Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2887
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13074
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89104
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ugnis nuniokojo Kaltanėnų kaimo bendruomenės namus, bet ne viltį

2015 m. sausio 13 d., trečiadienis, Nr.3 (1536)

Ankstų penktadienio, sausio 8-osios, rytą važiuodamas į Uteną, įvažiavęs į Kaltanėnų miestelį, pamačiau keistus šviesos žybsnius, o kiek vėliau – ir kylančius dūmus iš gesinamo Kaltanėnų bendruomenės pastato. Pasirodo, nakties metu, dėl kol kas nežinomų priežasčių, Kaltanėnų bendruomenės namuose kilo gaisras. Jo priežastis nustatys ekspertai, o miestelio centrą puošęs pastatas, kuris buvo po renovacijos atgimęs, o dabar atrodo gana liūdnai. Gaisro padarytus nuostolius daugiau ar mažiau padengs draudimas, bet niekas neatlygins bendruomenės narių įdėto darbo gražinant ir tvarkant bendruomenės namus. Ir visgi, kas, jei ne Kaltanėnų kaimo bendruomenės pirmininkas Algirdas Breidokas, gali žinoti apie tolimesnį pastato, taip pat ir bendruomenės namų, likimą. Jam ir paskambinau sekmadienio vakarą bei paprašiau pasidalinti mintimis apie nelaimę ir ateities planus.

- Gaisro nuostolius kol kas dar sunku įvertinti, bet aš pirmiausia žemai lenkiu galvą prieš gaisrininkus, kurie spiginant 26 laipsnių šalčiui gesino mūsų bendruomenės namus. Aš net neįsivaizduoju, kaip jie tokiomis sąlygomis galėjo sutramdyti ugnį ir išsaugoti bent sienas. Žinoma, be galo gaila, kad ugnis nuniokojo pastatą ir visą mūsų triūsą paleido dūmais. Juk apie savo bendruomenės namus mes svajojome gal nuo 2003 metų, bet reikėjo susitarti su kurija, kuriai pastatas priklausė, be to ir projektai keitėsi. Nežinau, koks likimas laukia šio pastato. Jo būklę pamatysime, kai bus nuimtos lauko apdailos lentelės ir išlikusi vidinė apdaila. Šiaip pastato, statyto 1903 metais sienų būklė, kai buvo atliekama renovacija, buvo gera, bet Kaltanėnų kaimo bendruomenė nesiruošia nuleisti rankų, esame tikri, kad po neilgo laiko vėl turėsime savo bendruomenės namus. Ugnis nuniokojo mūsų bendruomenės namus, bet ne mūsų tikėjimą ir viltį turėti savo namus, kur galima susirinkti, sueiti, pasikalbėti apie rūpesčius ir džiaugsmus. Taip, gaisras pridarė nuostolių, bet būna ir blogiau, kai ugnis pasiglemžia žmonių gyvybes, kaip tai atsitiko Šiaulių rajone, kai žuvo trys mažametės mergaitės, ir ten ekspertai išvažiavo nebaigę darbo Kaltanėnuose. Va ten tragedija, kurios jau niekuo neištaisysi, o mes turim rankas, turim svajonę turėti savo bendruomenės namus. Ieškodami paramos minsim įvairaus lygio valdžių koridorius, o ir patys nesėdėsim rankų sudėję ir laukdami dieviškos manos, krentančios iš dangaus, - telefonu apie gaisrą ir jo pasekmes bei Kaltanėnų kaimo bendruomenės ryžtą atstatyti savo namus kalbėjo bendruomenės pirmininkas Algirdas Breidokas. O aš baigdamas šį nelinksmą pasakojimą noriu palinkėti Kaltanėnų kaimo bendruomenei įgyvendinti užsibrėžtą tikslą ir atstatyti gaisro nuniokotus bendruomenės namus. Juk ir puikų pavyzdį visai netoliese turi – po gaisro atstatytą Labanoro bažnyčią.

Ir dar vienas pastebėjimas, o gal Kaltanėnuose atsirado padegėjas, policijos žargonu vadinamas „pirotechniku“, nes visai neseniai Kaltanėnų parke buvo padegta sena liepa, o dabar gaisras kilo Kaltanėnų kaimo bendruomenės namuose. Žinoma, tai tik mano pamąstymai, o išvadas dėl gaisro priežasties padarys ir pateiks ekspertai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis