Mes turime 430 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2487
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27617
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74943
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pratęstas finansavimas pradedantiesiems verslininkams

2015 m. spalio 3 d. šeštadienis, Nr.73 (1509)

Antrąjį kartą pratęsta galimybė pasinaudoti lengvatinėmis paskolomis iš Verslumo skatinimo fondo. Paskolų sutartis dėl finansavimo galima sudaryti iki 2016 m. birželio 30 d., o paskolų gražinimas vyks iki 2019 m. pabaigos.

 

Populiari priemonė

Verslo paskolas iš Verslumo skatinimo fondo (VSF)išduoda 56 kredito unijos, jų išdavimą koordinuoja Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU).

Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU) ES projektų skyriaus vadovas Tomas Valauskas informavo, kad nuo 2010 metų atsiradusia galimybe pasinaudoti Verslumo skatinimo fondo (VSF) lengvatinėmis paskolomis verslo idėjoms įgyvendinti šalyje jau pasinaudojo beveik 1300 smulkiojo ir vidutinio verslo atstovų, kurių bendra paskolų vertė siekia 19 mln. Eur. Vidutinis paskolos dydis – apie 14 tūkst. eurų.

Mūsų krašte šias lengvatines paskolas teikia Ignalinos kredito unija. VSF paskolų portfelis šiame regione įspūdingas, turint mintyje tai, kad šios paskolos suteikiamos tik pradedantiems verslą arba pirmaisiais veiklos metais, sudaro per 300 tūkst. Eur. Džiugu pabrėžti tai, kad pradedantieji verslininkai skolinasi atsakingai, rimtai nusiteikę ir pasirengę dirbti, ir jiems gerai sekasi įgyvendinti savo sumanymus bei grąžinti paskolą. Paskolos įmokų vykdymas vyksta sklandžiai, per visą paskolų teikimo laikotarpį yra sustabdytas vos vienos paskolos grąžinimas.

 

Švenčioniškiai taip pat naudojasi

Švenčionių rajonas, kur daugiausia vyresnio amžiaus žmonių, naujų verslų kūrimo proveržiu negali pasigirti, bet nėra ir sąstingio. Ignalinos kredito unija (IKU) savo kasas Švenčionėliuose ir Pabradėje atidarė prieš trejetą metų, Švenčionyse truputį vėliau. IKU Švenčionių skyriaus vadovė Laima Malinauskienė džiaugiasi, kad per tuos kelerius metus šešiems rajono verslininkams suteikta Verslumo skatinimo fondo paskolų suma siekia 20 tūkst. Eurų. Ir, svarbiausia, visų paskolų grąžinimas vykdomas be problemų.

Laima Malinauskienė labai teigiamai vertina Verslumo skatinimo fondo lengvatinių paskolų pratęsimą. Jau pirmomis dienomis po pratęsimo kreipėsi interesantai, pradėta rengti paskolos sutartis pradedančiam verslininkui 20 tūkst. eurų sumai. Pasak vadovės, tai taip pat nauda ir rajonui – gyventojai gauna kažkokių naujų paslaugų, kuriasi darbo vietos, mokesčiai papildo biudžetą. Naudą – palūkanas – gauna ir lietuviško kapitalo finansinė institucija – kredito unija, kurios kiekvienas euras sukasi šalies ekonomikoje. Jeigu ne lengvatos, galbūt tie asmenys ir nebūtų pasiryžę imti paskolų.

 

Skatina drąsiau kurti verslą

Verslininkai, paėmę paskolas, galės jas grąžinti iki 2019 m. pabaigos. Šiai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotai finansinei priemonei skirta 14,48 mln. Eur Europos socialinio fondo lėšų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė įsitikinusi, kad sudarytos sąlygos ir galimybės ir toliau skatins potencialius verslininkus drąsiau priimti sprendimą steigti darbo vietą sau ir kitiems bei sėkmingai išlaikyti esamas.

„Tikime, kad sudarytos sąlygos skatina Lietuvos žmones pradėti savo verslą bei kurti naujas darbo vietas. Todėl siekėme, kad priemonės galimybėmis būtų galima pasinaudoti kuo ilgiau, kol bus pradėta įgyvendinti naujos Verslumo skatinimo priemonės“, – pažymėjo ministrė A.Pabedinskienė.

Smulkiam ir vidutiniam verslui būdingas nuolatinis judėjimas ir augimas, o tam reikia išskirtinio, palankaus finansavimo, kad verslininkai galėtų lengviau įvesti į rinką naujus produktus ir paslaugas. Parama jau pasinaudojusių verslininkų nuomone, Verslumo skatinimo fondas jauno verslo plėtrai yra puiki priemonė.

 

Grožio paslaugos išsiplėtė fondo dėka

Jauna verslininkė Ana Pavliukevič, pernai pasinaudojusi Verslumo skatinimo fondo paskola verslo plėtrai, sako esanti labai patenkinta tokia valstybės parama ir tuo, kaip ją aptarnauja Ignalinos kredito unija. „Unija viską puikiai tvarko, jokių rūpesčių dėl paskolos neturiu“,- sako Ana, ir prisipažįsta, kad verslo plėtrą be šios paskolos sunkiai beįsivaizduojanti. Buvo neseniai pradėjusi dirbti grožio paslaugų srityje Švenčionėliuose, o idėja teikti paslaugas ir rajono centre, Švenčionyse, reikalavo papildomų investicijų. Buvo finansiškai sudėtinga, teko skaičiuoti kiekvieną centą. Ypač brangiai kainuoja darbo vietų kūrimas. „Pirmuosius mėnesius sumokėti darbuotojams atlyginimus labai padėjo paskola. Palūkanos fantastiškai mažos, - džiaugėsi Ana Pavliukevič, rajone atidariusi grožio studiją „Studio figura“, kuriai plėsti ir modernizuoti sudarė sąlygas būtent Verslumo skatinimo fondo paskola.

Ana savo salonui įsigijo pradžioje vieną „Roll shaper“ masažuoklį, kuris, beje, labiau primena sporto salės inventorių, negu grožio paslaugų, nes klientei reikia darbuotis ir pačiai. Prietaisas naudojamas ne tik kūno linijų gražinimui, bet ir raumenų stiprinimui, funkcijų atstatymui. Salono klientės greitai pajuto įrenginio naudą, ir atsirado poreikis teikti šią paslaugą ir kitame salone, kad žmonėms nereikėtų važinėti į kitą miestelį. Taigi paskola pasitarnavo ir rajono visuomenei, jos sveikatinimui.

 

Kas gali gauti paskolą?

Finansų inžinerijos priemonė „Verslumo skatinimas“ užtikrina palankesnes sąlygas labai mažoms ir mažoms įmonėms, fiziniams asmenims pradėti savo verslą, taip pat socialinėms įmonėms verslą plėtoti.

Aktyviausiai fondo paskolomis naudojasi jaunimas iki 29 metų, jiems išduotos paskolos sudaro 37 proc. visų Verslumo skatinimo fondo suteiktų paskolų. Galimybėmis sau susikurti darbo vietą naudojosi ir vyresni nei 50 metų (8 proc.), taip pat bedarbiai (2,2 proc.). Pradėjusieji verslą jau sukūrė daugiau nei 3100 naujų darbo vietų, t. y. daugiau kaip po 2 naujas darbo vietas naujame versle. Verslumo mokymuose jau dalyvavo 5000 potencialių verslininkų.

Dėl lengvatinių paskolų verslo pradžiai ir jauno verslo plėtrai (iki 24,9 tūkst. Eur) iš Verslumo skatinimo fondo Švenčionių rajono fiziniai asmenys ir įmonės iki 1 metų, siekiantys pradėti ar jau plėtojantys pradėtą verslą, gali kreiptis į artimiausią – Ignalinos kredito uniją.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ