Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5673
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24217
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71543
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Smurto šeimose sumažėjo

2015 m. gruodžio 12 d. šeštadienis, Nr.93 (1529)

Ar saugu gyventi mūsų rajone? Apie tai kalbamės su VAVPK Švenčionių RPK viršiniku Josifu KUZMICKIU.

 

Girtauja - smurtauja

Prieš pusantrų metų, kai atvykote į mūsų rajoną, akcentavote labai didelį smurtą artimoje aplinkoje ir žadėjote būti griežtas smurtautojams. Ar pavyko juos pažaboti?

Galima sakyti, kas trečias nusikaltimas buvo smurtas artimoje aplinkoje. Šios rūšies nusikaltimai vienareikšmiškai pirmavo – sudarė apie 30 ir net iki 35 proc. nusikalstamų veikų. Ką tai rodo? Kad labai paplitęs girtuokliavimas.

Dėka griežtų priemonių smurto artimoje aplinkoje tikrai sumažėjo. Per šių metų 10 mėnesių buvo 25 atvejais mažiau (tiek mažiau pradėta ikiteisminių bylų), negu pernai per tą patį laikotarpį. Kiekvienu atveju veikėme labai griežtai, buvo pradėta daug ikiteisminių tyrimų, nemažai pažeidėjų patraukta administracinėn atsakomybėn. Mums nereikia nukentėjusio asmens pareiškimo, užtenka kaimynų ar įvykį pamačiusių asmenų pranešimo. Būna, kad pareigūnai nuvažiuoja, o smurtautojas jau pabėgęs. Ir tai negelbsti – ieškome, kartais net kelias dienas, surandame ir uždarome.

 

Ar daug smurtautojų buvo iškeldinta?

Praktiškai visais atvejais smurtautojus iškeldinome. Pasirodo, tai labai veiksminga, drausmina, nekalbant apie aukų saugumą. Pradžioje pažeidėją patalpiname areštinėje, kur galime laikyti iki dviejų parų. Per tą laiką asmuo jau turi progos susimąstyti. Nors areštinė pas mus moderni, sąlygos geros, bet sėdėti niekas nenori – laisvės trūksta...  Teismui priėmus sprendimą dėl iškeldinimo, apie tai sužino kaimynai, draugai, giminės. Gėda. Visuomenė tokius „veikėjus“ vertina ne iš geros pusės, pasmerkimas nemalonus, manau, tai irgi kažkiek drausmina.

 

Ar iškvietimų į šeimyninius konfliktus padažnėja tam tikrais periodais?

Iškvietimų protrūkius stebime kiekvieną mėnesį ir lengvai prognozuojame, net iš anksto tam ruošiamės, sustipriname budėjimus, skiriame tris ekipažus, kad iš artimesnio taško reikėtų važiuoti – mes turime nuvykti per 12 minučių, kiek įmanoma, stengiamės suspėti. Jau turbūt supratote – kalbu apie pašalpų mokėjimo dienas. Kai tik prasideda pašalpų mokėjimas, pasipila iškvietimai. Tie, kas skiria pašalpas, turėtų gerai pagalvoti, ką daryti, kad pinigai nebūtų prageriami.

Padaugėja iškvietimų ir per šventes, savaitgaliais. Kur alkoholis, ten ir muštynės. Įvykių analizė rodo, kad net pusė iškvietimų būna girti abu, tik moteris dažniausiai silpnesnė, tad ji ir būna sumušta. Nors nebūtinai. Šiais metais buvo atvejis, kai vyras nukentėjo nuo neblaivios moters. Ir dar vieno dalyko neįmanoma nepastebėti. Pusė smurto atvejų – tarp sugyventinių. Šeima suteikia daugiau saugumo.

 

Jeigu sumažėjo girtavimo skatinamų nusikaltimų - smurto, gal sumažėjo ir girtavimo?

To negalėčiau pasakyti – girtaujama daug. Bet kai kurios priemonės buvo veiksmingos. Aš labai dėkingas tuometinei rajono tarybai, kai tik pradėjęs darbą rajone kreipiausi su prašymu uždrausti naktinę prekybą alkoholiais gėrimais Pabradėje ir Švenčionėliuose veikiančiuose baruose. Nutraukus naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais miestuose vakarais tapo ramiau ir saugiau, nesišlaisto neblaivūs asmenys, ramu.

 

Kurioje rajono vietovėje daugiausia smurto artimoje aplinkoje atvejų?

Švenčionėliuose. Pasikartosiu, smurtas ir girtuokliavimas neatskiriami, prie to prisideda užimtumo stoka, skurdas – problema kompleksinė.

 

Švenčionėliai „lyderiauja“

Kokie dažniausi nusikaltimai po smurto ir kuriame mieste jų daugiausia?

Antroje vietoje – vagystės. Daugiausia jų – Švenčionėlių zonoje. Vagysčių rodiklį didina Labanoro apylinkėse esančių sodybų gausa. Jos negyvenamos, žiemą rečiau ir lankomos, todėl šeimininkai apsižiūri ir praneša policijai apie vagystę tik po kelių dienų ar dar vėliau, kai vagių, kaip sakoma, pėdsakai ataušę. Tokias vagystes sunkiau tirti.

Apskritai mūsų komisariato rezultatai tiriant vagystes vieni geriausių apskrityje – ištiriama daugiau kaip 40 proc.

 

Kaip išsidėsto rajono miestai, remiantis įvykių suvestinėmis?

Ramiausias rajone Švenčionių miestas. Kiti du miestai – Pabradė ir Švenčionėliai – tarsi susikeitė vietomis. Anksčiau daugiau pažeidimų buvo Pabradėje, o dabar Pabradė kažkaip pasitempė, susitvarkė, teisėtvarkos pažeidimų gerokai mažiau. Prasčiausia padėtis liko Švenčionėliuose.

Užtat Pabradė pasižymi vagystėmis iš prekybos centrų. Pasitaiko labai įžūlių vagysčių – vieną kartą pavogta 7 buteliai brendžio, kitą – 8.

 

Kokia situacija keliuose?

Nieko išskirtinio, panašiai kaip ir visoje šalyje. Pareigūnai sulaiko ir neblaivių asmenų, ir greitį viršijančių. Buvo du skaudūs įvykiai, kai žuvo žmonės. Švenčionyse vairuotojas paėmė pavežti žmogų, mašina apsivertė ir keleivis žuvo. Kitas įvykis – Pabradėje visai netoli perėjos žuvo pėsčiasis. Lygiai prieš metus toje pačioje vietoje taip pat žuvo žmogus. Vyksta tyrimas, todėl detalių negaliu atskleisti, tik noriu pabrėžti, kad Pabradėje tai pati judriausia vieta – Vilniaus g., abiejose gatvės pusėse prekybos centrai, daug žmonių ir transporto. Noriu atkreipti dėmesį, kad šis metas, kai ilgas tamsos periodas, o sniego nėra, viskas pilka, ypač pavojingas pėstiesiems. Tad būkime atidūs kelyje!

Irena PAULIUKEVIČIENĖ