Mes turime 380 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2415
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18616
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94646
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skaičiavo Žeimenos upėje žiemojančius vandens paukščius

2015 m. sausio 20 d., trečiadienis, Nr.5 (1538)

Spustelėjus rimtam šalčiui, ledas sukaustė didžiąją dalį vandens telkinių, tad žiemoti likusiems vandens paukščiams gyvenimas gerokai pasunkėjo. Jų gerokai pagausėjo neužšąlančiuose upių ir upelių ruožuose. Tokia situacija, kai palyginus nedideliuose neužšąlančio vandens ruožuose susikaupia daug likusių žiemoti vandens paukščių, suteikia puikią galimybę stebėti ir skaičiuoti žiemojančius paukščius.

Pirmosios tarptautiniu mastu vykdomos koordinuotos paukščių apskaitos surengtos 1967 metais, o Lietuvoje ornitologų draugijos iniciatyva žiemojančių paukščių apskaita vykdoma jau penktus metus. Šiemet, laikantis tarptautinio susitarimo, Lietuvoje žiemojančių paukščių apskaita buvo vykdoma sausio 15-17 dienomis. Sausio 17 dieną prie savanorių, vykdančių žiemojančių paukščių apskaitą, prisijungė ir žinomi mūsų rajone gamtos fotografai, Švenčionėlių miškų urėdijos darbuotojai Jonas Barzdėnas ir Rimantas Nalivaika, beje, Rimantas yra ir Lietuvos ornitologų draugijos narys. Apskaitą Jonas ir Rimantas vykdė neužšalusioje Žeimenos upės atkarpoje ties Kaltanėnų miesteliu ir ties Ožkiniais. Iš pirmo žvilgsnio čia ir tų paukščių nėra daug, bet kai rimtai atlieki savo darbą, tai pasirodo net nedideliame neužšalusio vandens ruože žiemojančių paukščių tiktai nemažai, tiesiog reikia mokėti tyliai prieiti, nekelti triukšmo, tada ir paukščiai neišsigąsta, galima suskaičiuoti. Nuėję nemažą atstumą Jonas Barzdėnas ir Rimantas Nalivaika ties Kaltanėnais suskaičiavo 4 gulbes giesmininkes, 64 gulbes nebyles, 145 didžiąsias antis, 22 klykuoles, 1 didįjį dančiasnapį ir 2 labai retai mūsų vandens telkiniuose sutinkamus mažuosius kragus. Ties Ožkinių kaimu buvo pastebėti ir suskaičiuoti šie žiemojantys vandens paukščiai: 13 gulbių nebylių, 21 didžioji antis, didelis klykuolių būrys – net 52 ir 4 didieji dančiasnapiai. Štai toks nemažas gamtos mylėtojų Jono Barzdėno ir Rimanto Nalivaikos „laimikis“ per keletą valandų. Žinoma, vyrai ne tik žiemojančius Žeimenos upėje paukščius skaičiavo, bet ir fotografavo juos, kitaip juk ir būti negali, kad fotografas abejingai žiūrėtų į plaukiančias gulbes gražuoles ar smagų ančių pulkelį ir nepakeltų fotoaparato, praktikoje tokių situacijų beveik nebūna. Puiku, kad ir mūsų rajone dviejų entuziastų suskaičiuoti žiemojantys vandens paukščiai papildys Lietuvos ornitologų vykdomos apskaitos metu suskaičiuotų žiemojančių vandens paukščių statistiką.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis