Mes turime 392 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3518
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19719
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95749
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Strūnaičio klebonui Aldui Čeponiui – 70

2015 m. sausio 6 d., trečiadienis, Nr.1 (1534)

Prieš 70 metų Ažušilės kaime sausio 2 dieną gimė būsimasis kunigas Aldas Čeponis, kuris dabar yra Strūnaičio parapijos klebonas. Prieš keturis dešimtmečius, gavus įšventinimus, pirmoji kunigo Aldo Čeponio parapija buvo Švenčionių. Čia jis buvo paskirtas vikaru. Vėliau dar ne kartą kunigą Aldą Čeponį tarnystė Dievui buvo atvedusi į Švenčionių rajono parapijas. Kunigavo jis ir Kaltanėnų, ir Pabradės, ir Pavoverės parapijose. Nemaža laiko iš tų 40 kunigystės metų jis kunigavo ir gimtojo Ignalinos rajono parapijose, tik palyginus trumpą laiką kunigui Aldui Čeponiui teko kunigauti Vilniuje, bet šį kartą apie gražų ir prasmingą jubiliejų.

70 metų žmogui tai jau pati branda, kai gali ne tik apžvelgti praeityje nuveiktus darbus, bet dar yra laiko ir įgyvendinti ne vieną sumanymą. Sekmadienį, sausio 3 d., kunigo Aldo Čeponio jubiliejų paminėjo Strūnaičio parapijos tikintieji. Čia Švenčionių dekanas ir jubiliato brolis Medardas Čeponis įteikė kunigui Aldui Čeponiui iš Vatikano gautą popiežiaus Pranciškaus apaštalinį palaiminimą, o sausio 4 d. Ignalinos bažnyčioje buvo aukojamos mišios, kuriose dalyvavo Švenčionių ir Ignalinos dekanatų kunigai. Pagerbti jubiliatą Aldą Čeponį susirinko net 14 kunigų. Daug šiltų žodžių apie kunigą Aldą Čeponį pamokslo metu pasakė Mielagėnų klebonas Marijonas Savickas, su kuriuo kartu net 4 metus kunigas Aldas Čeponis mokėsi kunigų seminarijoje, o vėliau teko ir tose pačiose parapijose skirtingu laiku tarnauti.

- Kunigas Aldas Čeponis gražiai darbuojasi atlikdamas savo pareigas, neieško pripažinimo, garbės, turtų. Jų tikrai nesusikrovė, o tyliai, ramiai darbuojasi taip, kaip priklauso darbuotis kunigui, - sakė kunigas Marijonas Savickas, kalbėdamas apie kolegą kunigą Aldą Čeponį.

Pasibaigus šv. Mišioms kunigą Aldą Čeponį pasveikino tikintieji ir giminės. Dievo palaimos linkėjo ir Visagino klebonas Vidmantas Rudokas. Dėkodamas už sveikinimus ir linkėjimus jubiliatas prisiminė, kad nuo vaikystės jo gyvenimas glaudžiai susijęs ne tik su Ignalina, bet ir visa Rytų Aukštaitija ir šio krašto parapijomis.

- Kažkas yra pasakęs, kad mūsų gyvenimas kaip viena diena, bet taip juk ir yra, nepamatai, kaip tie metai pralekia. Kai sveikino Strūnaityje, juokaudamas sakiau, kad jei 25 metų ar bent 50 metų proga sveikintų, dar būtų džiaugsminga, o kai tau 70, to džiaugsmo nedaug, bet esame Dievo rankose ir darome tai, ką Dievas parodo. Nuoširdus ačiū visiems čia susirinkusiems, tegul Dievas ir toliau jus globoja ir laimina, - prieš suteikdamas palaiminimą sakė kunigas Aldas Čeponis, kuriam sausio 2 dieną sukako 70 metų, o mūsų pokalbis su juo prasidėjo nuo klausimo apie pašaukimą.

- Svajonės būti kunigu vaikystėje neturėjau, bet ir bažnyčia man buvo labai artima. Visada surasdavau laiko lankytis bažnyčioje. Šv. Mišiose dažniausia lankydavomės visa šeima. Baigęs vidurinę Ignalinoje, mokiausi Vilniuje politechnikume, kurio nebaigiau, nes teko tarnauti kariuomenėje. Po kariuomenės dirbau ir neakivaizdiniu studijavau Kauno politechnikos institute, kol vieną kartą įvyko kažkoks lūžis, ir nutiko tai atlaidų metu Paringyje. Stoviu ir stebiu klierikus, o ir mama tarsi paskatino sakydama: „Pažiūrėk, kaip gražiai klierikai atrodo“. Apsisprendimas įvyko greitai, padaviau pareiškimą ir buvau priimtas į kunigų seminariją. Gegužį bus 40 metų kai buvau įšventintas į kunigus. Ir nesigailiu, kad pasirinkau kunigo kelią ir gyvenimą.

- Kurioje parapijoje buvo sunkiausia, o kurioje – mieliausia?

- Sunkiausia gal Pabradėje buvo, nes nemokėjau ir nemoku lenkų kalbos. Perskaityti galiu, o kalbėti nelabai. Pamokslus skaitydavau lenkiškai, o kalbėti nekalbėjau, tad ne visiems tai patikdavo, o štai Pavoverės parapijoje žmonės buvo nuoširdesni. Jiems svarbiausia bendravimas. Visur stengiausi nuoširdžiai atlikti savo kunigo pareigą, - atsisveikindamas sako Strūnaičio parapijos klebonas Aldas Čeponis, kuris prieš pasirinkdamas kunigo kelią turėjo jau nemažą gyvenimišką patirtį, kurios, anot jo, reikėtų visiems, galvojantiems apie kunigystę. Beje, iš 15 šv. Mišių aukoje dalyvavusių kunigų, 5: Aldas Čeponis, Medardas Čeponis, Vidmantas Rudokas, Vidas Smagurauskas ir Deimantas Braziulis, kilę iš Ignalinos rajono.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis