Mes turime 279 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:462
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16663
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92693
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jaunasis šaulys – motyvuotas, stiprus ir racionalaus proto

2015 m. gruodžio 19 d. šeštadienis, Nr.95 (1531)

Informacinis atsakas – nacionalinės gynybos dalis

Istoriniai pavyzdžiai rodo, kad kare ne visada laimi iš pirmo žvilgsnio atrodytų didesnė ir stipresnė kariuomenė. Išmintingi taktiniai sprendimai, karių ryžtas ir geras nusiteikimas neretai padeda laimėti net atrodytų patį beviltiškiausią mūšį. Vienas iš informacinio karo tikslų ir yra palaužti kitos valstybės kariuomenės ir piliečių norą priešintis agresoriui, įteigti mintį, kad to daryti neverta, nes bus neįmanoma laimėti...

Iššūkius šalies informaciniam saugumui ne kartą minėjo ir Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji yra pabrėžusi objektyvaus ir operatyvaus visuomenės informavimo svarbą bei galimybes Lietuvai kovoti su priešiškų užsienio valstybių propaganda ir dezinformacija. „Įvertindami valstybei iškilusius pavojus, privalome stiprinti savo gynybines galias visose srityse. Ir pirmiausia – informacinėje erdvėje, nes pastaruoju metu patiriame atvirą informacinį karą. Nuolatinė dezinformacija, provokacijos ir priešiška propaganda tapo grėsme valstybės saugumui. Gauti objektyvią ir suprantamą informaciją šiandien šalies žmonėms tampa tikru iššūkiu“, - pažymėjo Prezidentė. . Todėl labai svarbu, kad visuomenė būtų aiškiai ir suprantamai informuojama, taip pat stiprinamas pilietiškumą ir patriotizmą. „Svarbu neleisti klaidinti mūsų žmonių ir žeminti mūsų valstybės. Informacinis atsakas – nacionalinės gynybos dalis“, - pabrėžia Prezidentė.

Šiandieninių grėsmių akivaizdoje su šiais iššūkiais susiduria kiekvienas ir turi būti jiems pasirengęs ir įgijęs dezinformacijai ir propagandai imunitetą. Pasak Prezidentės, melagingų pranešimų gausa, interesų grupių iškreiptos žinios, patikimų faktų stoka klaidina ir priešina visuomenę, primeta svetimus sprendimus, kelia grėsmę šalies raidai ir demokratijai. Tik gaudami objektyvią informaciją apie įvykius Lietuvoje ir pasaulyje, suprasdami tikruosius motyvus, jų reikšmę ir pasekmes, žmonės galės jaustis saugūs savo valstybėje ir priimti teisingus sprendimus.

 

Ne tik pačiam išlikti, bet ir padėti kitiems

Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Švenčionių šaulių 13-osios kuopos vado pavaduotoja Inesa Bagdonienė sakė, kad Šaulių organizacijos užsiėmimuose informaciniam saugumui ir hibridinio karo ypatumams bei atsakui skiriamas didelis dėmesys.

Į teorinius ir praktinius užsiėmimus besirenkantys Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Švenčionių šaulių 13-osis kuopos nariai šioje srityje taip pat nėra „žali“.

Pavyzdžiui, per moksleivių atostogas 1-os pakopos mokymuose visą savaitę dalyvavusi Gabija sakė labai patenkinta karišku gyvenimu ir drausme. Jos nuomone tokia veikla yra puiki tvarkos ir drausmės mokykla, formuojasi kitoks gyvenimo būdas, ugdomas tvirtesnis charakteris. Mergina pasakojo, kad sužinojo, kaip išgyventi ekstremaliomis sąlygomis, susirasti maisto, vandens, nesušalti, mokėti neišsiduoti savo buvimo vietos ir t.t. Karo veiksmų atveju juk reikia pasirūpinti ir civiliais, įvairiomis priemonėmis klaidinti, dezorganizuoti priešus, organizuoti diversijas ir kitus darbus. O čia jau šauliai nepamainomi, net jeigu ir nebūtų reguliariosios kariuomenės sudėtyje, bet dėl dalyvavimo Šaulių organizacijoje įgytos vertingos teorinės ir praktinės patirties.

 

Tarp šaulių – gražus būrelis merginų

Tarp šaulių – nemažai merginų. Vienos jau pažengusios daugiau, kitos dar tik pradeda užsiimti šia veikla. Pavyzdžiui, aštuntokė Greta, šauliuose bene nuo dešimties metų. Mergina iš pirmo žvilgsnio atrodo tyli, rami, tačiau ji jau turi 2-ą pakopą, skaito paskaitas ir planuoja ateityje tapti savanore. Į klausimą, kas ją atvedė į Šaulių sąjungą, Greta ramiai, bet užtikrintai sako, kad meilė Tėvynei. Gretos įsitikinimu, šauliui arba bet kam, norinčiam savo gyvenimą susieti su kariška veikla ir gyvenimu, svarbiausias tvirtas charakteris, kantrybė ir ištvermė. Fizinį pasirengimą galima išsiugdyti treniruotėmis, tačiau jeigu nebus motyvacijos ir pasiryžimo, nieko nebus.

Gretai pritarė ir kitos mergaitės, kurios sakė, kad į šaulius gali ateiti kas tik nori patirti kariško gyvenimo, drausmės ir tvarkos. Žinoma, jeigu tokie dalykai nepatiks, tai čia ilgai neišsilaikysi. Tačiau dauguma kalbintų mergaičių Šaulių gretose jau nebe pirmą dieną, tad viskas patinka, viskas įdomu ir naudinga.

 

Jauniausieji taip pat kupini ryžto

Turbūt patys jauniausi šauliukai – penktokas Erikas ir septintokas Sergejus. Tačiau ir šiems vaikinukams ryžto netrūksta. Jiems patinka ir stovyklos, ir šaulių užsiėmimai, ypač tada, kai atvyksta patirtimi pasidalinti vyresnieji šauliai, dalyvaujantys ir tarptautinėse misijose. Berniukus labai domina paskaitos apie ginklus, užsiėmimai su kinologais. Šių draugų nuomone, šaulys turi būti sportiškas ir santūrus. Tarp Eriko ir Sergejaus šeimos narių ir artimųjų yra ir policininkų, ir besirengiančių tarnauti kariuomenėje, ir kariavusių kare. Vaikinukai užaugę taip pat sakė pasiryžę tarnauti Lietuvos kariuomenėje, o tam tvirtus pagrindus gaus būdami šauliais.

 

Dažno kariškio profesionalo kelias prasideda Šaulių sąjungoje

Lukas – 2-os pakopos šaulys. Į šią organizaciją jis atėjo klasės draugo pavyzdžiu ir pasiliko, nes čia surado jam įdomių užsiėmimų. Vaikino nuomone, šaulys turi būti pasirengęs fiziškai, drąsus, tvarkingas, drausmingas, mokėti valdyti emocijas. Šiuos įgūdžius Lukas tobulina ir toliau, be to, skaito paskaitas ir kitiems.

Turbūt vienas iš daugiausiai patyrusių Švenčionių šaulių 13-osios kuopos narių – Paulius. Šaulių organizacijoje jis dalyvauja maždaug 5 metus ir gali pasidžiaugti jau esąs ne tik šaulys, bet ir Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų (KASP) narys. Patriotiškai nusiteikęs Paulius tvirtino, kad jam kariuomenė ir sukarinta veikla labai patinka, čia jis jaučiasi atradęs save, tad per tuos metus jokių nusivylimų nepatyręs. Vaikinas kryptingai siekia savo tikslo – tapti profesionaliu kariu. Jis planuoja savanoriškai atlikti privalomąją karinę tarnybą ir toliau tvirtai žengti pasirinktu keliu.

Paulius taip pat įsitikinęs, kad šauliu tapti gali bet kas, svarbiausia turėti noro ir motyvacijos. „Aišku bet koks su kariška veikla susijęs žmogus turi būti tvirto charakterio, ištvermingas, ramus ir stiprių nervų, - sako Paulius. – Juk jam patikėtas ginklas, o tai – didžiulė atsakomybė. O būdamas su ginklu negali atsipalaiduoti, tada ir padaromos klaidos. Juk ir neseniai įvykusi istorija dėl policininkų palikto automato, kuris pakliuvo nusikaltėliui į rankas, greičiausiai įvyko tik todėl, kad patyrę pareigūnai atsipalaidavo“.

Paulius pasakojo, kad užsiėmimuose daug dėmesio skiriama ir informaciniams karams. Tai svarbi kiekvieno kario pasirengimo dalis. Ypač vertinga patirtis, kuria pasidalina bendruose mokymuose dalyvaujantys Ukrainos kariai, kurie jau susidūrė ir nukentėjo nuo hibridinio karo ir iki šiol patiria didžiules informacines atakas. Iš jų skaudžios patirties mūsų kariūnai mokosi, kaip tokių klaidų nepakartoti.

Irena POŽĖLIENĖ

 

alt   Projektą „Šauliai: visada pasirengę!“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, skirtos paramos dydis 1500 Eur.

 

 
Reklaminis skydelis