Mes turime 420 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3823
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20024
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96054
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kam priklauso nemokama teisinė pagalba?

2015 m. sausio 27 d., trečiadienis, Nr.7 (1540)

Susidūrus su rimtomis problemomis, reikia rimtos tesinės pagalbos. Antrine teisine pagalba gali pasinaudoti asmenys, kurie neviršija nustatyto pajamų ir turto lygio. Jeigu asmens pajamos ir turtas neviršija pirmojo finansavimo lygio, valstybė kompensuoja visas išlaidas, žmogui paslaugos visiškai nieko nekainuoja, jeigu neviršija antrojo lygio – valstybė kompensuoja 50 procentų išlaidų.

Pajamų lygiui nustatyti vertinamos asmens pajamos ir turimų išlaikytinių skaičius. Šiemet pretenduoti gauti 100 proc. valstybės finansuojamą teisinę pagalbą gali asmuo, jeigu jo pajamos per metus neviršija 3500 eurų (prieš pusmetį šis skaičius buvo 2 925). Jeigu asmuo turi vieną išlaikytinį, suma didėja iki 4812,5 eurų, jeigu du –  6 125 eurų, tris – 7 437 eurų. Kitaip sakant, asmuo gali gauti teisinę pagalbą per mėnesį vidutiniškai uždirbdamas 291,67 eurus, atitinkamai turėdamas vieną išlaikytinį – 401,04 eurus, du – 510,42, tris – 619,79 eurų. Valstybė kompensuoja 50 proc. išlaidų, jeigu asmens metinės pajamos neviršija 5250 eurų, vidutinis mėnesio uždarbis – 437,5 eurai. Atitinkamai sumos didėja turint išlaikytinių.

Vertinamos ne tik pajamos, bet ir turimas turtas. Asmens turto lygis apskaičiuojamas tai pat kaip ir socialinei pašalpai gauti – pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą. Tad asmuo gali gauti antrinę teisinę pagalbą tik tada, jeigu pirmąjį arba antrąjį lygį atitinka ir turto, ir pajamų vertė. Paprastai žmonės žino realiai, kokios jų pajamos ir turtas, pagalba skiriama būtent sunkiai besiverčiantiems.

2015 metais teisinė pagalba  buvo suteikta daugiau kaip 16 tūkst. pareiškėjų, o iš viso, įskaitant ir advokato atstovavimą baudžiamosiose bylose, per metus teisinė pagalba suteikta per 41 tūkst. kartų.
Valstybės garantuojama teisinė pagalba finansuojama iš valstybės biudžeto. Papildomą informaciją apie valstybės garantuojamą teisinę pagalbą galima rasti interneto svetainėje www.teisinepagalba.lt

P.S. Mūsų laikrašytje jau keleri metai skelbiama, kad advokatų Miškinių kontora savanoriškai padeda neturtingiems gyventojams ieškoti teisybės ir apsiginti.

 
Reklaminis skydelis