Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5096
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15283
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91313
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savivaldybės gali pasilyginti tarpusavyje

2011 m. lapkričio 5 d., šeštadienis Nr.81 (1128)

Švenčionių r. savivaldybė Lietuvos savivaldybių indekse užėmė 22 vietą iš 53 ne miestų savivaldybių

Gyventojams aktualias švietimo, sveikatos apsaugos, komunalinio ūkio, transporto, socialinės rūpybos sritis didele dalimi valdo ne centrinė, o vietinė valdžia – savivaldybė. Savivaldybės taip pat kuria investicinę aplinką, verslo sąlygas, nustato nekilnojamojo turto, žemės, valstybinės žemės nuomos mokesčių tarifus, kurie rūpi verslui. Nuo savivaldybės sprendimų priklauso, kaip efektyviai ji tvarkosi su savo turtu ir naudoja mokesčių mokėtojų pinigus, kokią biurokratinę naštą ji sukuria savo gyventojams.

 

Lietuvos savivaldybių indeksas

Lietuvos laisvosios rinkos institutas atliko pirmąjį Lietuvos savivaldybių indeksą, kuriame pagal įvairius savivaldybės veiklą apibūdinančius rodiklius įvertino visų 60-ies savivaldybių veiklą. Šiame indekse savivaldybės buvo vertinamos balais ir išrikiuotos nuo geriausios iki blogiausios pagal tai, kaip savivaldybėse yra užtikrinama žmonių ekonominė laisvė. Geriau vertinamos tos savivaldybės, kurios užtikrina žmogaus laisvę rinktis, skatina privačią iniciatyvą, kuria palankias verslo sąlygas, taupo išteklius, garantuoja savo veiklos skaidrumą. Tai pirmas tokio pobūdžio indeksas Lietuvoje, apimantis aktualiausias savivaldybės veiklos sritis.

 

Geriausiai įvertintos savivaldybės

Savivaldybių indekse miestų ir ne miestų savivaldybės išrikiuotos atskirai. Pirmą vietą indekse iš miestų savivaldybių, surinkusi 59,1 balo iš 100, užėmė Klaipėdos miesto savivaldybė. Antroje vietoje yra Panevėžio miesto, o trečioje – Alytaus miesto savivaldybė. Iš ne miestų savivaldybių pirmoje vietoje yra Kauno r. savivaldybė, surinkusi 60,7 balo. Po jos eina Birštono, Šilalės r., Marijampolės, Druskininkų savivaldybės.

 

Švenčionių r. savivaldybės vertinimas

Švenčionių r. savivaldybė, surinkusi 49,8 balo iš 100, Lietuvos savivaldybių indekse užėmė 22 vietą iš 53 ne miestų savivaldybių.

Lietuvos savivaldybių indeksas sudarytas iš trijų rodiklių grupių. „Savivaldybė gyventojui“ rodiklių grupė vertina gyventojams aktualias sritis: komunalinis ūkis ir transportas, švietimas, sveikatos apsauga, socialinė rūpyba. Švenčionių r. savivaldybė šioje grupėje pasirodė prasčiausiai ir nuo kitų ne miestų savivaldybių atsiliko 2,2 balo.

Antroje grupėje „Savivaldybė investuotojui“ vertinama savivaldybės investicijų ir plėtros padėtis, savivaldybės nustatomi mokesčiai. Šioje grupėje Švenčionių r. savivaldybės įvertinimas vidurkį lenkia 3,8 balo. Trečiojoje grupėje „Savivaldybės valdymas“ vertinama savivaldybės administracija ir personalo valdymas bei turto valdymas. Šioje rodiklių grupėje savivaldybė pasirodė geriausiai ir kitas ne miestų savivaldybes lenkia 11,2 balo.

 

Kaip pagerinti reitingą?

Lietuvos savivaldybių indeksas, padėdamas identifikuoti geriausiai ir prasčiau besitvarkančias savivaldybes, lyginti jas pagal skirtingas veiklos sritis, siūlo sprendimus, kurie gali pagerinti gyventojų ir verslo padėtį atskirose savivaldybėse. Indekso leidinyje kiekvienai savivaldybei pateikti pasiūlymai, ką savivaldybės turėtų daryti, kad pagerintų savo vietą indekse.

Švenčionių r. savivaldybė indekse pakiltų iš 22 į 5 vietą, jei ji sudarytų bent 1 koncesijos ar kito pobūdžio viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės sutartį, savivaldybės pajamas iš privatizuojamo turto padidintų 50 proc., nekilnojamojo turto mokesčio tarifą sumažintų iki 0,3 proc., žemės mokesčio tarifą sumažintų iki 0,5 proc., o materialinės investicijos vienam gyventojui padidėtų 30 proc.

Indeksas primena savivaldybių veiklos svarbą žmonių kasdieniniame gyvenime, skatina savivaldybes konkuruoti tarpusavyje kuriant geresnes gyvenimo ir veiklos sąlygas savo gyventojams.

Straipsnį specialiai Švenčionių rajonui parengė Lietuvos laisvosios rinkos institutas, 2011 11 03
 

 
Reklaminis skydelis