Mes turime 312 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2899
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13086
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89116
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kelionė į JAV paliko neišdildomą įspūdį

2015 m. rugsėjo 2 d. trečiadienis, Nr.64 (1500)

Su jaunu fotografu iš Ukrainos Charkovo miesto Valentyn Odnoviun susipažinau per Švenčionyse Nalšios muziejuje vykusią jo personalinės fotografijų parodos atidarymą. Patiko ne tik subtilios juodai baltos jo fotografijos, bet ir rimtas požiūris į fotografiją, įdomūs kūrybiniai ieškojimai. Po pirmos fotoparodos Valentyno ryšiai su Lietuva – tiek asmeniniai, tiek kūrybiniai – nenutrūko. Gavęs stipendiją jis studijuoja fotografiją Lietuvos dailės akademijoje, rengia fotografijų parodas. Tapo gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ nariu. Šią vasarą jis išvyko į kelionę po JAV. Apie šią kelionę ir paprašiau papasakoti, ir štai kokį pasakojimą jis atsiuntė į elektroninį paštą, nes šiuo metu rašo diplominį darbą. Manau, kad šis pasakojimas bus dar viena galimybė pažvelgti keliaujančio fotografo akimis į Jungtinių Amerikos Valstijų savitumą, žmones.

„Į JAV pirmiausia vykau todėl, kad ten gyvena mano tėvas, kurio nebuvau matęs 17 metų. Atskridau į Teksaso valstijos Hiustono miestą, netoli šio miesto ir gyvenau. Mane pirmiausia domino meno muziejai ir galerijos. Per pirmą apsilankymą Hiustono meno muziejuje susipažinau su jaunu fotografu, kuris, kaip vėliau pasirodė, yra meno žurnalo direktorius. Kai išsikalbėjome, jis pasiūlė parašyti straipsnį apie mano kūrybą, bet labiausiai džiaugiausi galimybe pamatyti originalius darbus tokių dailininkų kaip Džeksonas, Polokas, Markas Rotko, Botičelis, Terneris bei fotografų Arono Zuskido, Jozefo Kudelkos, Anri Kartjė Bresono ir kitų. Aplankiau ir Hiustono fotografijos centrą, ir Šiuolaikinio meno muziejų. Nustebino pasiūlymas surengti personalinę parodą Pyrlende. Per vieną dieną parodą aplankė virš 400 žmonių.

Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę susipažinti ne tik su Hiustono, bet ir kitomis vietovėmis, nes automobiliu pervažiavome nuo vieno JAV krašto iki kito. Aplankėme daug valstijų, bet drąsiai galiu pasakyti, kad pačius nuostabiausius peizažus aš mačiau Virdžinijoje. Įspūdis neišdildomas ir žodžiais sunkiai nusakomas. JAV kiekviena valstija – tarsi atskira valstybė, turinti savo išskirtinį kraštovaizdį, žmones, kalbos akcentą, architektūrą ir t.t. Džordžijoje su tėvu kelias dienas gyvenome pas Amerikos reindžerį. Buvo įdomu klausytis jo pasakojimų ir, žinoma, fotografuoti tiek namo viduje, tiek išorėje. O namas įdomus tuo, kad buvo statomas po vieną kambarį, ir per šimtą metų namo istorijos kiekvienas kambarys atspindi tam tikro laikotarpio savitumą. Dabar būtų sunku viską atmintyje atgaminti, ką mačiau kelionės metu, bet tą padaryti padės fotografijos, o jų padariau labai labai daug. Fotografavau gamtą, architektūrą, žmones. Po to, kai Jorko mieste surengiau antrą savo personalinę parodą, važiavau į Niujorką. Čia pirmiausia aplankiau Modernaus meno muziejų (MOMA). Iš šešių muziejaus aukštų pavyko apžiūrėti tik tris. Daugiau neužteko laiko, bet mačiau originalius dailininkų Van Gogo, Pikaso ir kitų paveikslus. Niujorke daug fotografavau. Tiesiog pakabinau fotoaparatą ant kaklo ir spaudžiau mygtuką, nes norėjau užfiksuoti kuo daugiau įdomių dalykų. Vėliau peržiūrėjęs išfotografuotą medžiagą pamačiau, kad gavosi visai įdomios fotografijos. Niujorke aplankiau nemažai fotogalerijų ir džiaugčiausi, jei ateityje bent vienoje jų galėčiau surengti savo personalinę fotografijų parodą. Grįždami atgal buvome apsistoję pas karo kapelioną. Ir iš čia liko daug šiltų prisiminimų. Įspūdžių iš kelionės po JAV – daug. Daug ir fotomedžiagos iš visų 14 valstijų, kurias kelionės metu pavyko aplankyti. Fotografijose ne tik gamtos grožis, bet ir šiuolaikinio amerikiečių gyvenimo akimirkos – malonios ir liūdnos. Tikiuosi, kad su laiku pavyks fotomedžiagą sudėlioti į serijas ir jas parodyti bei fotografijų pagalba perteikti kur kas daugiau emocijų nei šio pasakojimo metu.“

Štai toks mūsų rajono fotografijos mėgėjams jau pažįstamo jauno fotografo Valentyn Odnoviun pasakojimas apie kelionę į JAV. O ateityje tikėsimės ir jo naujas fotografijas pamatyti ir Švenčionių rajone.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis