Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3652
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13839
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89869
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jubiliejinė „Maltiečių sriuba“ atkeliavo ir į Švenčionių rajoną

2015 m. sausio 9 d., šeštadienis, Nr.2 (1535)

Atkeliavo „Maltiečių sriuba“

2015-ųjų pabaigoje šventiniu laikotarpiu į Švenčionių rajoną atkeliavo ir Maltos ordino Lietuvoje jau dešimtus metus rengiama labdaringa akcija „Maltiečių sriuba“.

Maltiečių palapinė su skaniomis karštomis sriubomis buvo įsikūrusi Švenčionyse ir Švenčionėliuose įžiebiant eglutes. Žvarbiomis pavakarėmis dubenėlis garuojančio viralo buvo ir puikus būdas sušilti atėjusiems į šventę ir prisidėti prie akcijos finansiškai. Maltiečiai dosniai vaišino savanorių išvirta ir dalinama sriuba visus, o galintys ir norintys netik vaišinosi, bet ir aukojo šiai kilniai akcijai. Maltiečiai džiaugėsi mūsų rajono gyventojų susidomėjimu akcija, maltiečių veikla ir paaukotais pinigais, kurie ir toliau padės tęsti gerus darbus.

Plačiau apie maltiečių veiklą Lietuvoje ir rajone papasakojo vėlų vakarą po darbų Maltos ordino biure Vilniuje atskubėjusi švenčionėliškė Gražina Semėnienė. Ji taip pat stojo į talką palapinėje įsikūrusiam maltiečių būreliui. Per dvi pavakares Švenčionyse ir Švenčionėliuose buvo išdalinta daugiau kaip pusė tūkstančio dubenėlių sriubos, surinkta keletas šimtų eurų aukų.

 

Maltos ordino pagalbos tarnybai Lietuvoje – 25

2016 m. sukanka 25 metai, kai Lietuvoje buvo įkurta Maltos ordino pagalbos tarnyba (MOPT). 1991 metų rudenį įgyvendintas iškilių Lietuvos Bažnyčios ir visuomenės veikėjų (Vyskupas Juozas Tunaitis, vyskupas Jonas Boruta, kun. V.Aliulis ir kt.) siekis Lietuvoje turėti katalikišką organizaciją, kuri savo veikloje vadovautųsi Maltos ordino moto „Tikėjimo saugojimas ir pagalba vargstantiems“ ir teiktų pagalbą visų rasių, tikėjimų ir tautų žmonėms. Maltos ordino pagalbos tarnyba gavo iš Maltos ordino teisę savo veikloje naudoti maltiečių vardą ir ženklą, savo veikloje ji glaudžiai bendradarbiauja su Maltos ordino ambasada Lietuvoje.

MOPT tikslai: padėti labiausiai pažeidžiamiems ir skurdžiausiems Lietuvos gyventojams – seniems, vienišiems, skurstantiems, turintiems negalią, o taip pat socialiai remtiniems vaikams. Sukurti Lietuvoje efektyvų socialinės pagalbos paslaugų tinklą. Surinkti veiklius ir iniciatyvius savanorius ir nukreipti juos į pagalbą vargstantiems. Skatinti jaunimą įsijungti į socialines iniciatyvas, siekiant padėti savo artimui. Viešųjų ryšių akcijomis atkreipti Lietuvos visuomenės dėmesį į labiausiai pažeidžiamus žmones ir pagalbos jiems reikalingumą.

 

„Maltiečių sriuba“ švenčia 10-metį ir plečiasi

10-oji, jubiliejinė, „Maltiečių sriuba“ buvo ypatinga, kupina staigmenų. Akcijos kulminacija buvo jau pernai lapkričio 22 dieną surengtas spalvingas koncertas. Po to per Lietuvą nuvilnijo labdaros renginių banga. Turbūt vienas iš įspūdingiausių „Maltiečių sriubos“ renginių vyko gruodžio 1 dieną 17 val. V.Kudirkos aikštėje, Vilniuje. Savo sriuba čia vaišino ir prie kilnios aukojimo idėjos prisidėti kvietė kavinės, restoranai, organizacijos, susivienijimai, garsūs visuomenės veikėjai. Buvo pateiktas rekordinis įvairiausių sriubų skaičius. Prie akcijos prisijungė ir kiti Lietuvos miestai ir miesteliai, kurių kasmet vis daugiau. 10-oji „Maltiečių sriuba“ vyko 30 miestų ir miestelių. Ir visa tai dėl kilnaus tikslo – sukviesti Lietuvą į pagalbą mūsų visuomenės silpniausiems.

Nuo pat akcijos pradžios „Maltiečių sriubą“ globoja Prezidentas Valdas Adamkus. Dalyvauja renginiuose, nepaisydamas nei šalčio, nei skersvėjų pats pilsto sriubą. Pasak Prezidento, „Maltiečių sriuba“ sujungia visus, kuriems rūpi Lietuvos ateitis. Jo įsitikinimu, tik nuo mūsų priklauso, ar bus gera čia gyventi, ar sugebėsime pasirūpinti savo tėvais, seneliais, ar mokėsime ištiesti pagalbos ranką vienišam ir vargstančiam kaimynui. Akcijos tikslas – suvienyti visus norinčius padėti. Svarbiausia įtraukti jaunimą. Koks bus mūsų jaunimas, tokia bus ir Lietuva.

 

Norėjo daugiau padėti seneliams negu gali socialinė darbuotoja

Gražina Semėnienė Maltos ordine atsidūrė, nes norėjo turėti daugiau galimybių padėti vienišiems ir skurstantiems seneliams negu leido įstatymų ribojamos jos socialinės darbuotojos pareigos. Parašiusi laišką maltiečiams, kad nori dalyvauti šioje veikloje, Gražina sulaukė pasiūlymo dirbti šioje organizacijoje Socialinės priežiūros programos vadove ir labai džiaugiasi patekusi būtent čia. Moteris juokiasi, kad dabar ir visa jos šeima – savanoriai „per prievartą“. Organizacijos veikloje dalyvauja ir Gražinos mama Aldona (pernai įkurtos Švenčionėlių maltiečių grupės vadovė), ir dukra Augustė. Žinoma, jokios prievartos nėra, taip susiklosto natūraliai, juk darnioje šeimoje vieno jos nario idėjas ir veiklą palaiko ir kiti. G.Semėnienė pasakojo, kad tarp savanorių maltiečių nemažai pensinio amžiaus žmonių, kurie dar jaučiasi stiprūs ir gali prisidėti prie įvairių socialinių projektų, padėti vienišiems, nepasiturintiems, patiriantiems socialinę atskirtį. Juolab, kad ir žmonių poreikiai skirtingi: vieniems senukams labai reikalingas maistas ar drabužiai, kitiems – bendravimas, tretiems – ir tas, ir tas. „Sostinėje ar didžiuosiuose miestuose gal kiek lengviau tiems, kurie gali judėti, pasiekti įvairius renginius, pasėdėti kavinėse, o mažų miestelių senjorams būna kiek sunkiau, - sako Gražina. – Automobilį nekiekvienas vyresnis žmogus vairuoja, traukiniu nuvykus į koncertą Vilniuje, vėlai vakare nėra kuo grįžti. Tad kartu su maltiečiais savanoriais organizuojamos įvairios išvykos, suėjimai vietoje, įvairios arbatėlės, šventės labai pasiteisina ir praskaidrina gyvenimą“. Švenčionėlių maltiečių grupė tokią išvyką į teatrą senjorams jau buvo sėkmingai suorganizavusi, rėmėjai padėjo transportu.

Švenčionėlių maltiečiai prieš Kalėdas paruošė dovanų paketus ir išnešiojo savo globojamiems seneliams, daugiavaikėms šeimoms, skurstantiems. Tokių globojamųjų švenčionėliškiai maltiečiai turi kelias dešimtis. Stengiasi surasti jų kuo daugiau ir surasti galimybių jiems padėti. Tuos, kuriems reikia pagalbos ir dėmesio padeda surasti seniūnijos darbuotojai, kartais apie tokius praneša kaimynai, kartais patys seneliai paskambina, pamatę reklamą per televiziją ar išgirdę per radiją.

 

Ištakos šeimoje

G.Semėnienė džiaugiasi, kad savanorystė, gerumas, noras padėti mūsų visuomenėje jau tampa įprastu reiškiniu. Kai ji pati pradėjo savanoriauti, daug kam iš aplinkinių atrodė keista, kad po darbo ji dar skuba užsiimti labdaringa savanoriška veikla. Dabar situacija po truputį keičiasi. O noras padėti, pasidalinti tuo, ką turi, ištiesti ranką artimajam, kaimynui ar nepažįstamam žmogui jos šeimoje buvo įprastas. „Kai nueidavom su močiute į kapines, niekada neišeidavom susitvarkiusios tik savo artimųjų kapus, - prisimena Gražina. – Močiutė visada liepdavusi apsitvarkyti aplinkui, pasirūpinti tais kapais, kurių nėra kam lankyti arba artimieji jau nebeturi jėgų. Arba jeigu šluoji savo patvorį, nepamiršk pašluoti ir kaimyno. Mama taip pat pastebėdavo, jeigu kuris kaimynas negali į parduotuvę nueiti, neturi, kas juo pasirūpins, tai visada nuveždavo maisto ar kitų būtiniausių dalykų“. Matydama tokius močiutės, mamos, tetų ir dėdžių altruizmo pavyzdžius Gražina tiesiog negalėjo būti kitokia, o tai natūraliai ją atvedė į „Maltos ordiną“.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis