Mes turime 414 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3742
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19943
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95973
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajone lankėsi Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon

2015 m. spalio 7 d. trečiadienis, Nr.74 (1510)

Praeitos savaitės pabaigoje, o tiksliau ketvirtadienį, spalio 1 d., tarybos nario Dariaus Veličkos iniciatyva Švenčionių rajone lankėsi Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon. Svečias, kurį be mano jau minėto tarybos nario Dariaus Veličkos lydėjo rajono meras Rimantas Klipčius ir Švenčionių r. žydų bendruomenės pirmininkas Moisej Šapiro, aplankė žydų kapines Švenčionyse ir Švenčionėliuose, bendravo su mokiniais Švenčionių Zigmo žemaičio gimnazijoje, lankėsi Švenčionių vaistažolių fabrike ir UAB „Intersurgical“. Žinoma, aplankė ambasadorius su jį lydėjusiais asmenimis ir masinių žydų žudynių vietą netoli Švenčionėlių, Čia ir paprašiau gerb. Izraelio ambasadorių Amir Maimon atsakyti į keletą klausimų.

- Gerb. ambasadoriau, kokios mintys kyla apsilankius šioje masinių žudynių vietoje, kur sušaudyta apie 8 tūkstančiai žydų tautybės žmonių?

- Kaip manote, kaip aš turėčiau jaustis? Tai labai liūdna vieta, nes čia buvo sušaudyta tūkstančiai niekuo nekaltų žmonių. Jie buvo nužudyti nacių ir vietinių pagalbininkų. Bendras šio memorialo vaizdas yra geras. Nužudyti žmonės tinkamai pagerbti, bet kitose vietose yra šiek tiek kitaip. Žinoma, yra dar nemažai dalykų, kuriuos reikėtų padaryti, taip pat ir šitoje vietoje. Čia yra parašytas skaičius, kiek žuvusiųjų – 8000, bet tie žmonės turėjo vardus, pavardes, turėjo savo šeimas, savo gyvenimus, ir reikėtų jų vardus įrašyti, kaip tai padaryta Kėdainiuose, Kupiškyje. Čia žuvę žmonės yra Lietuvos gyventojai, ir tai yra Lietuvos istorijos dalis.

- Lietuvoje ir Švenčionių krašte ilgą laiką buvo gausi žydų bendruomenė, dabar, deja, jau nėra...

- Tai labai skaudus faktas, ir belieka tik apgailestauti, kad taip atsitiko.

- Ką reikėtų daryti, kad tokie įvykiai pasaulyje daugiau nepasikartotų?

- Visų pirma reikėtų auklėti ir šviesti vaikus ir mokyti juos istorijos apie tai, kas įvyko. Reikia prie tolerancijos mokymo pridėti bent šiek tiek meilės. Jei mes mylėsime vienas kitą, tokie dalykai, kaip masinės žudynės, holokaustas, daugiau nepasikartos. Šiandieną buvome susitikę su vienuoliktokais. Vaikai buvo tikrai nuostabūs, ir aš džiaugiuosi galėjęs su jais bendrauti. Norėtųsi, kad diskusijos tęstųsi, ir aš pažadėjau atvykti bent kartą. Kalbėjome apie porą projektų. Vieno jų metu atvykęs Izraelio ambasados atstovas papasakos daugiau apie šiuolaikinį Izraelį, o kitas – vaikai paruoš medžiagą apie žydų tautos istoriją Švenčionių krašte. Tokie projektai padės geriau suprasti vieniems kitus.

- Žydų tauta viena iš tų tautų, kurios su pagarba prisimena savo žuvusius tautiečius. Matyt bandoma rasti ir atsakymą į klausimą „Kodėl gi taip atsitiko?“

- Mes klausiame savęs daugelio dalykų, bet holokaustas yra tokia tragedija, kurią sunku paaiškinti, nes tie žiaurumai netelpa į žmogiškumo sąvoką. Jei būtų apibrėžtos priežastys, ko gero, atsirastų žmonės, kurie bandytų paaiškinti holokaustą, bet atsakymo į klausimą, kodėl tai įvyko, nėra, bet svarbiausia reikia dėti visas pastangas, kad tokia tragedija daugiau nepasikartotų. Čia kaip puspilnė stiklinė vandens – galima žiūrėti į tuščią pusę, bet galima žiūrėti ir į pilną pusę, ir mes stengiamės žiūrėti į tą pusę, kuri pilna vandens, bandome į ateitį žiūrėti teigiamai.

- Išskyrus šį memorialą ir kitas žudymo vietas, kurių rajone yra nemažai, dar yra ir žydų kapinės...

- Lietuvoje yra šimtai žydų kapinių, nes čia žydai gyveno šimtmečiais. Liūdna, bet dauguma tų kapinių yra prastos būklės. Kaip gerą pavyzdį galėčiau paminėti žydų kapines Švenčionėliuose, bet reikėtų skirti du dalykus – masinių žudynių vietas ir kapines. Lietuvos žmonės, mano nuomone, turėtų gerbti visų tautybių ir tikėjimų kapines lygiau taip, kaip gerbia ir tvarko savo, - baigdamas mūsų trumpą pokalbį sakė Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis