Mes turime 212 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1415
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15414
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62740
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vyriausybė pritarė Akcizų įstatymo pataisoms

2015 m. rugpjūčio 8 d. šeštadienis, Nr.58 (1494)

Atsižvelgdama į 2003 m. spalio 27 d. Europos Sąjungos Tarybos direktyvos nuostatas, pagal kurias Lietuva privalo akcizais apmokestinti gamtines dujas, naudojamas kaip šildymui skirtas kuras, Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos pateiktoms Akcizų įstatymo pataisoms, numatančioms akcizais apmokestinti gamtines dujas, naudojamas kaip šildymui skirtas kuras, ir teiks jas Seimui.

Lietuvai nepakeitus teisės aktų pagal ES teisės nuostatas, Europos Komisija galėtų pradėti ES teisės pažeidimo procedūrą. Atsižvelgiant į tai įstatymo pakeitimo projekte numatoma, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. akcizų objektu tampa ir gamtinės dujos, naudojamos kaip šildymui skirtas kuras, taikant minimalius akcizų tarifus.

Vyriausybė kartu siūlo nustatyti, kad nuo šių akcizų būtų atleidžiamos gamtinės dujos, kurios tiekiamos buitiniams vartotojams (gyventojams), taip pat paramos gavėjo statusą turintiems asmenims, naudojamos kaip vietinio reguliaraus susisiekimo autobusų variklių degalai, yra eksportuojamos, tiekiamos į kitą valstybę narę ar naudojamos mišriai šilumos ir elektros energijos gamybai.

Siūloma, kad ne verslo reikmėms šildymui skirtų gamtinių dujų akcizo tarifas būtų 1,08 euro už 1 megavatvalandę (MWh). Dėl to dujų kaina galėtų didėti 0,01 euro už 1 kub. m. Verslo reikmėms šildymui skirtų gamtinių dujų siūlomas akcizo tarifas – 0,54 euro už 1 MWh. Šiems vartotojams dujų kaina galėtų didėti 0,005 euro už 1 kubinį metrą.