Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2749
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12936
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88966
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaltanėnai planuoja turėti herbą

2011 m. lapkričio 5 d., šeštadienis Nr.81 (1128)

Kaltanėnų seniūno Boleslovo Kiziko iniciatyva, įtraukus ir kaimo bendruomenę, kuriamas ir rengiamas heraldikos komisijos tvirtinimui Kaltanėnų herbas, kuriame greičiausiai bus pavaizduota ežerinė lobelija ir medžioklės ragas.

Tradiciškai Lietuvoje dažniausiai panaudojami buvusieji herbai. Tai brangiausias kultūros paveldas. Bet ne visi miestai, miesteliai juos turi. Tada pasitelkiami istoriniai šaltiniai, gamtos lobiai, tradicijos, kūrybiškai pritaikomi buvusieji valdovų, didikų, bajorų herbai ir pan.

Narbutų ketvirtosios bajorų giminės, valdžiusios Kaltanėnus, herbas galėtų būti laikytinas ir Kaltanėnų herbu, tačiau čia iškyla teisinės paveldėjimo peripetijos. Tad pasitarus ir su heraldikos specialistais, ir su dailininku Rolandu Rimkūnu, sukūrusiu herbus Adutiškiui ir Labanorui, buvo pasirinkti ežerinės lobelijos ir medžioklio rago simboliai.

Pasak Kaltanėnų kaimo bendruomenės pirmininko Algirdo Breidoko, į Raudonąją knygą įtrauktas kuklaus grožio augalėlis - ežerinė lobelija - auga tik Kaltanėnų seniūnijos Keruočio ir Seniškio ežeruose, o medžioklio ragas – tai aliuzija į Narbutų giminę, kurios herbe taip pat naudojamas šis simbolis, ir dabarties aktualija, nes Kaltanėnai garsėja miškingumu ir medžioklės plotais.

Herbus kuriantis dailininkas R.Rimkūnas kaltanėniškiams jau pateikė keliolika variantų, tad dabar kviečiami visi seniūnijos gyventojai išsakyti savo nuomonę, teikti pasiūlymus seniūnui B.Kizikui arba bendruomenės pirmininkui A.Breidokui, kad būtų išrinktas pats tinkamiausias variantas. Galutinai herbą tvirtina Lietuvos heraldikos komisija.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis