Mes turime 325 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5418
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19278
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91635
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Naminių gyvūnų žymėjimą ir registravimą rajone atliks 6 privatūs veterinarijos gydytojai ir 2 klinikos

2015 m. sausio 20 d., trečiadienis, Nr.5 (1538)

2016 metų pradžia sudrumstė ramybę naminių gyvūnų, o tiksliau šunų, kačių ir šeškų, augintojams, nes nuo sausio 1 dienos visi šie gyvūnai privalo būti ne tik registruojami Gyvūnų augintinių registre, bet ir ženklinami. Nors gyvūnai turėjo būti registruojami ir anksčiau, bet ženklinimo atsiradimas ir preliminariai paskaičiuota ženklinimo suma apie 15 eurų, sukėlė nemažą šurmulį. Kažkiek makabriškai skamba ir pasakymai, kad visa tai daroma rūpinantis gyvūnų gerove. Gal ir gerai, kad dingus paženklintam gyvūnui, suradus jį bus lengviau nustatyti, kam priklauso surastas gyvūnas. Bet iš kur varganai gyvenančiai kaime vienišai močiutei, o tokių kaimuose dauguma, paimti tuos 15 eurų. Juk privatūs veterinarijos gydytojai nemokamai ženklinti tikrai negalės, nes ir čipai kainuoja, ir važiuoti reikės, o ir registravimui laiko reikės. Tiesa, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija tuoj puolė kalbėti apie akcijų, kurių metu bus nemokamai ženklinami ir registruojami gyvūnai, rengimą. Tokie pareiškimai irgi šiek tiek netikroviškai skamba, nes globos organizacijos ir šiaip vis pinigų stokoja...

O kaip gyvūnų registravimas ir ženklinimas vyks mūsų rajone? Apie tai ir kalbuosi su Švenčionių VMVT vyriausiąja veterinarijos gydytoja-inspektore Česlava VEIKUTIENE.

- Mūsų rajone gyvūnų ženklinimu ir registravimu užsiims 6 veterinarijos gydytojai ir 2 privačios veterinarijos klinikos. Pagal įsigaliojusią tvarką visi iki 2015 m. gruodžio 31 d. atvesti gyvūnai augintiniai turi būti paženklinti ir įregistruoti iki 2017 m. balandžio 1 d., bet ne vėliau iki pardavimo kitam savininkui, o gyvūnai augintiniai, atvesti 2016 m., turi būti paženklinti ir įregistruoti per 4 mėnesius nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip prieš perduodant kitam šeimininkui. Mūsų tarnyba siūlo, kad ženklinimo ir registravimo paslaugos neviršytų 15 eurų. Beje, privatiems veterinarijos gydytojams ženklinimas ir registravimas nėra naujiena, jie jau kurį laiką ženklina ir registruoja naminius gyvūnus. Juk ir ūkinių gyvūnų ženklinimas ir registravimas buvo sutiktas priešiškai, bet su laiku viskas normalizavosi, ir dabar nekelia jokių neaiškumų.

- O kaip išsiaiškinsite, kam priklauso surastas dingęs gyvūnas, jei jis jau paženklintas ir užregistruotas?

- Yra specialūs skaitytuvai. Juos turės įsigyti privatūs veterinarijos gydytojai, ir tie skaitytuvai turės atitikti numatytus ISO. Skaitytuvas parodys mikroschemos (čipo) numerį, o po to pagal tą čipo numerį galima bus surasti, kam tas gyvūnas priklauso.

- O kodėl taip skiriasi laiko, skirto ženklinimui ir registravimui, terminai? Atvestus iki 2015 m. gruodžio 31 d. galima ženklinti ir registruoti iki 2017 m. balandžio, o atvestus 2016 m. – per 4 mėnesius?

- Norėčiau atkreipti dėmesį į tokius atvejus, kai vienas šeimininkas perduoda gyvūną kitam. Tokiu atveju gyvūnas turi būti ir žymėtas, ir užregistruotas gyvūnų registre nelaukiant galutinio termino. Gana ilgi terminai, matyt, duoti tam, kad žmonės apsiprastų. Nes kai viskas susiję su pinigine išraiška, bent jau iš pradžių atsiranda priešprieša. Bet manau tie naminių gyvūnų šeimininkai, kurie iki šiol vakcinavo ir registravo gyvūnus, tą darys ir toliau be didelių problemų.

- O kaip toks atvejis, kai, tarkim, katė atsivedė kačiukus, ir aš noriu juos išdalinti?

- Prieš tą darydamas privalėsi užregistruoti ir sužymėti tuos kačiukus. Taip parašyta Gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisyklėse, kurios, kaip minėjau, įsigaliojo nuo 2016 m. sausio 1 dienos, kad prieš perduodamas naujam šeimininkui, žmogus privalo sužymėti ir užregistruoti gyvūnų registre savo augintinį. O žmonės neturėtų tuoj pat skubėti žymėti ir užregistruoti savo augintinių. Gali pasidomėti, gal tai daroma kur nors pigiau, nebūtina tą daryti pas artimiausią veterinarijos gydytoją ar klinikoje. Mūsų tarnyba siūlo pasiieškoti pigiausio paslaugų tiekėjo. Žinoma, būtų pigiau ir tuo atveju, jei keli naminių gyvūnų savininkai susitartų ir po to pasikviestų privatų veterinarijos gydytoją ar kitą paslaugos tiekėją. Šiuo atveju bent jau atvažiavimas paslaugos tiekėjui bus pigesnis.

- Gerb. Česlava, ar pati sutinkate, kad visos šios naujovės daromos vardan gyvūnų gerovės?

- Aš pritariu šiai formuluotei, nes gal galų gale žmonės atsakingiau ims žiūrėti į savo augintinius. Ir bus mažiau tokių atvejų, kad vaikui šuniukas ar kačiukas nuperkamas kaip gyvas žaislas, o kai tas „žaislas“ nusibosta, kačiukas ar šuniukas išmetamas į gatvę. Jei jis bus paženklintas ir užregistruotas, suradus jį, bus ir šeimininkus galima surasti, o tada paklausti, kodėl augintinis atsidūrė gatvėje. Galbūt naujos taisyklės privers žmones kitaip pasižiūrėti į naminius gyvūnus, rimčiau kontroliuos veisimą, kad po to gyvūnai nebūtų išmetami ir pasmerkiami skausmingai mirčiai. Baigdama dar kartą norėčiau žmones paraginti ramiai, be didelių emocijų pažymėti ir užregistruoti savo gyvūną, - baigdama pokalbį sako Švenčionių VMVT vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Česlava Veikutienė.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis