Mes turime 359 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4488
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20689
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96719
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Negalė – jokia kliūtis aktyviam gyvenimui

2015 m. sausio 6 d., trečiadienis, Nr.1 (1534)

Mūsų rajone per kelerius metus susiklostė graži tradicija – Tarptautinę žmonių su negale dieną pažymėti iškilmingai, linksmai ir draugų būryje. Renginius kasmet paprastai organizuoja Švenčionėlių socialinių paslaugų centro Žmonių su negale dienos centro socialinė darbuotoja Giedra Kaminskienė ir keli jai padedantys entuziastai, talkina seniūnijos, Socialinės paramos skyrius, rajono Žmonių su negale draugijos pirmininkas Tadeuš Šimkovič ir kiti, o svečius gražiai priima Švenčionėlių kultūros centras. Čia susirenka rajone veikiančių žmonių su negale kūrybinių kolektyvų dalyviai, atvyksta svečių iš aplinkinių rajonų, atvyksta nemažai žiūrovų.

Toks renginys vyko ir praėjusių metų gruodį. Susirinkusius sveikino, įteikė dovanų ir situaciją dėl negalę turinčių žmonių galimybių gauti įvairias paslaugas, gyventi visavertį gyvenimą apžvelgė Švenčionių r. savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Jakštaitė-Rouda. Linkėjimus išsakė ir dovanas įteikė Švenčionėlių socialinių paslaugų centro direktorius Miroslavas Lazdinis, einantis Pabradės seniūno pareigas Edvard Voršinski ir kiti.

Pasaulyje 1983 m. buvo pradėta aktyviai supažindinti plačiąją visuomenę su neįgaliųjų žmonių problemomis ir kovoti už tai, kad tokiems žmonėms būtų suteiktos vienodos teisės, kad jiems būtų sudarytos sąlygos pritapti visuomenėje. O 1992 m. pabaigoje Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė gruodžio 3-ąją Tarptautine neįgaliųjų žmonių diena, kurios metu būtų organizuojami renginiai, skirti atkreipti dėmesį į pagalbą neįgaliesiems. Iki šios dienos įteisinimo neįgalūs žmonės buvo vertinami kaip nepajėgūs įsilieti į socialinę aplinką, todėl susiformavo uždarų institucijų, specialių mokyklų, internatų tinklas. Sunku buvo įsivaizduoti, kaip neįgalus žmogus gali atlikti aktyvų socialinį vaidmenį. Įvairių organizacijų, žmonių su negale draugijų pastangomis situacija keitėsi, visuomenė augo ir brendo, todėl keitėsi ir žmonių požiūris. Lietuvoje situacija taip pat palengva gerėja ir žmonėms, turintiems vienokias ar kitokias negales atsiranda galimybės bendrauti, keliauti, dirbti, kurti, sportuoti, užsiimti visuomenine veikla ir t.t.

Ypač su dideliu entuziazmu kalbėjo Švenčionių r. neįgaliųjų draugijos pirmininkas Tadeuš Šimkovič, kuris pats yra puikus pavyzdys to, kad žmogaus galimybių dirbti, bendrauti, užsiimti mėgstama veikla, rūpintis šeima, artimaisiais, aktyviai dalyvauti visuomeninėje veikloje, sportuoti negali apriboti nei patirtos traumos, nei negalės, nei jokie kiti dalykai. Pasak Tadeušo, tereikia noro ir priimti Dievo meilę. Tadeušas netik aktyviai rūpinasi rajono neįgaliųjų draugijos reikalais, sportuoja, dalyvauja varžybose ir renginiuose, bet kartu su savo šeima ir draugais padeda vaikams ir paaugliams nepalūžti bei surasti savo gyvenimo kelią, organizuoja jiems įvairius užsiėmimus. Jis trumpai papasakojo savo gyvenimo istoriją ir pristatė kartu su žmona, sūnumi ir draugais sukurtą ansamblį, kuris atliko keletą melodingų dainų, skaitė poeziją, kviečiančią gyventi ir džiaugtis.

Dar koncertavo Švenčionių kultūros centro žmonių su negale ansamblis „Upelė“, Pabradės žmonių su negale ansamblis „Praeities aidai“. Dainavo Giedra Kaminskienė, Vitalijus Laptevas, jau minėtas Šimkovičių šeimos ansamblis. Humoro dozę paskleidė nuolatiniai šių renginių Švenčionėliuose dalyviai – Molėtų krašto žmonių su negalia sąjungos bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Molėtų filialo trupė „Molėtuvka“.

Po to visi smagiai bendravo prie suneštinių užkandžių ir gaiviųjų gėrimų stalo.

Renginį vedė Gražina Jarmalytė.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis