai pakanka ir būsto nuomai susimokėti. Dėl didelių kainų tenka aukoti kokybę ir pirkti prastesnes prekes, o kartais ir nepirkti visai.

Tad Darbo partijos frakcijos siūlomos įstatymo pataisos ypač pagelbėtų pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms: pensininkams, daugiavaikėms šeimoms, mažiausių atlyginimų gavėjams.

Turime rūpintis gyventojų gerove, tad pirmas žingsnis šio kelio link – PVM tarifo mažinimas būtiniausioms prekėms.

Dėl mažesnių kainų dažnas lietuvis pasiryžta važiuoti apsipirkti į Lenkiją. Tačiau neturėtume stebėtis tokiu gyventojų elgesiu. Juk Lietuvoje taikomas 21 procento PVM tarifas yra vienas aukščiausių Europoje. Štai kaimynė Lenkija mėsai, pienui ir neperdirbtiems maisto produktams taiko 5 proc. PVM lengvatą, kitoms maisto prekėms – 8 proc. O ką bekalbėti apie tokią šalį, kaip Didžioji Britanija, kur atlyginimai gerokai aukštesni, o pagrindiniams maisto produktams taikomas PVM tarifas – 0 procentų?

(Sutrumpinta)

Kęstutis DAUKŠYS,

Darbo partija

 
Reklaminis skydelis