Mes turime 325 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1350
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11537
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87567
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Posėdis, vertas feljetono. O gal STT dėmesio?

2015 m. vasario 6 d., šeštadienis, Nr.10 (1543)

Brangina keliones į Vilnių

Tai bene vienintelis klausimas, kuris juoko niekam nesukėlė. Valdžia nusprendė, kad nuo kovo 1 d. švenčioniškiai už kelionę į Vilnių turi mokėti kone trečdaliu brangiau. Dabar kainuojantis 4,46 Eur bilietas nuo kovo 1 d. kainuos 6,20 Eur. Žinoma, atitinkamai brangs visi bilietai ta kryptimi, taigi pabrangimas palies labai daug gyventojų. Visą laiką buvę pigiausi maršrutai Vilniaus kryptimi, nes dėl didelio keleivių skaičius jie pelningiausi, dabar bus brangiausi. Tiesa, Švenčionėlių ir Adutiškio maršrutais bilietai atpigs keliasdešimt centų. Bilietas iš Švenčionių į Adutiškį dabar kainuoja 2,62 Eur, kainuos 2,02 Eur, o į Švenčionėlius dabar 1,13 Eur, kainuos 0,87 Eur.

Keleivių vežimo konkursas apipintas paslaptimis, kalbomis ir įtarimais, galimai pažeidimais. Jo teisėtumą aiškinasi teismas. Net pats meras R.Klipčius pripažįsta, kad likus kelioms minutėms iki konkurso gautas reikalavimas stabdyti konkursą, bet savivaldybė vykdė toliau. Posėdyje meras sekė pasaką, kaip viskas buvo: „Žinot kaip gaunami raštai, kol jį užregistravo, kol jis pateko kur reikia, tai konkursas jau buvo įvykęs, nugalėtojas paskelbtas“.

Nors pirmadienį teismas skelbs sprendimą, valdantieji jau pasirašė sutartį su galimai laimėjusia Visagino firma „Meteoritturu“, bet galimai neteisėtai. Ketvirtadienį – vėl kažkodėl skubos tvarka patvirtino naujus keleivių vežimo įkainius, nors jie įsigalios tik po 2 mėn.

 

Pasirėmė savo verslą. Kodėl ne?!

Klausimą dėl Verslo paramos fondo lėšų panaudojimo 2015 metais pristatė šias rajono biudžeto lėšas skirsčiusios komisijos pirmininkė Janina Deveikienė. Apie jos pačios verslui gautą paramą J.Deveikienė pasakė tiesiai: „Pasinaudojau ta proga ir paprašiau paramos. Kodėl ne?“.

Meras Rimantas Klipčius pritarė: „Tarybos narys – toks pats žmogus, kaip ir visi kiti. Kodėl jis negali gauti paramos savo verslui“. Dar meras sublizgėjo žiniomis apie J.Deveikienės įmonę ir pasveikino savo partietę, būtent ketvirtadienį šventusią jos įmonės 20-metį.

Antonij Jundo pritarė ir pagrindė svariu „argumentu“: „Kai teikė savivaldybėms Auksines krivūles, buvome tuose rūmuose, kaip ten juos, „Litexpo“, tai 85 procentus krivūlių gavo socialdemokratai, 15 proc. darbiečiai, tvarkiečiai, o liberalams ir lenkams nedavė“... Suprask, žmogau, viskas čia tvarkoje.

Unisonas pritarimo balsų: būti tarybos nariu ne kliūtis pasiremti iš biudžeto.

Jeigu tai ne korupcija, tai kas tada korupcija? Kai pagalvoji, tai ministrės R.Šalaševičiūtės prasitarimas apie duotą kyšį niekas, palyginti su tuo, ką kalbėjo visi mūsų vietinio lygio politikai. Tegul ir vietinio, bet gi politikai.

Jeigu Seimo nariai (juk ir jie „tokie pat žmonės“, anot vietinių politikų) imtų šitaip elgtis, turbūt šalies biudžeto neužtektų...

 

Nusišalina, bet vis tiek balsuoja

Ar ne valdžios išsigimimas, jeigu dauguma tarybos narių, net vilnietis meras Rimantas Klipčius, nusišalina (nes privalo pagal įstatymą) nuo rajono biudžeto svarstymo dėl privačių interesų? Sunkiai suvokiama, bet egzistuoja teisėtas būdas ir kaip tą įstatymą apeiti. Pirmiausia, visi, kas neturėtų dalyvauti svarstant ir priimant biudžetą (apie 2/3 tarybos), nes gali pasinaudoti ir siekti sau naudos, pasisako, kad nedalyvaus balsavime, paskui balsuoja, kad galėtų dalyvauti, ir jau tada balsuoja. Kai viskas paviešinta, viskas galima. Ši vingrybė atsirado po to, kai tarybas užsėdo asmenys, paskui kurios slenka privačių interesų šleifas. Kai kuriais klausimais susidarė situacijos, kai neliko kam balsuoti, nes tik mažuma – be privačių interesų. O gal ne vieną būtent tie interesai ir atvedė į vietinę politiką?

 

Vicemero azartas, arba Gaisrininkai tik su „triusikais“, arba Dar vienas surūdijęs barstytuvas

Pirmiausia tarybos narių pavyzdžiu redakcija nusišalina nuo atsakomybės už valstybinės kalbos darkymą, nes tą daro savivaldybės vadovai, o mes tik pakartojome, iš anksto įspėję apie „nusišalinimą“. Atrodytų, toks rimtas klausimas, kaip savivaldybei pavaldžios priešgaisrinės tarnybos problemos, ir tai dabartinėje taryboje gali virsti cirku. O prasidėjo viskas nuo juokingo pirkinio.

Vicemeras K.Trapikas posėdžio metu savivaldybės priešgaisrinės tarnybos būklę įvertino: „Su „triusikais“, bet be marškinių“. Todėl nutarė ją pagerinti – nupirkti gaisrinę mašiną už 20 tūkst. eurų. K.Ramelis suabejojo – kokią mašiną galima nupirkti už tokius pinigus? Juk kalbama ne apie lengvąjį automobilį, o gaisrinę mašiną. K.Trapikas atvirai dėstė: „Turiu azarto pabandyti tą mašiną. Naudota, žinoma, iš Vokietijos, tiesa, joje nėra modernios įrangos, žarnose spaudimas mažokas, bet atrodo visai nieko...“ Gal dar būtume išgirdę ir kad mašina nelabai juda, jeigu vicemero nebūtų nutraukęs kvatojimas salėje. Dalis tarybos narių nebeištvėrė nesąmonių.

Kartojasi „auksinio“ barstytuvo istorija, kurį „Švenčionių švara“ buvo pirkusi už 13 tūkst. eurų, tik šįkart perka buvę barstytuvo kritikai, o kaina didesnė – 20 tūkst.

Neveltui posėdžio pabaigoje Vytautas Vigelis pastebėjo, kad naujieji nedaro nieko naujo, tik uoliai viską kartoja, kopijuoja iš anos kadencijos. „Šaunuoliai, gerai išmokote pamokas“, - juokavo V.Vigelis.

 

Aistros dėl principo

Netikėtai daug aistrų sukėlė klausimas dėl atleidimo nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio. „Pagirių šiltnamiai“, nuomojantys Pabradėje 8 ha žemės, prašė atleisti nuo nuomos mokesčio I ketvirčiui, suma rajono biudžetui palyginti niekinė – 600 eurų. Nors, pavyzdžiui, tarybos narė Vida Rastenienė sakė, kad čia dideli pinigai, vieno darbuotojo dviejų mėnesių alga.

Vytautas Vigelis aiškino, kad ne sumoje esmė, o principinėje pozicijoje – negalima atleisti įmonės, kurioje nedirba nė vienas rajono gyventojas, o pati įmonė registruota Vilniaus r. „Mokesčius moka Vilniaus rajonui, o mes turime teikti lengvatas? - stebėjosi V.Vigelis. - Tada reikia atleisti nuo mokesčių rajono verslininkus, ūkininkus“.

Nepaisant opozicijoje esančių partijų kritikos, valdantieji padarė kaip jiems reikia. Ką besiūlytų opozicija, valdantieji – akli ir kurti.

 

Klonavosi“ bijodami kontrolės?

Vardan demokratijos vadovavimas Kontrolės komitetui įstatymu įtvirtintas opozicijai. Taip yra visur, bet nuo šiol Švenčionyse bus kitaip. Kontrolės komiteto pirmininko pareigybė formaliai išliks opozicijai, bet realiai jo veiksmai bus suvaržyti... Mat valdantieji, sužaidę pirmais-antrais išsiskaičiuok, išsidalino į frakcijas po 3 narius, taip įgaudami Kontrolės komitete daugumą. Kad neliktų jokios kontrolės...

 

Po posėdžio – juostelės kirpti

Meras R.Klipčius šįkart pasirodė svetingesnis negu įprastai – pakvietė tarybos narius, neišskirdamas ir buvusios valdžios, apžiūrėti suremontuotų Švenčionių r. viešosios bibliotekos patalpų – į atidarymą. Baigtas dar vienas buvusios valdžios darbas, tiesa, naujieji besikabinėdami gerokai užvilkino darbus, kultūros ministrui Šarūnui Biručiui ne kartą teko raginti asmeniškai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis