Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:631
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16832
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92862
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijai – 15!

2015 m. lapkričio 18 d. trečiadienis, Nr.86 (1522)

Į gražų šimto metų jubiliejų Švenčionėliuose mininčios lietuviškos mokyklos istoriją savo puslapį jau 15 metų rašo Švenčionėlių Mindaugo gimnazija. Apie gimnazijos kūrimą Švenčionėliuose realiai imta galvoti gerokai anksčiau nei prieš 15 metų, kai 1997 metais tuometinėje Švenčionėlių vidurinėje mokykloje buvo įsteigtos dvi gimnazinės humanitarinio ir realinio profilio klasės. Kadangi pagal tuometinę Lietuvos švietimo koncepciją rajone galėjo būti viena gimnazija, o Švenčionių rajone jau buvo atkurta Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija, tad tiek tuometinei rajono valdžiai su meru Vytautu Vigeliu priešakyje, tiek Švenčionėlių bendruomenei ir pedagogams teko nemažai įrodinėti savo tiesas, kol pagaliau 2000 m. birželio 5 d. LR Švietimo ir mokslo ministerijos kolegijos nutarimu, pagaliau mokyklai buvo suteiktas gimnazijos statusas, o 2000 m. rugsėjo 1 d., kaip sakoma, žodis tapo kūnu. Švenčionėlių vidurinė mokykla reorganizuota į dvi – Švenčionėlių pagrindinę mokyklą (dabar progimnazija) ir Švenčionėlių gimnaziją, kuri persikėlė į kitas patalpas, esančias Vilniaus g. 124. 2010 m. Švenčionėlių gimnazijai suteiktas Lietuvos karaliaus Mindaugo vardas. Keturiolika metų nuo 2000-ųjų iki 2014-ųjų gimnazijai vadovavo direktorė Eleonora Aborovičienė, o nuo 2014 m. gimnazijai vadovauja direktorė Daiva Veronika Gaidamavičienė.

Per 15 metų išleista 15 abiturientų laidų. Vidurinio mokslo atestatai įteikti 1206 gimnazistų, iš jų 97 su pagyrimu. Šiuo metu gimnazijoje mokosi 211 gimnazistų. Tokia būtų sausoka statistika, bet už jos slypi atsidavusių savo profesijai pedagogų darbas, jaunų žmonių likimai. Juk gimnazija – tai savotiška starto aikštelė į gyvenimą.

Jau įprasta ir normalu, kad svarbesnes datas paminime didesniais ar mažesniais renginiais. Gražią šventę, skirtą 15 metų veiklai paminėti, šeštadienį, lapkričio 14 d., surengė ir Švenčionėlių Mindaugo gimnazija. Šventės programa buvo padalinta į dvi dalis. Pradžia buvo Švenčionėlių kultūros centre, o baigiamasis akordas jau gimnazijoje. Tai, kad Švenčionėlių Mindaugo gimnazija eina koja kojon su progresu buvo galima pamatyti vos įžengus į Švenčionėlių kultūros centro fojė. Svečių registracija vyko elektroninėje erdvėje. Tai, ko gero, kaip vėliau kalbėdamas sakė rajono tarybos narys Vytautas Bulka, pirmas atvejis rajono istorijoje, o jungiamoji pasisakymų, linkėjimų ir meninės programos dalis – gimnazijos uniformos švarko puošimas ir rengimas parodai Paryžiuje. Žinoma, tas švarkas – metafora, bet tiek abiturientų laidų atstovams, tiek kalbėjusiems svečiams reikėjo ir po simbolinę sagą įsiūti. Tą procesą prižiūrėjo žinomas personažas Palangos Juzė (Donatas Veršelis) su pagalbininke Jūrate Guigiene.

Koncertinės programos metu atlikti muzikiniai kūriniai ir sušokti šokiai akivaizdžiai parodė Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos bendruomenės kūrybinį potencialą. Kai erdvi kultūros centro scena vos sutalpina šiuolaikinio modernaus šokio atlikėjus nejučiomis širdies gilumoje pasidžiaugi, kad tiek jaunų žmonių randa laiko ne tik mokslams, kompiuteriui, bet ir šokiui, prisilietimui prie meno paslapčių, o tai kelias į asmenybės tobulėjimą.

Sveikindamas Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos bendruomenę buvęs gimnazijos auklėtinis, rajono meras Rimantas Klipčius ir padėkos raštus pedagogams įteikė bei pasveikino abi direktores – buvusią Eleonorą Aborovičienę ir esamą Daivą Veroniką Gaidamavičienę.

Švenčionėlių Mindaugo gimnaziją su 15 metų veiklos švente sveikino rajono tarybos narys Vytautas Bulka ir Švenčionėlių progimnazijos direktorė Rita Gasparevičienė, o užbaigti šį pasakojimą norėčiau direktorių Eleonoros Aborovičienės ir Daivos Veronikos Gaidamavičienės išsakytomis mintimis.

- Kiekvienais metais buvo diskutuojama, ar reikalinga gimnazijai uniforma. Dabar jau nekyla klausimų, kad uniforma reikalinga. 15 metų mokyklai mažai, bet Švenčionėlių Mindaugo gimnazijai šis laikotarpis buvo prasmingas ir kūrybingas. Ir mes šiandien turime jaukią puikią gimnaziją. Daug jaunų žmonių, išėję iš gimnazijos, surado savo vietą gyvenime. Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos bendruomenė visada didelį dėmesį kreipė į žmogų. Pagrinde dėl Švenčionėlių parapijos vaikų mes kūrėme šią gimnaziją. Norių prisiminti Anapilin išėjusius žmones: Lietuvos Prezidentą Algirdą Mykolą Brazauską, tik jo žodis buvo lemiamas, jog pastatysime trečią aukštą, renovuosime gimnaziją, tik jis suprato, kad Švenčionėliams reikia gimnazijos. Dar noriu prisiminti Anapilin išėjusį kitą šviesų žmogų, Vilniaus universiteto rektorių profesorių , buvusį LR Seimo Švietimo komiteto pirmininką Rolandą Povilionį, kuris Seime ir Vyriausybėje gynė mūsų gimnaziją, kad mums reikia trečio aukšto. Daug kartų dėkojau visiems, kurie myli, kurie remia gimnaziją: mokytojai, mokiniai, abiturientai, jų tėveliai, visi švenčionėliškiai, buvę ir esantys rajono vadovai. Ačiū, kad buvote, kad esate ir būsite, o direktorei linkiu vesti gimnaziją jau pramintu taku ir siekti tobulybės. Branginkime vieni kitus, - sakė buvusi Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos direktorė Eleonora Aborovičienė, o štai direktorės Daivos Veronikos Gaidamavičienės pasakyti žodžiai:

- Įsipareigojimą branginti tai, kas sukurta, priėmiau dar 2000 m. rugsėjo 1-ąją ir tą įsipareigojimą vykdau. Kodėl mes švenčiame? Gal ne vien todėl, kad lapkričio 17 d. Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos gimties diena. Ši šventė – visų kartų susitikimas – gimė todėl, kad mes paaugome, ir šiandien matmuo jau kitoks. Į klausimą, kokią sagą įsiūčiau, iš pradžių man buvo sunku atsakyti, bet dabar atsakyčiau – įsiūčiau likimo sagą, o ji daugiaspalvė. Kodėl likimo? Todėl, kad pagrindinis matmuo gimnazijai yra žmogus, ir gimnazija yra tiek gyva, tiek vertinga ir prasmingas jos darbas, kiek mes esame pajėgūs įžiebti tikėjimo ir galios kiekvienam iš jūsų, tų daugiau nei 2 tūkstančius mokinių, sukurti jūsų gyvenimą, užaugti teisingais žmonėmis.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis