Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5668
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19528
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91885
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Išdrįsti pažvelgti baimei į akis...

2015 m. lapkričio 14 d. šeštadienis, Nr.85 (1521)

Spalio 28 d. Švenčionėlių kultūros centre vyko įdomus renginys – „Baimių laboratorija“. Tai bendras Švenčionėlių kultūros centro ir atviro jaunimo centro „Mes“ renginys.

Įvairiausių baimių žmonija turėjo, turi ir... greičiausiai turės. Baimės sukaustytas žmogus blogai jaučiasi, neretai negali racionaliai mąstyti, priimti adekvačius sprendimus. Pati baimė lieka gal tik kinta ją sukeliantys dalykai. Juk pirmykštis žmogus labiau bijojo gamtos reiškinių, jiems net suteikdamas dievybių statusą, viduramžių – raganų ir kerėtojų. O šiuolaikinis, gyvenantis XXI amžiuje!?. Gamta, mokslo pasiekimai, pasaulio pažinimas, kalbų mokėjimas išlaisvino nuo daugelio seniau vyravusių baimių, tačiau ima kelti naujas: vienatvės, finansinio nestabilumo, egzaminų, viešo kalbėjimo, išėjimo iš komforto zonos, visuomenės spaudimo atitikti standartus ir kitos baimės tikrai nesvetimos šiuolaikiniam žmogui.

Kaip atpažinti baimes, kaip jas įveikti ir kaip nepasiduoti jų griaunančiai jėgai su jaunimu bendravo projekto sumanytojai ir organizatoriai. Projektą „Prisijaukinkime savo baimes – vaikų ir jaunimo socializacija“ vykdo VšĮ „Globalūs projektai“. Užsiėmimas susideda iš 3 dalių. Pirma dalis – pokalbis apie baimės su psichologe psichoterapeute Virginija Mikėniene. Antra dalis – baimę keliančių situacijų modeliavimas naudojant teatro metodus – veda teatro mokytoja metodininkė, režisierė Audronė Masiukienė. Trečia dalis – dailės terapija, veda dailininkė, dailės mokytoja metodinikė Skaidrė Butnoriutė-Kruopienė. Projekte dalyvauja jaunimo grupės iš 5 savivaldybių: Utenos, Švenčionių, Jonavos, Širvintų ir Vilniaus. Sužinojusi apie šias aktualias veiklas, Švenčionėlių kultūros centro meno vadovė Vida Vilutienė juos ir į Švenčionėlius.

Švenčionėlių kultūros centre vykusiuose užsiėmimuose dalyvavo Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos 1-4 klasių mokinių grupė bei mokytojos Vilhelmina Urbonienė ir Daiva Gaidamavičienė. Projekto tikslas – padėti jauniems žmonėms suprasti ir nugalėti savo baimes. Dalyviai kartu su psichologu, teatro pedagogu ir dailininku vaidindami, kalbėdami, piešdami nagrinėjo baimių atsiradimo priežastis bei galimus jų įveikimo būdus. Kitaip tariant, projektas prisideda prie jaunų žmonių tarpusavio dialogo kūrimo ir bendravimo. Psichologas padeda atpažinti baimes, jų kilmę. Profesionaliam dailininkui padedant dalyviai vizualizuoja baimes (lipdo iš molio, tapo baimės portretus, gamina baimės kaukes, lėles). Naudojant teatro metodus (forum teatrą, proceso dramą, simuliacinius žaidimus) vaidinamos baimę keliančios situacijos tol, kol atrandamas baimės įveikimo būdas, baimės transformacija. Kiekviename projekto įgyvendinimo etape aktyviai dalyvauja jauni žmonės, kurie mokosi bendrauti tarpusavyje, kartu spręsti sunkias socialines problemas.

Organizatoriai, paklausti kaip kilo projekto idėja, pabrėžė, kad šiomis veiklomis ieškoma būdų, kaip sumažinti kylančias socialines problemas, sumažinti patyčių, savižudybių kiekį. Lietuva žiniasklaidoje dažnai apibūdinama kaip ta, kurioje gyvena ir auga nelaimingi vaikai. Valstybė vis kelia klausimus apie tinkamą vaikų ir jaunimo socializaciją. Manome, kad baimė kalbėti apie save, išsakyti, kas jaunuolį slegia tampa vis didesne problema. Šeimose dėl tėvų darbų krūvio ne visada atsiranda laiko ramiam pokalbiui su vaikais jiems aktualiomis temomis. Psichologai mano, kad tai, kas jauno žmogaus neišsakyta, ilgainiui gali pradėti jį slėgti, vesti prie patologiško liūdesio, depresijos, įgauna įvairių fobijų ir baimių formas, kraštutiniu atveju gali vesti prie savižudybės.

Ilgalaikė įtampa, greitas gyvenimo tempas neleidžia jaunuoliams tinkamai įveikti sunkumų, tarp jų ir savo baimių. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad ši žmonių grupė neturi dar įgūdžių tinkamai spręsti problemas, todėl jiems reikalinga pagalba. Projektas „Prisijaukinkime savo baimes – vaikų ir jaunimo socializacija“ – realus ir praktiškas būdas nugalėti baimes. Jo organizatoriai sakė padedantys jaunuoliams pažvelgti į akis patyčių baimei, buvimo tarp žmonių, viešo kalbėjimo ir kitoms baimėms, trukdančioms jaunam žmogui sėkmingai socializuotis. Projektas svarbus tuo, kad jis sudaro sąlygas jaunų žmonių socialiniam ugdymuisi, skatina jų saviraišką, bei tarpusavio bendravimą. Be to, projektas gerina vaikų ir jaunimo dalyvaujančio projekte emocinę ir psichologinę sveikatą, skatina jų socializacijai palankios aplinkos kūrimą ir palaikymą.

„Baimių laboratorijos“ veiklų organizatoriai įsitikinę, kad šie uždaviniai yra itin svarbūs norint pagerinti Lietuvos vaikų emocinę būseną.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis