Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4902
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15089
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91119
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Vietos plėtros 2009-2014 metų strategija“ įgyvendinimas

2015 m. rugpjūčio 26 d. trečiadienis, Nr.62 (1498)

Švenčionių rajono vietos veiklos grupė „Švenčionių partnerystė“ baigia įgyvendinti projektą „Vietos plėtros 2009-2014 metų strategija“.

Apie tai kalbamės su projekto vadove Violeta GUOBYTE.

 

Kokia paramos suma buvo skirta vietos projektams ir kaip ji paskirstyta pagal prioritetus?

Iš viso bendra paramos suma vietos projektams – 1 954 794 eurai. Rengdami strategiją išskyrėme tris prioritetus.

I prioritetas „VVG teritorijos verslų įvairinimas ir užimtumo gerinimas“ (285 484 eurai).

1. Priemonė „Parama verslo kūrimui ir plėtrai / Kaimo turizmo veiklos skatinimas“.

II prioritetas „VVG teritorijos atnaujinimas ir plėtra siekiant gerinti gyventojų gyvenimo kokybę“ (1 611 386 eurai).

2.1. Priemonė „Visuomeninės paskirties pastatų rekonstrukcija ir atnaujinimas, tradicinių amatų plėtra“. Pagal šią priemonę buvo numatyta: kaimo bendruomenių pastatų renovavimas, viešųjų juridinių asmenų pastatų renovavimas, krašto tradicinių amatų centrų kūrimas.

2.2. Priemonė „VVG teritorijos vietovių infrastruktūros gerinimas“. Čia numatyta visuomeninės paskirties viešųjų ir kultūrinio kraštovaizdžio komponentų sutvarkymas ir įrengimas verslo sąlygų gerinimui, turiningo laisvalaikio praleidimui, geriamojo vandens sistemų renovavimas ir įrengimas, nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir įrengimas.

III prioritetas „Kaimo gyventojų aktyvumo skatinimas“ (57 924 eurai).

3.1. Priemonė „Kaimo gyventojų socialinio aktyvumo skatinimas“;

3.2. Priemonė „Jaunimo užimtumo ir pilietiškumo ugdymas“.

 

Daugiausia lėšų buvo skirta II prioriteto „VVG teritorijos atnaujinimas ir plėtra siekiant gerinti gyventojų gyvenimo kokybę“ projektams. Vadinasi, buvo įgyvendinti svariausi projektai?

Pagal II prioritetą tikrai buvo pateikta daug vertingų rajono žmonių gyvenimo kokybę gerinančių projektų, kurie gavo finansavimą ir buvo sėkmingai įgyvendinti.

Labanoro Švč. M. Marijos gimimo parapijos projektas „Labanoro kulto pastatų ansamblio aplinkos sutvarkymas“ (pramos suma: 147 524,21 Eur) buvo itin reikšmingas ne tik Labanorui, bet ir visos Lietuvos žmonėms. 2009 m. gruodžio 21-osios naktį ugnis sunaikino Labanoro bažnyčią, tačiau Vyriausybės, rajono savivaldybės administracijos, ministrų, verslininkų, tikinčiųjų, parapijiečių, eilinių žmonių skirtų bei paaukotų pinigų dėka vėl iškilo Labanoro bažnyčios sienos. Gavus paramą projektui, buvo sutvarkytas bažnyčios šventorius ir aplinka, pritaikant ją ir neįgaliesiems. Įrengtas kulto pastatų ansamblio fasadų ir stovėjimo aikštelių apšvietimas.

Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Pašerinės kaimo religinė bendruomenė įgyvendino projektą „Gyvenamojo namo statyba bendruomenės namams įkurti“. Paramos suma: 57 923,94 Eur. Bendruomenė pasistatė savo namus, kurie pritaikyti daugiafunkcinei paskirčiai įvairių socialinių ir kultūrinių paslaugų teikimui, skirtų Pašerinės kaimo bendruomenės ir jų svečių poreikiams tenkinti.

Jurgeliškės sentikių religinė bendruomenė jau kurį laiką puoselėjo viltį susitvarkyti griūvančius maldos namus. Šią viltį išpildė projektas „Jurgeliškės maldos namų tvarkyba (kapitalinis remontas)“ (paramos suma: 92 678,34 Eur). Jurgeliškės maldos namai – tai medinis rusų liaudies architektūros stiliaus statinys, pasižymintis architektūrine, sakraline ir kraštovaizdine verte. 2006 m. cerkvė įrašyta į Kultūros vertybių registrą. Ji labai svarbi sentikiams iš visos Rytų Aukštaitijos. Deja, pastatas jau buvo pradėjęs griūti. Projekto lėšomis buvo atliktas maldos namų kapitalinis remontas. Atgimusi sentikių cerkvė pasitarnaus puoselėti sentikių bendruomenės tradicijas, išsaugoti ir perduoti ateities kartoms kaimo materialųjį ir dvasinį paveldą.

Trys bendruomenės nusprendė pasirūpinti kaimo gyventojų geriamojo vandens kokybe ir kitais patogumais, mat tyrimai rodo, kad didelės dalies kaimo gyventų naudojamų šachtinių šulinių vanduo neatitinka higienos normų.

Berniūnų kaimo bendruomenė „Mojus“ įgyvendino projektą „Geriamojo vandens sistemų įrengimas Berniūnų kaime“ (paramos suma: 60 905,33). Vos jį baigus, jau buvo 23 naujojo vandentiekio abonentai, besimėgaujantys švariu ir kokybišku vandeniu.

Modžiūnų kaimo bendruomenės visuomeninė organizacija „Varpas“ - „Modžiūnų kaimo vandentiekio ir nuotekų sistemos įrengimas“ (paramos suma: 87 279,31 Eur). Vandentiekio tinklų ir nuotekų šalinimo linijos buvo tiesiamos per valstybinę žemę, o kaimo gyventojai prie pagrindinės sistemos prisijungia savo lėšomis. Norą prisijungti prie nuotekų valymo ir vandentiekio linijos pareiškė 37 kaimo gyventojai, vėliau prisijungs ir daugiau gyventojų.

Švenčionių rajono žemės ūkio bendrovė „Liepa“ įgyvendino projektą „Prienų kaimo vandentiekio sistemos remontas ir dalinė rekonstrukcija“ (paramos suma: 28 593,60 Eur). Jo metu atlikti vandentiekio sistemos pratekėjimų paieškos bei remonto darbai, rekonstruotas vandentiekio siurblinės elektros įvadas ir valdymo automatika, atlikti vandentiekio sistemos paskirstymo sklendžių remonto/keitimo darbai.

 

II prioritete daug dėmesio buvo skiriama ir gyventojų pamėgtų poilsio vietų, paežerių, paupių, paplūdimių sutvarkymui.

Pagražėjo ir buvo pritaikyti gyventojų poreikiams daugelis Švenčionių rajono kampelių, kuriuose žmonės mėgdavo leisti laisvalaikį.

Pabradės miesto bendruomenė „Domus“ įgyvendino projektą „Pabradės miesto Dubingėlės skvero sutvarkymas“ kartu su partneriu Švenčionių rajono savivaldybės administracija (paramos suma: 74 504,14 Eur). Šis skveras labai svarbus visiems Pabradės miesto gyventojams ir svečiams, čia vyksta daug renginių. Sutvarkius šią teritoriją, ji tapo itin patrauklia laisvalaikio zona ir miesto puošmena.

Dvilonių kaimo bendruomenė „Dvilonys“ - „Prieigos prie ežero sutvarkymas, paplūdimio ir liepto įrengimas“ (paramos suma: 17 437,43 Eur). Skerdžiaus ežero pakrantėje dabar yra ne tik puiki vieta poilsiui, bet ir šventėms rengti.

Švenčionių rajono savivaldybės administracija pasiryžo didžiuliam ir reikšmingam projektui: „Bėlio ežero pakrantės sutvarkymas sukuriant patrauklią viešąją poilsio erdvę rajono gyventojams ir svečiams“ (paramos suma: 199 110,80 Eur). Bėlio ežeras – populiariausia rajono gyventojų vasaros poilsio vieta. Taip pat šį ežerą sezono metu aplanko ir nemažai kitų miestų poilsiautojų. Tai tradicinė pramogų, koncertų ir poilsio gamtoje vieta. Visai šalia Bėlio ežero yra estrada, kurioje yra rengiamos pagrindinės rajono šventės. Bėlio ežero pakrantės sutvarkymas sukūrė patrauklią viešąją poilsio erdvę, išlaikant kraštovaizdžio savitumą, pritaikant trumpalaikiam poilsiui bei turizmo vystymui.

Švenčionių papildomo ugdymo centras suprato, kad būtina įrengti patogią prieplauką vandens turistams mieste. Tą padaryti padėjo projektas „Prieplaukos įrengimas Švenčionėliuose“ (paramos suma: 6 662,66 Eur). Dėl to pagerėjo bei tapo saugesnis ir vandens turistų, ir paplūdimio lankytojų poilsis.

Pabradės kultūros centre gimusi idėja ne tik atkurti buvusią paplūdimio teritoriją, bet keliais etapais, palaipsniui, šią vietovę paversti traukos centru pabradiškiams ir svečiams projekto „Pabradės miesto paplūdimio prie Dubingės upės tvenkinio įrengimas“ (paramos suma: 6 643,89 Eur) dėka tapo kūnu.

Dar viena žmonių mėgstama vieta tapo jaukesne ir patrauklesne Švenčionėlių bendruomenei „Žeimena“ kartu su partneriu Švenčionių rajono savivaldybės administracija įgyvendinus projektą „Žeimenos paplūdimio, sporto ir vaikų žaidimų aikštelių įrengimas ir pritaikymas Švenčionėlių bendruomenės poreikiams tenkinti“ (paramos suma: 22 482,57 Eur). Projekto dėka buvo sutvarkyta ir įrengta viešoji erdvė paplūdimyje prie Žeimenos upės Kranto gatvėje Švenčionėlių mieste.

 

Projektų dėka daug pastatų buvo atnaujinta ir pritaikyta bendruomenės poreikiams.

Taip. Bendruomenės itin aktyviai teikė projektus, kurie padėjo įkurti ar suremontuoti bendruomenių namus, daugiafunkcinius centrus, esamas patalpas pritaikyti sportui, laisvalaikiui ar kitoms reikmėms.

Pašaminės kaimo bendruomenė „Pašaminės draugija“ susitvarkė patalpas pagal projektą „Patalpų remontas pritaikant Pašaminės kaimo bendruomenės reikmėms“ (paramos suma: 11 674,94 Eur).

Magūnų seniūnijos bendruomenė „Vilija“ - „Darželio pastato Mokyklos g. 29, Prienų k., remontas pakeičiant paskirtį į bendruomenės centrą“ (paramos suma: 16 137,09 Eur). Kaime nėra nei mokymo, nei kultūros įstaigos, o daugiafunkciniame centre kiekvienas suras prasmingos veiklos.

Švenčionių rajono savivaldybės administracija taip pat rodė iniciatyvą, kad kaimuose būtų įsteigti daugiafunkciniai centrai, todėl įgyvendino kelis projektus. „Milkuškų darželio – mokyklos kapitalinis remontas įkuriant daugiafunkcinį centrą“ (paramos suma: 104 522,23 Eur). Atlikus pastato remonto darbus, daugiafunkcinis centras tapo prieinamas visiems Milkuškų ir aplinkinių kaimų gyventojams. Kitas tokio tipo projektas „Vidutinės kaimo klubo kapitalinis remontas įkuriant daugiafunkcinį centrą“ (paramos suma: 144 697,63 Eur). Dabar Vidutinės kaimo bendruomenė VIKA turi tinkamas patalpas susirinkimams, šventėms, kolektyvų repeticijoms, švietėjiškai veiklai vykdyti, organizuoti gyventojų laisvalaikį ir užimtumą.

Švenčionių rajono Kaltanėnų kaimo bendruomenė kartu su partneriu Kaltanėnų Švč. M. Marijos Angeliškosios parapija taip pat džiaugiasi įkurtuvėmis: „Gyvenamojo namo kapitalinis remontas, pritaikant Kaltanėnų kaimo bendruomenės poreikiams“ (paramos suma: 63 600,55 Eur). Bendruomenės namais tapo klebonijos pastatas – buvęs gyvenamasis namas šalia bažnyčios, kuris suremontuotas projekto dėka. Su pastato savininke – Vilniaus arkivyskupijos kurija – sudaryta patalpų panaudos sutartis 15 metų.

 

Mūsų rajono žmonės mėgsta įvairias sporto šakas ir aktyviai sportuoja. Matydamos ir jausdamos šį poreikį, bendruomenės, kiek žinau, tam skyrė nemažai dėmesio įgyvendintuose projektuose?

Švenčionių profesinio rengimo centro salėje sportuoja ne tik šios mokyklos moksleiviai, bet ir Cirkliškio kaimo, Švenčionių miesto jaunimas, rengiama daug sportinių renginių, todėl Švenčionių profesinio rengimo centro sėkmingo projekto „Sporto salės remontas“ (paramos suma: 47 290,51 Eur) dėka suremontuota sporto salė turės labai platų pritaikymą.

Švenčionių r. Švenčionėlių antroji vidurinė mokykla kartu su partneriu Švenčionių rajono savivaldybės administracija įgyvendino projektą „Švenčionėlių antrosios vidurinės mokyklos, esančios Stoties g. 4, Švenčionėlių m., viešosios erdvės sutvarkymas“ (paramos suma: 62 878,79 Eur). Įrengtos dvi sporto aikštelės, pritaikytos žaisti krepšinį, tinklinį, lauko tenisą, įrengtas apšvietimas. Čia mokiniai ir kiti miestelio gyventojai turi galimybę turiningai leisti laisvalaikį.

Strūnos socialinės globos namai kartu su partneriu Vidutinės kaimo bendruomenė „VIKA“ - „Daugiafunkcinės sporto ir žaidimų aikštelės įrengimas Strūnos k., Švenčionių r.“ (paramos suma: 7 964,55 Eur). Čia vyksta sporto varžybos, šventės, vietinių meistrų dirbinių mugės.

Dar vienas traukos centras mėgstantiems aktyvų poilsį gryname ore atsirado dėl Švenčionių rajono Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro kartu su partneriu Švenčionių rajono savivaldybės administracija projekto „Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro viešosios erdvės atnaujinimas ir pritaikymas įvairaus amžiaus bendruomenės narių turiningo laisvalaikio praleidimui“ (paramos suma (I etapas): 6 719,18 Eur; (II etapas): 31 517,07 Eur). Pirmuoju etapu buvo įrengtas žaidimų kompleksas, smėlio dėžės vaikų žaidimo aikštelėse, karuselės. Antruoju – 464 kv. m ploto universali sporto aikštelė žaisti krepšinį, tinklinį bei tenisą, pastatyti suoliukai ir šiukšlių dėžės, aikštelė aptverta metalinio tinklo tvora.

Švenčionių rajono Milkuškų kaimo bendruomenės projektas: „Jaunimo ir vaikų žaidimo aikštelės įrengimas Milkuškų kaime“ (paramos suma: 18 423,28 Eur). Buvo įrengta 464 kv. m smėlio-žvyro mišinio dangos krepšinio aikštelė, ji asfaltuota, įrengti vejos bordiūrai, krepšinio stovai, įrengtas smėlio pagrindas tinklinio aikštelei, atnaujinta veja futbolo aikštelei.

 

Parengti ir sėkmingai įgyvendinti projektai istorinėms bei kultūros vertybėms puoselėti. O tokie objektai pritraukia į rajoną ir daugiau turistų.

Švenčionių rajono savivaldybės administracija nemažai dirbo ties kultūriškai ir istoriškai labai reikšmingu projektu „Konaževskių šeimos koplyčios – mauzoliejaus tvarkytos darbai“ (paramos suma: 52 397,39 Eur). Atlikus koplyčios stogo, pamatų, lauko laiptų, fasado, vidaus remontą, pakeitus koplyčios langus ir duris, restauravus altorių bei atkūrus varpą, atlikus pralaidos įrengimo darbus, ji tapo tinkama pritaikyti bendruomenės poreikiams – čia aukojamos Šv. Mišios bei organizuojamos ekskursijos. Objektas įtakoja didesnį turistų apsilankymą ir padidino turizmo potencialą Švenčionių rajone. Koplyčios sutvarkymo darbai taip pat padėjo išspręsti vertingo kultūros paveldo objekto išsaugojimo problemą.

Pritraukti daugiau turistų padeda ir Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos projektas „Labanoro regioninio parko lankytojų centro atnaujinimas, siekiant pagerinti vietinių gyventojų ir lankytojų aptarnavimo kokybę“ (paramos suma: 25 322,93 Eur). Lankytojų centro tikslas – reprezentuoti Rytų Aukštaitijos etnokultūrinės srities gamtinius ir kultūrinius savitumus, skleisti gamtosaugos idėjas ir ugdyti ekologinį sąmoningumą. Jį atnaujinus, atsirado galimybė teikti aukštesnės kokybės paslaugas parko gyventojams ir lankytojams.

 

Vietos bendruomenėms aktualus ir kapinių sutvarkymas? Juk seniūnijos ne visus žmonių norus pajėgia įgyvendinti.

Būtinybė sutvarkyti kaimų kapines – viena iš opiausių problemų, kurias nurodo bendruomenės. Pagražinti mirusiųjų atminimo vietas nemažai padėjo įgyvendinti bendruomenių projektai.

Švenčionių rajono Sarių kaimo bendruomenė su partneriu Švenčionių rajono savivaldybės administracija įgyvendino projektą „Sarių kaimo kapinių aptvėrimas“ (paramos suma: 29 410,90 Eur); Adutiškio miestelio bendruomenė - „Adutiškio miestelio kapinių sutvarkymas“ (paramos suma: 11 050,93 Eur); Stanislovavo kaimo bendruomenė „Vystutis“ - „Šilinių kaimo kapinių tvarkymo darbai“ (paramos suma: 11 933,57 Eur).

Šių projektų dėka pagražintas kaimų kraštovaizdis, deramai išsaugotas kaimo paveldas, padidėjo pasididžiavimas savo kraštu, sustiprėjo ir bendruomeniškumo daigai.

 

Tarp didelių projektų yra ir skirtų tradicinių amatų atgaivinimui bei puoselėjimui.

Ryškus Švenčionių rajono savivaldybės administracijos projektą „Reškutėnų mokyklos dalies pastato kapitalinis remontas pritaikant patalpas tradicinių amatų veiklai“ (paramos suma: 114 721,12 Eur). Amatų centras taps labai reikšmingu suburiant kaimo gyventojus, pritraukiant didesnius vietos ir užsienio turistų srautus, kas itin svarbu viso rajono kaimo gyventojų užimtumui ir turiningam laisvalaikio praleidimui, sudarytos sąlygos tradicinių amatų puoselėjimui ir populiarinimui bei šio krašto senųjų amatų technologijų išsaugojimui.

Pagal I prioriteto „VVG teritorijos verslų įvairinimas ir užimtumo gerinimas“ priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai / Kaimo turizmo veiklos skatinimas“ Rasitos Kraujelytės-Noreikienės projektas „Edukacinio centro „Amatų būtovė“ sukūrimas“ (paramos suma: 28 606,52 Eur) taip pat padės išsaugoti savo tautos identitetą, atgaivinti kaime gyvavusiais tradicijas, amatus. Projektas įgyvendintas Parašės kaime, Labanoro regioniniame parke, kur tradicinių amatų plėtrai buvo maksimaliai pritaikomi bei panaudojami vietos ištekliai ir esančios kraštovaizdžio, gamtinės, istorinės vertybės.

 

I prioritetas daugiausia buvo skirtas įvairiems verslą plėtojantiems sumanymams?

Taip. Verslų plėtojimas, naujų darbo vietų sukūrimas, verslo aplinkos gerinimas, kaimo turizmo skatinimas ne tik leidžia žmonėms generuoti didesnes pajamas šeimai, bet ir gražinti aplinką, puoselėti bendruomeniškumą.

Pavyzdžiui, Genadij Suboč projektas „Genadij Suboč aktyvaus poilsio paslaugų verslo plėtra“ (paramos suma (1 etapas): 28 353,31 Eur; (II etapas): 13 785,16 Eur). Genadij Suboč nuo 2007 metų užsiima baidarių nuoma. Pramogų ir aktyvaus poilsio organizavimo veikla jis užsitikrina pajamų šeimai, išplėtus veiklą, ketina sukurti papildomas darbo vietas kaime. UAB „VVM Servis“, iki paraiškos pateikimo veikusi tik 1 metus ir ieškojusi galimybių verslui plėtoti, pasirinko projektą „Autoserviso Pašaminėje įkūrimas“ (paramos suma: 28 962,00 Eur). Profesionalus fotografas Vladas Šarėjus, įgyvendinęs projektą „Fotomenininko kūrybinės erdvės sukūrimas“ (paramos suma: 19 597,56 Eur), sukūrė ypatingą meninę erdvę savo būsimiems fotomeno kūriniams kurti.

Nemažai pareiškėjų pasirinko įvairius su kraštovaizdžio tvarkymu susijusius projektus: Ona Raguckienė - „Onos Raguckienės kraštovaizdžio tvarkymo darbai“ (paramos suma: 3 080,19 Eur); Mindaugas Noreika - „Jauki ir skoninga aplinka – geresnė gyvenimo kokybė“ (paramos suma: 28 862,58 Eur); Vaclavas Gabrinovičius - „V.Gabrinovičiaus kraštovaizdžio tvarkymo projektas“ (paramos suma: 24 089,38 Eur); Tadas Sapronavičius - „Paežerių sodybų tvarkymas ir priežiūra“ (paramos suma: 1 540,25 Eur), Ana Garlienė „Vejos priežiūros paslaugos“ (paramos suma: 3 670,78 Eur), čia sukurta ir interneto svetainė www.vejasodyboje.lt , kurioje yra informacija apie teikiamas paslaugas, kontaktai, klientų patogumui – užsakymų anketa.

Bus plėtojami ir statybų, kaimo turizmo, kuro ruošimo verslai – su paramos lėšomis verslininkai įsigijo technikos. Darius Lapinas, įgyvendinęs projektą „Dariaus Lapino verslo kūrimas“ (paramos suma: 15 813,25 Eur), teiks negyvenamųjų pastatų statybos, aplinkos sutvarkymo, žiemą sniego valymo paslaugas. Žilvinas Pošiūnas pasirinko projektą „Žilvino Pošiūno malkų gamyba ir prekyba“ (paramos suma: 8 810,24 Eur), UAB RTS BALTIC - „UAB RTS Baltic modernizavimas ir paslaugų plėtra“ (paramos suma: 28 962,00 Eur), UAB „Švenčionių vėtrungė“ - „Baldų gamybos verslo plėtra Kurpių kaime“ (paramos suma: 25 363,10 Eur).

Nijolė Stankevičienė pagal projektą „Stovyklavietės ,,Bebrynė“ prie Žeimenos upės įkūrimas“ (paramos suma: 21 721,50 Eur) Jusių kaime, Žeimenos upės 70-me kilometre, įrengė stovyklavietę vandens turistams ir kitiems lankytojams. Paramos lėšomis taip pat sukurta ir interneto svetainė www.stovyklavietebebryne.lt.

 

Minėjote, kad III prioriteto „Kaimo gyventojų aktyvumo skatinimas“ įgyvendinimui buvo skirta 57 924 eurai. Kokiems projektams buvo panaudotos šios lėšos?

Čia buvo finansuoti daugiausia kultūriniai, bendravimą, bendradarbiavimą, bendruomenės sutelktumą skatinantys ir įvairioms šventėms surengti skirti projektai. Visus sunku būtų ir išvardinti – sėkmingai įgyvendinti paramą gavę daugiau nei 20 įvairių bendruomenių projektų.

Labai džiaugiamės, kad bene prie kiekvieno projekto bendruomenės prisidėdavo ir savanorišku neatlygintinu darbu.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis