Mes turime 167 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1093
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11280
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87310
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gavėnia - tikėjimo kelionė į savo širdies dykumą

2015 m. vasario 10 d., trečiadienis, Nr.11 (1544)

Atsiversk ir tikėk Evangelija– ištarti kunigo žodžiai ir beriami pelenai yra gavėnios pradžios ženklai. Šie du ženklai tarsi grąžina mus į pradžių pradžią. Pirmiausiai į tą dieną kai Dievas mus sukūrė. Pradžios knyga mums pasakoja, apie tai, kad esame sukurti iš žemės (adam) dulkių. Tai nuoroda ne tiek į materiją, iš kurios esame sukurti, bet į santykį su Kūrėju. Prieš Dievą mes esame dulkės ir pelenai, kurie vos papūtus vėjui, tuojau išsisklaido. Tai rodo mūsų silpnumą, menkumą, laikinumą. Tai pastato mus į vietą, nes dažnai norime būti ne kūriniais, bet užimti Dievo vietą ir būti kūrėjais. Visada yra pagunda, kad mūsų gyvenimas yra tik mūsų pačių rankose ir kad mes viską galima patys sutvarkyti be kieno nors pagalbos. Galime gyventi be Dievo. Tačiau dažnos mūsų pastangos būna tik dulkės ir pelenai. Todėl šis įvaizdis skatina apmąstyti savo santykį su Kūrėju. Koks aš esu kūrinys? Atrasti tuos dalykus, kurie mano gyvenime nesiseka, ar tai būtų sveikata, santykiai, darbai, rūpesčiai, problemos, vienatvė. Jie man rodo, kad aš, būdamas kūrinys, esu ribotas, laikinas.

Šis pelenų ženklas yra nusižeminimo ir atgailos ženklas. Išdrįsti atrasti ir pripažinti, kad mano gyvenime ne viskas yra tvarkoje, gerai, švaru. Ne viskas yra tiesa ir gėris. Ir čia svarbu lyginti save ne su kitais žmonėmis, kurie yra šalia manęs, o mokytis lyginti save su Dievu. Koks yra Kūrėjas ir koks aš – kūrinys? Kas manyje ne pagal Kūrėją? Ką reikia taisyti? Koks mano pašaukimas? Kaip Dievas mane mato?

Gal visi šitie klausimai atrodys kaip sąžinės sąskaita, bet klausimai dievoieškoje yra daug svarbiau už atsakymus. Klausimai, kuriuos mes keliame, leidžia eiti pirmyn. Ieškoti. Domėtis. Svajoti. Atsakymas į visus mūsų klausimus yra vienas – Dievas. Bet Jį reikia surasti.

Iš šito pelenų mąstymo mes geriausiu atveju surasime savo trapumą, bejėgiškumą, o taip pat nuodėmingumą. Nuodėmė yra tai, kas mane atitraukdavo nuo Kūrėjo. Tačiau nelabai rasime išeitį, ką tokiu atveju daryti? Kaip savo širdyje ir gyvenime užlopyti esančias žaizdas? Kaip jas pakeisti? Kaip atrasti gyvenimo džiaugsmą ir pilnatvę? Kaip nustoti meluoti sau ir kitiems, kad man viskas gerai ir kad aš pats galiu susitvarkyti? Čia į pagalbą ateina antrasis pelenų trečiadienio ženklas – kvietimas atsiversti ir tikėti Evangelija.

Šis kvietimas yra pirmiausia susijęs su nauja pradžia. Dievas vėl nori mums duoti naują galimybę. Ta galimybė nėra susijusi vien su tuo, kad mes pasistengtume būti geresni Dievo atžvilgiu. Ne. Tai yra daug daugiau. Dievas siūlo savo meilę. Patikėti Jo meile man. Tai grįžimas prie pirmosios meilės. Grįžimas į pradžią. Dievas mus sukūrė ir Dievas mus pamilo. Todėl ir atsivertimas yra atsigręžimas į Dievo meilę. Kažkas mumyse keičiasi į gera tada, kai mes esame mylimi. Todėl atradę savo ribotumą toje pelenų smiltelėje, mes atradome savo gyvenimo vietas, kur mums reikia Dievo meilės, kad Jis mus mylėtų tame mūsų žaizdotume. Atsivertimu mes priimame Dievo meilę mums ir leidžiame būti Jo mylimiems veltui, be jokių pažadų, priesaikų ar išskaičiavimų. Leisti, kad Dievas, kaip Kūrėjas, pataisytų mus, kaip kūrinius, per savo meilę.

Tai yra gavėnios žinia, patikėti, kad Dievas turi gerą naujieną man. Tokioje gyvenimo situacijoje kokioje esu. Nors kartais atrodytų, kad tėra tik dulkės ir pelenai. Gavėnia – tikėjimo kelionė į savo širdies dykumą, kurioje mūsų laukia susitikimas su mūsų laukiančiu Dievu. Nebijokime leistis į tą nuostabią ir kupiną nuotykių kelionę.

Kunigas Deimantas BRAZIULIS

 
Reklaminis skydelis