Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5158
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15345
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91375
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Niūri realybė: projektai stoja, žmonės patys išeina iš darbo

2015 m. spalio 3 d. šeštadienis, Nr.73 (1509)

Ar naujoji valdžia tęsia Jūsų pradėtus projektus? Ar gavote bent vieną kvietimą į objektų atidarymą?

Natūralu, kad tai reikštų elementarų mandagumą, bet, kaip matome, naujoji valdžia juo nepasižymi, tačiau ne tai blogiausia. Noriu kalbėti ne apie nuopelnus ir geras manieras, o apie konkrečius dalykus, kurie mane rimtai neramina.

Paskutiniame tarybos posėdyje naujajai tarybai perdavėme investicinių projektų 10,6 milijonų eurų sumai, buvo skirtas finansavimas. Palinkėjome sėkmės ir prašėme tik nežlugdyti pradėtų darbų. Pradžioje taip ir buvo – naujieji mėgavosi objektų atidarymu, kirpo juosteles, fotografavosi. Bet netrukus įsisuko kažkokia destrukcijos manija. Keli stambūs projektai dėl neaiškių priežasčių sustojo, naujo neparengta nė vieno, naujoji valdžia nežiūri, kad darbai vyktų, o tarsi apsėsta įtarumo visur ieško priekabių.

 

Praėjusiais metais buvo pradėtas didelis darbas – kultūros įstaigų renovacija. Kada įkurtuvės?

Man dabar sunku atsakyti, nors, elgiantis demokratiškai, tarybos nariai turėtų gauti visą informaciją. Pats aplankiau šiuos objektus, žinot, man neramu darosi. Toks įspūdis, kad nauja valdžia ne tęsti darbus nori, o stabdyti.

Švenčionių miesto kultūros centro renovaciją jau galima buvo baigti, pinigai buvo skirti – 800 tūkst. Lt (lėšos skirstytos 2014 m. todėl Lt, - red.), bet visą vasarą, kai palankiausios sąlygos, statybininkai kažkodėl nedirbo. Kokios dar gali būti kliūtys, kai yra finansavimas? O darbai nevyksta – tai faktas. Švenčioniškiams šis objektas labai reikšmingas. Praktiškai nėra kur rengti šventes, kolektyvai neturi sąlygų repetuoti, laikinai prisiglaudusi vaikų darželyje biblioteka dirba ekstremaliomis sąlygomis. Ką ir bekalbėti, ne man, o visuomenei reikalingas kultūros centras. Kalbėjau su kultūros ministru Šarūnu Biručiu, jis sakė, kad ir kitiems metams Švenčionių miesto kultūros centrui dar skirta lėšų - 130 tūkst. eurų. Vadinasi, galima bus dar įsigyti ne tik baldų, bet ir instrumentų, inventoriaus. Žinoma, jeigu dabar čia šeimininkaujantys dirbs, o ne priekabių ieškos. Įdomi situacija – ministras Šarūnas Birutis rūpinasi, finansavimą skiria, o rajono valdžiai lyg ir nieko nereikia.

Sakyčiau, Pabradės miesto kultūros centrui labiau pasisekė – ten darbai vyksta sklandžiau. Šiems metams buvo skirta 800 tūkst. Lt, kitiems metams 300 tūkst. eurų.

Noriu pabrėžti, kad, nepaisydamas partiškumo, ministras Š. Birutis toliau rūpinasi mūsų rajono finansavimu. Tuo tarpu naujoji valdžia jau skleidžia kalbas, kad aš važinėju į Vilnių ir prašau neduoti pinigų. Koks absurdas, ir aš, ir rajone išrinkti Seimo nariai Šarūnas Birutis bei Petras Čimbaras kaunamės, kad rajonui būtų skiriama kuo daugiau lėšų.

 

Dar pernai buvo kalbama ir apie mokyklų renovaciją?

Buvo ne tik kalbama, buvo iškovotas ir finansavimas, beliko skelbti konkursus. Net to nepadarė, nežinau kodėl - ar nesugeba, ar tiesiog nenori. Buvo jau parengtas Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos techninis projektas, šiais metais darbams  buvo skirta per 80 tūkst. eurų, bet metai biagiasi, o iki šiol nepaskelbtas konkursas. Neįsisavinę šiais metais skirtų lėšų, gali negauti kitiems metams, o paskui kalbės, kad čia aš liepiau neduoti. Biudžetinės lėšos į kitus metus nepersikelia – neišnaudojai, tai ir nuplaukia.

Išvis nesuprantami dalykai dėl Švenčionių progimnazijos remonto. Jau dabar avansu atlikta darbų už 210 tūkst. eurų, o kitiems metams šiai mokyklai valdžia prašo 150 tūkst. Spręskite patys...

Visa tai, apie ką kalbėjau, yra mūsų sunkiai iškovotos Vyriausybės investicijų programos lėšos. Man širdį skauda, kad jos gali likti neįsisavintos. Kas tai – nenoras, ne jų objektai? Bet gi visa tai – rajono žmonėms. Tuo tarpu tarybos posėdyje meras Rimantas Klipčius prisipažino, kad šiais metais neparengė nė vieno projekto.

 

Nesimato ir daugiabučių renovacijos?

Kiek buvo prie mūsų renovuota (36 namai), tiek ir yra. Dar pora namų, vėlgi dėl neaiškių priežasčių, įstrigo, žmonės nežinomybėje. Ir tai manęs nestebina. Daugiabučių administratoriaus funkcijas vykdo UAB „Švenčionių švara“. Jau girdėjote, ką naujoji valdžia ir jos paskirta valdyba su pirmininku Arūnu Čenkumi išdarinėja su šia įmone? Veikla praktiškai paralyžuota, darbuotojai masiškai išeina iš darbo. Visą vasarą tik šiukšles vežė, nieko daugiau neveikė. Įmonė griūna, kas gi ten rūpinsis renovacija. Renovacijai reikia pirmiausia sistemingo profesionalaus darbo su gyventojais, o ten jau duok Dieve, kad bent šilumos mazgus suspėtų parengti iki šildymo sezono.

 

Baigiantis kadencijai taryba buvo priėmusi sprendimą modernizuoti miestų apšvietimą. Kada švies LED lempos?

Tai buvo puikus sprendimas, bet ir apie jį dabar nė nekalbama. Matyt, ir rajono biudžeto lėšų taupymas naujai valdžiai ne galvoj. Vykdant Vyriausybės programą dėl viešo ir privataus sektorių bendradarbiavimo, buvo galimybė visiškai pakeisti visų trijų miestų apšvietimą nauju, ekonomišku - LED lempomis. 1 mln. eurų investiciją būtų padariusi privati firma, rajonui visiškai nereikėjo net prisidėti. Firma būtų investicijas susigrąžinusi iš gaunamos ekonomijos. Dabartinį apšvietimą buvo numatyta panaudoti kaimo vietovėse. Projektas būtų rajonui davęs akivaizdžią naudą.

 

Kieno iniciatyva vyksta kelių remontas rajono ribose?

Asfaltą per Pabradę kloja Vilniaus regiono keliai, buvo suderinta su Kelių direkcija dar prie mūsų. Taip pat ir Kaltanėnų kelias, Priestočio aikštė Švenčionėliuose, bus rekonstruojama ir Kaltanėnų g. Švenčionėliuose. Viską parengėme mes. Po projektų parengimo ne taip greitai prasideda darbai natūroje, kaip daugelis mano. Praeina mažiausiai metai. Taip, kad viskas, kas dabar rajone daroma, yra iškovota mūsų. Naujieji dar nieko nespėjo patys, o, liūdniausia, ir nesistengia. Žmonėms užmeta akis, užlipdydami duobutes ir vaizduoja, kad darbą padarė. Taip nutiko ir su daugiabučių kiemais - girdžiu kalbant, kad Klipčius sutvarkė! Kiek nedaug, pasirodo, žmonėms reikia. Juk ne duobes užlipdyti planavome. Parengti projektai su automobilių aikštelėmis, vaikų žaidimų aikštelėmis, žaliosiomis zonomis, pėsčiųjų takais, apšvietimu. Šie darbai šiemet nepajudėjo, nors buvo gautas regiono plėtros tarybos pritarimas ir lėšos – dar vienas milijonas. Labai apmaudu, kad ir jo naujoji valdžia neįsisavino.

 

Vis dažniau pasigirsta, kad iš savivaldybės išeina darbuotojai. Daugeliui staigmena, kad išėjo ir ilgametė Finansų skyriaus vedėja Liusė Januš. Ar tik ne pusė skyrių šiuo metu be vedėjų?

Taip, darbuotojai išeina masiškai. Katastrofa, kad dabar, kai rengiamas ateinančių metų biudžetas, savivaldybė liko be Finansų skyriaus vedėjos. Ir, regis, niekas už galvos nesigriebia. Pagalvokit, kas turi atsitikti, kad ilgus metus dirbę, turintys patirties žmonės mestų darbą patys? Matyt, taip meras Rimantas Klipčius vykdo savo rinkiminius pažadus. Savo „Atvirame laiške savivaldybės tarnautojams“, t. y. rinkimų pažaduose jis rašė, kad „kiekvienas kompetentingas specialistas aukso vertės“, kad darbuotojai būtų ramūs, žadėjo jiems „pagarbą ir toleranciją, nepriklausomai nuo politinių pažiūrų“. Kas buvo už šių pažadų, jau kita tema.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis