Mes turime 633 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6032
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24453
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:106202
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Žemaitukai Milkuškose

2015 m. rugsėjo 26 d. šeštadienis, Nr.71 (1507)

Rugsėjo 4 d. prasidėjo istorinis žygis žemaitukų žirgais aplink Lietuvą – „Žemė-žmogus-žirgas“. Vidurdienį, apie 12 valandą, iš Šventosios pajūrio 10-ies žygeivių ir 12-os žirgų draugija iškilmingai buvo palydėta į penkias savaites truksiančią kelionę aplink Lietuvą.

Šis žygis kartojamas jau trečią kartą. 1935-aisiais metais žygio metu raitelis Vaclovas Smalys nujojo 1500 kilometrų. 1975-aisiais Lietuvos žemdirbystės instituto direktorius bei mokslo darbuotojas prof. Petras Vasinauskas ir žurnalistas Vladas Vaicekauskas vežimu įveikė 1501 kilometrą. 2015-aisiais planuojama įveikti daugiau kaip 1700 kilometrų. Daugelis žygio dalyvių augina po kelis ar keliolika žemaitukų. Tad ir į kelią išsiruošė savo žirgais – seno tipo žemaitukais. Pagrindiniai žygio rėmėjai – patys žygio dalyviai. Vieną trečdalį lėšų žygiui skyrė Žemaitukų arklių augintojų asociacija, truputį prisidėjo valstybė.

Rugsėjo 21 d. žygeiviai išjojo iš Tverečiaus, Ignalinos r., ir vakarop pasiekė Milkuškų k., Švenčionių r. Žygyje dalyvauja 8 raiteliai, 2 važnyčiotojai, dviem žirgais traukiama karieta su žygio manta, 2 pakaitiniai žirgai ir lietuvių skalikė Alka. Milkuškų bendruomenė priėmė žygeivius nakvynei bendruomenės namuose, o žemaitukų žirgus pririšo ganykloje ganytis. Žirgai buvo apžiūrėti ar nėra sužeidimų, patikrinta kanopų ir pasagų būklė, nusausintos suprakaitavusios vietos ir išmasažuotos po balnu buvusios vietos. Iš karietoje įtaisyto židinio žygeiviai ugnį perkėlė į laužą, kuris degė per naktį, o ryte iš laužo ugnis vėl buvo perkelta į karietos židinį. Keliautojus pavaišinome ir ryte palinkėję geros kelionės išlydėjome į Jančiūnus.

Su savimi žygio dalyviai neša knygą, į kurią linkėjimus Lietuvai surašo visi pakeliui sutikti žmonės. Knyga bus perduota Lietuvos Respublikos Prezidentei. Įrašus joje paliko ir milkuškiečiai. Žygeivius kelionėje saugo žynio įduotas gintaras.

Pasigėrėti gražiais žemaitukais atėjo daug žmonių, ypač daug džiaugsmo buvo vaikams. Drąsesni vaikai galėjo ir pajodinėti ant arkliukų.

Žygio pabaiga numatyta spalio 10 d. Šventojoje.

Milkuškų kaimo bendruomenė