Mes turime 502 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3733
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10143
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91892
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Garbingas jubiliejus įvilktas į dailų šventinį muzikos, dainų ir prisiminimų rūbą

2015 m. gruodžio 2 d. trečiadienis, Nr.90 (1526)

Švenčionėlių kultūros centro pastatas duris atvėrė 1985 metais. Tad šiemet kaip tik švenčiamas 30-metis. Ir visus tuos tris dešimtmečius čia virė turiningas kultūrinis ir visuomeninis gyvenimas, rinkosi žmonės, repetavo, koncertavo mėgėjų ir profesionalų meno kolektyvai, buvo rengiamos parodos, susitikimai, konferencijos mugės ir t.t. Šiandien Švenčionėlių miesto kultūros centre kultūrinę veiklą vysto 17 meno mėgėjų kolektyvų, būrelių ir studijų, juos lanko 170 dalyvių. Beje, mėgėjų meno dalyvių, pasirodančių Dainų šventėse, gausą Švenčionėlių kultūros centre ir visame Švenčionių rajone pabrėžė ir 30 metų jubiliejaus proga sveikinusi Lietuvos liaudies kultūros centro Regionų kultūros informacijos poskyrio vadovė Inga Kriščiūnienė, ypač padėkojusi ilgus metus prie kultūros vairo stovėjusiems vadovams, kurie Švenčionių rajoną šioje srityje išvedė į pirmaujančių šalyje pozicijas.

Kaip jau ne kartą buvo pabrėžta, kultūros centras – tai ne tik pastatas, bet ir kuriantys, ieškantys ir čia įvairiomis progomis besirenkantys žmonės, jame dirbantys profesionalai ir entuziastai. Ir visi jie lapkričio 29 d. sukvietė mylimus žiūrovus į Švenčionėlių kultūros centro salę šventiniam koncertui ir maloniam pasibuvimui kartu. Įeinančius iškart pasitiko stendai, kuriose sudėtos fotografijos iš kultūros centre veikiančių ir veikusių kolektyvų gyvenimo, fojė – fotografijos, apdovanojimai, albumai, archyvinės nuotraukos išvisų laikotarpių, juk kultūrinis gyvenimas Švenčionėliuose prasidėjo dar anksčiau negu buvo pastatyti modernūs nauji kultūros rūmai, o iškart miesteliui kuriantis. Juk ir seniausias bei tituluočiausias Švenčionėlių kultūros centro kolektyvas – liaudies teatras – savo veiklą pradėjo daugiau negu prieš pusę amžiaus. Jubiliejiniam koncertui ilgametė teatro režisierė ir artistė Daiva Pošiūnienė kartu su Alfonsu Ažubaliu ir Aurelija Šulgaite parengė humoreską „Bobutė nuomoja kambarį“.

Kaip visada profesionaliai ir smagiai pasirodė Švenčionėlių kultūros centro folkloro kolektyvai: „Sudota“ (vadovė Leonarda Vilčiauskienė, kultūros centre dirbanti visus 30 metų), „Erškėtėlis“ (vadovė Loreta Šidlauskienė), „Senjorai“ (vadovė Vida Vilutienė). Visi šie kolektyvai – nuolatiniai Dainų švenčių dalyviai. Vienas iš jauniausių Švenčionėlių miesto kultūros centro kolektyvų – sutartines, kurios įtrauktos į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą, atliekanti „Lakiūtė“ (vadovė Milda Petkevičienė) taip pat jau surado takelį į švenčionėlių ir aplinkinių vietovių žmonių širdis.

Lyrišką dainuojamosios poezijos pagal Algio Jakšto eiles atliko Vitalijus Laptevas ir Alytė Šiekštelienė. Vitalijus dar dainavo kartu su Giedre Kaminskiene, su grupe „Draugai“.

Scenoje dainavo ir moterų vokalinis ansamblis „Svajonė“, repertuare turintis dainų lietuvių, rusų, lenkų, baltarusių kalbomis. Daugeliui dainų žodžius ir muziką kuria jų vadovė Jelena Grincevičienė. Vienas iš daugiausiai išvykose koncertuojančių kolektyvų yra moterų vokalinis ansamblis „Gabija“. Jis plačiai keliauja po Lietuvą, rajoną, koncertavo kruiziniame laive plaukiant į Stokholmą. Vandos Miloš, grojančios akordeonu, vadovaujamas ansamblis atliko porą širdingų dainų. Puikiai pasirodė ir Švenčionėlių kultūros centre veikiančios pramoginių šokių studijos „Domino“ vaikai, kuriuos šokti moko Daiva Gerojimaitė. Diskotekos „Fonografas“ didžėjai ir Ruslano Petkun šiuolaikinio šokio šokėjai surengė siautulingą šou. Kultūros centro kolektyvą daina ir gėlėmis pasveikino ir buvęs ilgametis darbuotojas Marijonas Dieninis. Gyvos muzikos grupė „Savas kampas“, vadovaujamas Antano Buinausko, taip pat atliko pora kūrinių. Švenčionėlių kultūros centras vienija ir tris filialus: Sarių, Pašaminės ir Kaltanėnų. Šventę papuošė Pašaminės filialo vadovės Dalės Basiūnienės floristikos studijos kalėdinės kompozicijos, o Kaltanėnų filialas, kurio vadovė Rasa Breidokienė, garsus sertifikuotomis veiklomis – juostų audimu bei žolininkystės tradicijomis.

Buvo paminėti ir kultūros centrui vadovavę direktoriai Algimantas Žeimys, Vytautas Vigelis, Danutė Vigelienė bei šviesaus atminimo Tatjana Ališauskienė.

Jubiliatus sveikinęs rajono mero pavaduotojas Kęstutis Trapikas prisiminė ir pirmuosius kultūros centro gyvavimo metus, kai čia rinkosi Sąjūdžio iniciatoriai, o prieš Džordanos Butkutės koncertą net buvo gautas anoniminis grasinimas susprogdinti pastatą. Nerimo buvo, juk nebuvo nei „Aro“, nei specialiųjų būrių, bet policijai patikrinus pastatą, kartu su tuometiniu kultūros centro direktoriumi Vytautu Vigeliu surizikavo ir koncertą surengė. Viskas vyko sklandžiai, anoniminis skambutis buvo melagingas, publika buvo patenkinta, o abu tuometiniai vadovai juokėsi prisiminę, jog buvo apdovanoti charizmatiškosios Džordanos bučiniais...

Šventėje dalyvavęs Kultūros ministras Šarūnas Birutis į sceną pakilo netik su gausiomis dovanomis, padėkomis artistams ir kolektyvams, bet ir su tvirtu pažadu: „Švenčionėlių kultūros centro renovacija – bus! Ir netikėkite piktavalių skleidžiamais gandais“. Didžiulį tortą ir padėkas atvežė ir Seimo narys Petras Čimbaras, per trejus savo darbo Seime metus nepraleidęs nė vieno Švenčionėlių kultūros centre vykusio renginio. Su dovanomis ir padėkomis atvyko ir Seimo narys Valentinas Stundys bei daug kitų svečių – tarybos narių, Švenčionėlių įstaigų ir organizacijų, rajono kultūros įstaigų atstovų. Vertingą ir labai reikalingą dovaną - mikšerinį pultą - Švenčionėlių kultūros centrui įteikė Švenčionijos labdaros ir paramos fondo pirmininkas, rajono tarybos narys Vytautas Vigelis.

Švenčionėlių klebonas Raimundas Macidulskas paragino visus Kristaus gimimo laukti pakilia nuotaika, nes Adventas yra ramaus susikaupimo, bet ne liūdesio ir piktumo. O dvasingas žmogus taip pat esąs ir kultūringas.

Staigmenos laukė ir žiūrovų. Tie, kas koncerto pabaigoje ant kai kurių kėdžių atlošų rado paslėptus lipdukus buvo pakviesti į sceną ir pasiūlyta išsitraukti prizą... kokiame mėgėjų meno kolektyve teks dalyvauti laimingiesiems. Tiesa, buvo leista ir ramiai pamąstyti apie pasiūlymą ir kiekvienas iš jų pavaišintas šokoladu. Na, o pirmadienį į kultūros centrą jau užsuko ir viena iš žiūrovių, panorusių būti scenoje ir vaidinti liaudies teatre.

Švenčionėlių kultūros centro salę puošia ir vertingas meno kūrinys – dailininkės tekstilininkės šviesaus atminimo Bronės Valantinaitės Jokūbonienės gobelenas-uždanga. Šventėje apsilankiusi jos dukra skulptorė ir dizainerė Eglė Jokūbonytė įteikė direktorei Onai Raguckienei mamos knygą, kurioje yra unikalių kadrų ir prisiminimų iš to laikmečio, kai gobelenas buvo kuriamas.

Po koncerto svečiai ir mėgėjų meno kolektyvai bendravimą pratęsė vakaronėje. Šventę rėmė: Švenčionijos labdaros ir paramos fondas, „Velga Vilnius“, „Evdaras“, Šarūnas Stasiulevičius, „Zepter international“, laikraštis „Švenčionių kraštas“.

Irena POŽĖLIENĖ