Mes turime 363 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1837
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18038
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94068
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dvi dienos su „Lėle“ Švenčionėliuose

2015 m. spalio 3 d. šeštadienis, Nr.73 (1509)

Rugsėjo 29-30 dienomis Švenčionėlių miesto kultūros centre buvo tiesiog sausakimša vaikų. Visus priviliojo Vilniaus „Lėlės“ teatras, kuris jau anksčiau pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su Švenčionėlių kultūros centru, atvyko į svečius įgyvendinti bendrą edukacinį projektą.

Švenčionių ir Švenčionėlių vaikai grupėmis su mokytojomis ir auklėtojomis ir pavieniai su tėveliais ar mamytėmis dvi dienas iš eilės dalyvavo edukacinėse lėlių teatro dirbtuvėlėse, apžiūrinėjo parodą iš teatro Gyvojo lėlių muziejaus fondų, džiaugėsi spektakliu „Princesė ir kiauliaganys“.

„Kiek daug džiaugsmo, krykštavimo, emocijų, klausimų ir čia pat vaikams kylančių idėjų, noro kurti, vaidinti, statyti spektakliukus“, - džiaugėsi Švenčionėlių kultūros centro direktorė Ona Raguckienė, kuri ir prisikvietė profesionalus, kad mūsų rajono vaikai ir su jais dirbantys pedagogai galėtų iš arčiau susipažinti su lėlių teatru. Direktorė užsiminė, kad ir ateičiai numatyta ne mažiau įdomių edukacinių veiklų net ik vaikams, bet ir suaugusiems ir su kitų sričių profesionalais. Tad rekomenduojame sekti reklamą ir naudotis unikaliomis galimybėmis patobulėti ir praturtėti dvasiškai, įgyti naujų žinių bei kompetencijų.

Grupelėmis susiskirstę dviejuose kabinetuose dvi dienas vaikai ir jų pedagogai mokėsi pasigaminti elementarias lėlytes, su kuriomis galima vaidinti šešėlių teatre, judinančias rankas, kojas ir burną. Lėlininkai, butaforai, aktoriai pasakojo, kaip kuriami spektakliai, kaip vaidina aktoriai, kaip kuriamos lėlės, kaip jos vaidina ir kaip „atgyja“.

Daugiau negu penkiasdešimt metų gyvuojantis profesionalus Vilniaus „Lėlės“ teatras kuria spektaklius vaikams ir suaugusiems, teatro repertuare yra ir tradicinių, ir eksperimentinių spektaklių. Švenčionėlių kultūros centro salėje dvi dienas buvo rodomas spektaklis visai šeimai „Princesė ir kiauliaganys“. Prieš spektaklį ir žiūrovus, ir aktorius pasveikino Švenčionėlių miesto kultūros centro direktorė Ona Raguckienė. Smagus ir puikiai pastatytas spektaklis ir su aktoriais, ir su lėlėmis, kurias atvirai valdo aktoriai, patiko publikai – plojo ir kvatojo vaikai ir suaugusieji. Spektaklyje daug dėmesio buvo skiriama ir kitiems daiktams, įspūdingiems besitransformuojantiems kostiumams, kaukėms – viskam, kuo, pasak „Lėlės“ atstovų, ir turtingas teatras.

O kaip tiesėsi vaikų rankutės į Gyvojo lėlių muziejaus eksponatus, taip norėjosi nors vogčiom pačiupinėti po visą Švenčionėlių kultūros centro fojė išstatytus ir iškabintus eksponatus. Pasak rengėjų, čia eksponuojamos lėlės, kurios jau išėjusios į pensiją, tad atsargumas su tokiais garbiais artistais tiesiog būtinas.

Kad lėlių ir šešėlių teatras užburia ir įtraukia, galima buvo įsitikinti pabendravus su edukacinių užsiėmimų dalyviais – geros emocijos liejosi per kraštus ne tik po pamokėlių, bet ir kitas dienas. Vaikai, kartu su mokytojais gavę vertingų patarimų iš profesionalų ir pabandę kai ką įgyvendinti praktiškai, jau planuoja patys kurti spektaklius.

Po dviejų dienų intensyvaus ir turiningo projekto įgyvendinimo, organizatoriai džiaugėsi ir didžiuliu susidomėjimu, ir tuo, kad profesionalus teatras pasiekė ir nuo didžiųjų centrų nutolusius žiūrovus.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis