Mes turime 146 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1036
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17237
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93267
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kurklys įkliuvo

2015 m. rugsėjo 12 d. šeštadienis, Nr.67 (1503)

Senokai norėjau pamatyti gyvą kurklį ir pasižiūrėti į šį vis labiau plintantį daržų siaubūną. Ir štai šią savaitę sulaukiau skambučio. Švenčionėliuose, Paupio gatvėje gyvenanti moteris paskambino ir pasakė, kad turi pagautą kurklį. Nuvažiavęs pamačiau iš tiesų nelabai simpatišką padarą, kuris visomis išgalėmis bandė pabėgti iš savo kalėjimo – stiklainio. Nors ir nelabai jau norėjo pozuoti kurkliokas, nes tai buvo dar jaunas kurklys, bet šiaip taip pavyko jį nufotografuoti.

- O koks bus jo tolesnis likimas? Paleisite? – paklausiau.

- Ką jūs, šito gero jau daug turime. Tiesa, šiemet kiek mažiau nei pernai. Atiduosiu vištoms. Jos su malonumu sules, - išgirdau atsakymą.

Tai kas gi tie priešistorinius gyvius primenantys kurkliai, kurie vis labiau plinta? Jų daugėja ypač lengvesnėse ir drėgnesnėse dirvose. Tad nenuostabu, kad ir Švenčionėlių Paupio gatvėje gyvenantys žmonės savo daržuose šitų neprašytų svečių sulaukia dažnai. Kurkliai gyvena 10-15 cm gylyje, tiesa, ekstra atvejams, kai reikia sprukti, turi ir po vieną gilesnį urvelį. Nors didžiąją laiko dalį kurkliai, kurie būna nuo 3,5 iki 5,5 cm dydžio, praleidžia po žeme, bet ir skraido neblogai, o jų kurkimas tyliomis naktimis girdisi net iki 1 kilometro, o šiaip šis nesimpatiškas sutvėrimas pridaro nemažai žalos, o ir kovoti su šiais padarais nėra lengva.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis