Mes turime 439 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4524
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14711
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90741
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nuostabi kelionė po Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos etnografinius regionus

2015 m. rugpjūčio 12 d. trečiadienis, Nr.59 (1495)

2014 m. pabaigoje Švenčionių r. buvo pradėtas vykdyti projektas „Vaikų dienos centrų veiklos plėtra Švenčionių rajono savivaldybėje“. Projekto tikslas – prisidėti prie rizikos grupės vaikų gerovės didinimo įgyvendinant efektyvias ir kvalifikuotas priemones Švenčionių rajono savivaldybėje. Projekto uždavinys – įkurti vaikų dienos centrus Adutiškyje (Adutiškio vid. mokyklos bazėje) ir Švenčionėliuose (Švenčionėlių 2-osios vid. mokyklos bazėje) su stovykline baze Kaltanėnuose (Kaltanėnų UTC). Gerai, kad prasmingai įsikūrusiuose dienos centruose laiką gali leisti kelios dešimtys vaikų, čia vyko ir vyksta įvairūs užsiėmimai. Dienos centruose vaikai gali paruošti pamokas, sportuoja, ugdo meninius sugebėjimus, dalyvauja įvairiuose konkursuose.

Rugpjūčio 3-5 dienomis buvo organizuota pirmoji projekte numatyta Lietuvos regionus pristatanti stovykla „Pažinkime Lietuvą“ – Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos etnografinius regionus pristatanti ekskursija. Išlydėti vaikų ir vadovų į šią įsimintiną kelionę ankstų rugpjūčio 3-osios rytą Kaltanėnų UTC atvyko ir svečiai, ir rėmėjai. Kalbėdamas apie projekto ištakas Kaltanėnų UTC direktorius Kęstutis Lisauskas šiltai prisiminė tuometinio rajono mero Vytauto Vigelio pritarimą ir pasakytus žodžius: „Darykit“. Žinoma, buvo skirta ir finansinė parama. Patį projektą pristatė ir apie būsimą ekskursiją kalbėjo projekto vadovė Irena Turčinskienė. Savo dienos centrų pristatymus parodė Adutiškio ir Švenčionėlių dienos centrai. Apie tokių centrų naudą ir būtinumą kalbėjo ir svečiai. Po visų kalbų, pasistiprinę prieš kelionę, vaikai skubėjo į jau laukiantį UAB „Svirka“ autobusą ir prasidėjo nors ir ilga, bet nuostabi kelionė į Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos etnografinius regionus. Galutinis kelionės tikslas – Neringa. Pirmą kelionės dieną su gido pagalba buvo surengta pažintinė ekskursija po Panemunę. Ilgiau buvo apsistota Veliuonoje ir Šilinėje. Antra ekskursijos diena buvo skirta pažinčiai su nuostabiu Lietuvos kampeliu – Nida. Kas gi gali būti nuostabiau už kelionę po Nidą su gidu, kai gali sužinoti daug įdomaus. Aplankyta ne tik Neringa, bet ir Juodkrantė, o Smiltynėje vaikai turėjo galimybę delfinariume stebėti delfinų pasirodymą. Vaikai turėjo galimybę ne tik po Kuršių marių pakrantę pasivaikščioti, bet ir Baltijos jūroje išsimaudyti. Įdomi buvo ir trečioji kelionės diena. Nors jau teko atsisveikinti su nuostabiąja Nida ir sukti namų link, bet kelionės įdomybės dar nesibaigė. Laukė pažintinės kelionės po Klaipėdą, Palangą, Žemaitijos sostinę Telšius, o gidas supažindino su Naisiais. Ir nors gerokai išvarginti, bet pilni įspūdžių projekte „Vaikų dienos centrų veiklos plėtra Švenčionių rajono savivaldybėje“ dalyvaujančių dienos centrų lankytojai laimingi sugrįžo rugpjūčio 5-ąją į namus. O tų, kurie gražiausiai aprašys kelionę, laukia dar ir papildomi prizai.

Iki projekto pabaigos 2016 metais bus dar ir daugiau įdomių stovyklų, bet šios kelionės įspūdžiai ir pirma pažintis su Nida, manau, vaikams išliks labai labai ilgai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis