Mes turime 285 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2616
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12803
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88833
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Išstovėjome, atsilaikėme: vieningai, su malda ir daina

2015 m. sausio 16 d., šeštadienis, Nr.4 (1537)

Sausio 13-osios rytą aštuntą valandą daugelio įstaigų, namų, mokyklų languose švietė žvakutės, primenančios žuvusius už laisvę prieš dvidešimt penkerius metus, kai jaunos, dar nė metų nesulaukusios valstybės apsisprendimą būti savarankiškai ir laisvai bandė sutraiškyti tankų vikšrais, sušaudyti automatų pliūpsniais... Tačiau nepavyko. Išstovėjome, atsilaikėme: vieningai, susikibę už rankų, su malda, su daina, prie laužo su arbatos puodeliu.

Degė žvakelės jubiliejinį Laisvės gynėjų dienos rytą ir Švenčionėlių kultūros centro languose. O vakare visi rinkosi į kultūros centro salę prisiminti tų dienų baisumus, tačiau nepalaužusius žmonių ryžto, vienybės, noro gyventi savo valstybėje, pasidžiaugti, kad ir šiandien esame laisvi. Žmonėms į atlapus buvo įsegti neužmirštuolių žiedai, simbolizuojantys, kad prisimename, kodėl esame laisvi, ir nieko neužmiršime. Fojė veikė nuotraukų ir spaudinių paroda, kurią parengė Švenčionėlių biblioteka. Buvo išdėliotos ir nuotraukos 14 drąsuolių, žuvusių tomis lemtingomis dienomis prieš 25 m. Iš žvakučių išdėliotas „degė“ žodis – LAISVĖ. Šventinėje programoje pasirodė Milda Petkevičienė, Alytė Šiekštelienė, Vitalijus Laptevas, Arnoldas Leleika, Richardas Leleiva, šoko Ruslano Petkun mokiniai, eiles skaitė Gražina Jarmalytė. Po koncerto dar niekas neskubėjo į namus, būriavosi Švenčionėlių kultūros centro kieme prie degančių laužų, gurkšnojo kultūros centro darbuotojų išvirta vaistažolių arbata, dalinosi prisiminimais, klausėsi populiarių dainų apie Lietuvą. Po daugelis dar lankėsi ir Švenčionėlių Švenčiausios Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčioje, kur Šv. Mišias Laisvės gynėjų dienos intencija laikė klebonas Raimundas Macidulskas, prieš tai su visais dalyvavęs ir Švenčionėlių kultūros centro renginyje.

Šiltai ir jautriai Laisvės gynėjų diena buvo pažymėta ir Švenčionėlių kultūros centro Pašaminės filiale. Renginį vedė Dalė Basiūnienė, koncertavo Bronius Gumbrys, Vitalijus Laptevas, Greta Kolesinskytė, Viktorija Žiželeva, kiti vaikai. Susirinkusieji dalinosi prisiminimais, pasakojo istorijas, kartu dainavo, taip pat buvo pagerbti ir anuomet žuvę laisvės gynėjai. Daugelį ypač sujaudino vaikų piešinių paroda Sausio 13-osios, Laisvės temomis. O ji ypatinga tuo, kad daugelis šių piešinių Dalės išsaugoti beveik nuo pat pirmųjų Sausio 13-osios minėjimo metų, kasmet vis papildant naujais. Dauguma iš tų vaikiškų piešinėlių, kuriuose stūkso Gedimino pilis su trispalve, televizijos bokštas, važiuoja žmones traiškantys tankai, autorių dabar jau suaugę savarankiški jaunuoliai, o štai jų vaikiški piešiniai, kažkada piešti Pašaminės kaimo klube, išliko.

Pašaminiškiai taip pat neskubėjo skirstytis – bendravo, vaišinosi arbata ir Dalės keptais pyragais.

Irena POŽĖLIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis