Mes turime 522 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:294
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18715
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:100464
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Už renovaciją teks mokėti brangiau

2015 m. sausio 13 d., trečiadienis, Nr.3 (1536)

Dėl daugiabučių administratoriaus UAB „Švenčionių švara“ ir jo steigėjo – rajono savivaldybės – neveiklumo gyventojų laukia nuostoliai.

 

Daugiabučių renovacija – griūvančios įmonės žinioje

Sprendžiant iš valdžios veiksmų, tyčia ar dėl nesugebėjimo dirbti, UAB „Švenčionių švara“ nuosekliai vedama prie bankroto. Kaip kitaip paaiškinti, kad iš įmonės visos veiklos, susijusios su vienokiais ar kitokiais pinigų srautais, atimamos. Atimtas šiukšlių išvežimas (surinktų, tik imk, vežk ir pinigus pasiimk), vandens tiekimas kaimo vietovėse (jį jau sekė tūkstantinės dotacijos iš biudžeto), vasarą įmonė negavo jokių papildomų darbų, dabar atimtas ir gatvių barstymas, jį perduodant kitai įmonei. Bet parceliuotojai, regis, bus pamiršę vieną funkciją, kurios nei kam atiduoti, nei atsisakyti – daugiabučių administravimas. Nuo administratoriaus veiklos priklauso ir valstybinės reikšmės procesas – daugiabučių renovacija. Apie ką galvojo UAB „Švenčionių švara“ naujasis valdybos pirmininkas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Čenkus, kuris atsakingas už pasekmes?

Prie senosios valdžios, kai „Švenčionių švarai“ vadovavo Kazimieras Džiaukštas, renovacija vyko kaip sviestu patepta. Šito nepaneigsi – faktai prieš akis. 2015 metais dar 7 daugiabučiai, pradėti 2014 m.,  buvo užbaigti, o štai du įstrigo su apmokėjimu. Paradoksas – kai visoje Lietuvoje 2015 m. renovacoija vyko aktyviausiai, Švenčionių rajone neparengta ir nepradėta nė vieno namo.

 

Įkaitais tapo du namai

„Švenčionių švara“ buvo vienas pirmųjų objektų, patekęs ant į valdžią atėjusių liberalų ešafoto. Pakeitus valdybą, atvyko emisaras iš Vilniaus. Pavadinę jį direktoriaus pavaduotoju, faktiškai leido (o gal liepė) daryti ką nori (arba kas liepta). Pažeisdama įstatymą, A.Čenkaus vadovaujama valdyba nedarbingumo laikotarpiu atleido iš pareigų buvusį direktorių. Pavaduotojo dėl nežinomų priežasčių direktoriumi neskiria iki šiol. Likusi faktiškai be vadovo „Švenčionių švara“ pasinėrusi į visišką chaosą, kurio įkaitais pirmiausia tapo renovuoto daugiabučio Žemutinės g. 35 gyventojai. Namas renovuotas, o darbus atlikusiai staybos įmonei „Nimetus“ nesumokėta nė cento. Lygiai ta pati situacija ir Švenčionyse, Vilniaus g.12, darbai atlikti, o rangovui nesumokėta. Šį namą renovavusi vietinė firma kažkodėl neskuba kreiptis dėl skolos. „Nimetus“ kreipėsi į visas galimas instancijas – Švenčionių savivaldybę ir „Švenčionių švarą“, VšĮ „Būsto energijos taupymo agentūrą“, Šiaulių banką ir Aplinkos ministeriją. Jeigu tai nepadės, pasiryžę eiti ir į teismą. Ar tokiu atveju nenukentėtų gyventojai, niekas nesiryžta garantuoti. Nors vienu aspektu jie galimai jau nukentėjo – už renovaciją teks mokėti daugiau, nes 2016 metais Vyriausybė kompensuoja mažesnius renovacijos procentus, gyventojų mokama dalis didėja. Taip nebūtų nutikę, jeigu „Švenčionių švara“ ir rajono savivaldybė būtų tinkamai atlikusi savo pareigas.

 

Sutartį pasirašė, paskolos iš banko nepaėmė

Šaltinių teigimu, savivaldybės vadovai priėjo prie tokio absurdo, kad griebėsi melo – neva nebuvo jokios sutarties, statybininkai atliko darbus be sutarties, išeitų, tarsi vadovaudamiesi savo galva, neprašyti...

„Nimetus“ šį akivaizdų melą paneigia faktais ir turimais dokumentais.

2014 m. spalio 20 d. sudaryta Rangos sutartis „Dėl daugiabučio namo Žemutinės g. g. 35, Švenčionėliai atnaujinimo (modernizavimo) techninio darbo projektoparengimo darbų įskaitant projekto vykdymo priežiūros paslaugas, atnaujinimo (modernizavimo) statybos darbų bei informacinio stendo įrengimo darbų“.

2015 metų gegužės 7 d. buvo sudaryta Preliminari sutartis„Dėl daugiabučio namo, adresu Žemutinės g. 35, Švenčionėliai, balkonus laikančių konstrukcijų kapitalinio remonto darbų (senų g/b balkonų nuardymo ir naujų balkonų įrengimo), įskaitant projektavimo darbus, pirkimo.“

Remiantis Preliminarios sutarties dalyku, 2015 m. gegužės 7 d. buvo sudaryta Pagrindinė sutartis „Dėl daugiabučio namo, adresu Žemutinės g. 35, Švenčionėliai, atnaujinimo (modernizavimo) techninio darbo projekto parengimo papildymo darbų atlikimo, konstrukcijų dalyje numatant balkonus laikančių konstrukcijų kapitalinio remonto (senų g/b balkonų nuardymo ir naujų balkonų įrengimo) darbus (I etapas).

2015 m. rugpjūčio 24 d. sudaryta Sutartis dėl daugiabučio namo Žemutinės g. 35, Švenčionėliai, balkonus laikančių konstrukcijų kapitalinio remonto darbų atlikomo (II etapas). Prieš tai, rugpjūčio 6 d., „Švenčionių švara“ buvo informavusi UAB „Nimetus“, kad gavus pritarimą kreipsis į Šiaulių banką dėl papildomos sutarties finansavimo. Tokiu būdu UAB „Nimetus“ buvo kviečiama sudaryti 2015-08-24 Sutartį dėl II etapo, kas ir buvo įvykdyta.

Statybos firma pagal sutartį atliko visus darbus. Ir tai matyti važiuojant pro šalį – Žemutinės g. 35 namas kaip naujas. Tik štai pinigų statybininkams užsakovai nemoka. Per aplaidumą administratorius neatnaujino sutarties su banku, kurios terminas baigėsi, nors bankas buvo ir reikiamą sumą rezervavęs, o jo steigėjas – savivaldybė – neprižiūrėjo.

 

Buvęs meras siūlė pagalbą

Visa problema, kad nei „Švenčionių švara“ nei savivaldybė nepasirūpino laiku sutvarkyti dokumentų banke. Nežinia, kiek dar valdžia būtų vaidinusi, kad nieko čia tokio, jeigu opozicija neiškėlusi klausimo tarybos posėdyje. Tik opozicijos lyderio Vytauto Vigelio priremti prie sienos nenuginčyjamais faktais, valdantieji pagaliau buvo priversti liautis melavę. Vytautas Vigelis korektiškai pastebėjo, kad čia nenuneigiamos ir jaunojo mero prastos veiklos pasekmės. Žmonėms tai gali pirmiausia atsiliepti finansiškai – didėti gyventojų savo lėšomis finansuojama dalis. „Kad problema dar labiau negilėtų, reikia kuo greičiau sumokėti skolą statybininkams, skubiai vesti derybas su banku dėl finansavimo, gabūt dar galima ir palankesnes sąlygas išsiderėti, tarpininkaujant suinteresuotoms institucijoms, viskas įmanoma, tik reikia dirbti, - sakė Vytautas Vigelis ir viešai pasiūlė merui pagalbą, patarė važiuoti pas renovaciją kuruojančią aplinkos viceministrę Daivą Matonienę, su kuria posėdžio išvakarėse jau buvo kalbėjęs apie šią problemą. Mūsų žiniomis meras paklausė Vytauto Vigelio ir apsilankė pas viceministrę, iš kurios, beje, gavo kritikos.

 

Dėl pasekmių nuomonės išsiskyrė

Aišku viena – šioje istorijoje nuostolių patirs ir renovuotų namų (nepamirškime ir namo Vilniaus g. 12, Švenčionyse) namų gyventojai, bet jau dėl 5-10 proc. didesnės jų dalies, ir rajono biudžetas, kuriam geriausiu atveju teks padengti (perpirkti) tų namų gyventojų įsiskolinimus, su kuriais bankas tikrai neduos paskolos. Raginti skolininkus mažinti įsiskolinimus laiko nėra, nes negavus paskolos iš banko, visą skolą statybininkams 278143 eurus tektų sumokėti iš savivaldybės biudžeto, kaip anksčiau mėgo graudenti dabartinė valdžia, mūsų visų – mokesčių mokėtojų – pinigų.

Ar situacija gali būti gyventojams dar grėsmingesnė, šalių nuomonės išsiskiria. Buvęs „Švenčionių švaros“ direktorius Kazimieras Džiaukštas ir kalbinti opozicijos tarybos nariai mano, kad gyventojų turtui grėsmės nėra, visa atsakomybė tenka daugiabučių administratoriui UAB „Švenčionių švara“.

Tuo tarpu statybininkų interesus atstovaujantis teisininkas sako, kad nusulaukę skolos apmokėjimo per mėnesį, ketina kreiptis į teismą ir prašyti turto arešto, motyvuodamas tuo, jog galutiniai naudos gavėjai yra gyventojai.

Šios visoms šalims nemalonios situacijos išvengti buvo labai paprasta – tik reikėjo laiku viską atlikti ir bent jau nemeluoti. Juk visi 36 renovuoti namai turėjo praeti tas pačias procedūras ir nė karto nekilo jokių problemų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ