Mes turime 595 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3449
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28579
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75905
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Deimantėlis“ prie kelio...

2015 m. spalio 28 d. trečiadienis, Nr.80 (1516)

Įžvalgos pasitvirtino

Kaip ir rašėme šeštadienio numeryje, penktadienį įvyko galimai ilgo „karo“ dėl Cirkliškio dvaro preliudija. Kad ši istorija nebus kaip sviestu patepta, matėsi stebint abi puses – valdžią ir žmones. Iš vietinės valdžios – troškimas žūtbūt paimti dvarą savo žinion, bent vieną koją į jį įkelti, iš žmonių pusės – ryžtas nepasiduoti.

Pats laikas įvardinti kas yra kas: pirmose „žvalgytuvėse“ vietinę valdžią įkūnijo meras Rimantas Klipčius ir vicemeras Kęstutis Trapikas, neskaitant kelių specialisčių, kurių lūpomis skambėjo vizijos, kaip dūmų uždanga. Žmonės – tai Švenčionių profesinio rengimo centro kolektyvas ir Cirkliškyje esančios kaimo bendruomenės. Dvarui pasisekė, kad jos yra, ir net dvi. }Žones aktyviai remia opozicijoje esantys politikai. Matyt, diskusiją inicijavusiai vietinei valdžiai visai neplanuotai renginys įgavo platų mastą, kilo daug šurmulio, o viešumas, kaip žinoma, apsunkina „reikalą“. Renginyje dalyvavo tuo metu buvę laisvi nuo pamokų mokytojai, moksleivių atstovai, kaimo bendruomenių atstovai, taip pat ir tarybos nariai Vida Rastenienė, Vytautas Bulka, Violeta Čepukova, Jolanta Olecnovič. „Garantuojame, kad mes pasiruošę kartu su profesinio rengimo centro kolektyvu ir bendruomenėmis ginti Cirkliškio dvarą nuo privatizavimo“, - užtikrino Vytautas Bulka.

Savo pozicijas išsakė Kultūros ir Švietimo ministerijų bei Švenčionėlių miškų urėdijos, tvarkančios dvaro parką, atstovai.

 

Valdžiai svarbiausios problemos – sportas ir dvaras?

Diskusijos metu įtarimai, kokių tikslų galimai skatinami svarbiausi šiuo metu vietinės valdžios asmenys – meras ir vicemeras – suskubo spręsti „efektyvesnio dvaro įdarbinimo“ reikalų, dar labiau sustiprėjo. Lyg nebūtų didesnių problemų už sporto, kuriam buvo skirtas pagrindinis dėmesys paskutiniame tarybos posėdyje, o dabar dar ir dvaro? Tiesa, tik liežuviu, nes nėra pinigų. O kur pažadai rinkėjams – sumažinti šiukšlių mokestį? Iki šiol net nesvarstyta, nes meras neįrašo į darbotvarkę. Kodėl neįrašo? „Jie bijo šito klausimo ir daro viską, kad tik nereikėtų svarstyti, - ne kartą sakė tarybos narys Konstantas Ramelis, iškėlęs šitą klausimą ir parengęs kainos sumažinimo sprendimo projektą. - Jie bijo, kad žmonės išgirs tiesą“. K.Ramelis siūlo mažinti atliekų šalinimo mokestį per pusę. Pasak jo, dabartinės sąlygos leidžia tai padaryti, tai realu ir būtų sąžininga. Kol kas visi bandymai - kaip žirniai į sieną. Kaip teigia buvęs „Švenčionių švaros“ direktorius, vos per kelis mėnesius įmonė privesta iki bankroto, prasidėję priverstinės neapmokamos biudžetininkų atostogos, šiais metais neparengta nė vieno projekto, kas reiškia visišką štilį ateinančiais metais, daugybė kitų problemų valdžiai atrodo menkesnės už… Cirkliškio dvarą ir svaičiojimus, kaip „efektyviau jį įdarbinti“, kad negulėtų, K.Trapiko žodžiais, „kaip deimantėlis prie kelio“. Dvaro pažiūrėti kaip upė plūstų turistų srautai, veiktų ne kokia nors biblioteka, o retų knygų muziejus, krautuvėlė (atspėjome!), galėtų vykti vestuvės, konferencinis turizmas ir kt. Įsijautę valdžios atstovai net leptelėjo, kad rajone nėra konferencijų salių, o čia – prašau, ir su nakvyne (oho apetitas – tuoj žiūrėk, moksleiviams bendrabutyje vietos neliktų). Kultūros vertybių departamento Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas tarstelėjo: „Dvarą mes matome ne tik pastatą“...

 

Dvare viskas gerai!

Švenčionių profesinio rengimo centro, kurio žinioje dabar yra dvaras, steigėjo - Švietimo ir mokslo ministerijos Turto valdymo skyriaus vedėja Margarita Jakštonienė, kantriai išklausiusi pranešimus nuo dvaro įkūrimo istorijos iki jo pritaikymo pasilinksminimams, sakė labai besidžiaugianti, kad vis dėlto atvažiavo. Jos nuomone, didelės problemos čia nėra, o vizijose ji neįžvelgė nieko naujo, viskas daugiau ar mažiau vyksta, mokykla galėtų ir daugiau, jeigu Kultūros ministerija arba Kultūros vertybių departamentas skirtų lėšų. Abiejų paminėtų institucijų atstovai karštai užginčijo, kad jie pinigų neturi. Pasirodo, net gavę dvarą rajono vadovai ne ką tepeštų, nes su projektais visur pavėlavo.

Pasak M.Jakštonienės, didelių pinigų šiuo metu ir nereikia. Dvaro pastatas tvarkingas, gerai prižiūrimas, būklė jo visai nebloga, pavojaus nėra. Kažin, ar reikia retų knygų muziejaus, čia jau yra biblioteka. „Turtinga biblioteka, - patikslino mokymo įstaigos direktorė Milda Gustienė-Vilniškė. - Mes mielai skoliname savo knygų ir kitoms įstaigoms, dalinamės“.

Dvaro durys prieš nieką nebuvo užtrenktos. Niekas negalėjo nurodyti atvejo, kad turistai nebūtų patekę į dvaro pastatą. Paskirtas asmuo veda ekskursijas, kol kas visuomeniniais pagrindais, net be papildomo užmokesčio, taip pat ir poilsio dienomis. Vyksta vieši renginiai, ir tarybos posėdžiai yra buvę. Geranoriška direktorė niekam neatsako. Ko taip susirūpino valdžiukė, lyg kas po kėde būtų lauželį sukūręs?

Kyla dar vienas klausimas. Kuo prikaustė kai kurių pareigūnų dėmesį šis dvaras. Kodėl Kultūros vertybių departamentui nerūpi 9 kiti rajone esantys dvarai? Klausimų daug, atsakymai – priešakyje.

 

Kam valdžiai reikia dvaro?

Savaime suprantama, kad savivaldybei (institucijai) efektyvesniam jos darbui dvaro tikrai nereikia. Remiantis efektyvaus valdymo patirtimi, savivaldybės atsisakė joms nebūdingos veiklos ir perdavė tai privačiam verslui, net valymo paslaugas. O dabar staiga prireikė dvaro. Sako, nori steigti viešąją įstaigą, kurios dalininke taptų savivaldybė? Kam tie rūpesčiai?

 

Dvaro nori „naujasis lietuvis“?

Ilgų kalbų ir užuominų grandinę nutraukė netikėtas bendruomenės atstovo Algirdo Jasiulionio pasisakymas. Jis tiesiai pareiškė, kad bendruomenę verčia sunerimti kalbos, jog Cirkliškio dvaro užsimanė vienas „naujasis lietuvis“ rajone. Galima būtų pridėti, kad jis – ir lenkas, ir anglas, ir dviejų šalių pilietis.

Pasak tarybos nario Vytauto Bulkos, kalbama, kad tas asmuo galimai finansavo ir dvi valdžioje esančias partijas, ir kad vieną dovaną už tai jau gavo – esą, naujos valdžios priimtas sprendimas apleisto turto mokestį sumažinti nuo 3 proc. iki 1 proc.  jam naudingas

 

„Dūmų“ užsklanda?

Daugeliui, su kuriais po renginio teko bendrauti, pasirodė, kad visos vizijos ir kalbos – tik „dūmų“ užsklanda. Nejaugi ims ir tiesiai paprašys ministerijos perduoti dvarą į savivaldybės balansą, o po kurio laiko parduos, jau kaip nebūdingą veiklą?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ