Mes turime 398 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3027
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19228
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95258
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pilietiškumą, patriotizmą, ištvermę ir komandinį darbą ugdantys projektai

2015 m. rugpjūčio 8 d. šeštadienis, Nr.58 (1494)

Švenčionių miesto kultūros centro specialistė, rengianti nemažai įvairių projektų jaunimo veikloms, aktyviai dirbanti su jaunaisiais šauliais ir šiai vasarai pakvietė gražų būrį jaunimo aktyviai įsijungti į patriotizmą, pilietiškumą, ištvermę, komandinį darbą ugdančius projektus.

Dar vasaros pradžioje – birželį – Švenčionyse buvo suorganizuoti taktiniai užsiėmimai jaunimui, šratasvydis, įdomūs pokalbiai ir diskusijos apie geopolitinę situaciją pasaulyje, Lietuvoje. Inesa Bagdonienė įsitikinusi, kad labai svarbu kiekvienam gerai žinoti savo šalies istoriją, dalyvauti sukarintoje veikloje, būti patriotiškai nusiteikusiems. Parengusi projektą „Mes – lietuviai“ turiningam ir ugdomajam jaunimo laisvalaikio užimtumui Šaulių sąjungos 13-oji kuopa gavo jo įgyvendinimui dalinį finansavimą iš Švenčionių savivaldybės, Jaunimo reikalų departamento. Kaip visada, prie jaunimo veiklos inventoriumi prisidėjo ir Švenčionių papildomo ugdymo centras.

Dar daugiau įdomybių aktyviai praleisti laiką ryžtingai nusiteikusios kompanijos laukė liepos pabaigoje – interaktyvi Rimkų stovykla Liūlinės kaime. Šioje kasmetinėje stovykloje dalyvavo Šaulių sąjungos, vaikų globos namų, Švenčionių atvirų jaunimo erdvių atstovai – iš viso 40 žmonių. Stovyklos vadovė Inesa Bagdonienė, komendantas – leitenantas Kęstutis Pilipavičius, vadovai Povilas Bagdonas ir Agnė Bagdonaitė. Jiems talkino ir šauliai Andžej Mastianec, Juventas Malinauskas, Donatas Polučanskas bei stovyklos instruktoriai Deividas Terleckas ir Paulius Vasilenka. Stovyklą taip pat dalinai finansavo Jaunimo reikalų departamentas ir Švenčionių rajono savivaldybė.

Liepos 28 dieną būrys gerai nusiteikusių stovyklautojų su manta išvyko iš Švenčionėlių centro. Juos išlydėjo jaunimo reikalų koordinatorė Inga Varnienė, PUC direktorius Stanislav Podvoiskij. Išklausę trumpą instruktažą, pasižymėję dalyvių sąrašuose automobilių ir autobusiukų kolona pajudėjo Liūlinės link.

Stovykloje pirmiausia įsikūrė, apsitvarkė, o tada pramogų organizatorius Marius Mandrik pakvietė visus į komandos ugdymo, „susiklijavimo“, susipažinimo žaidimus. Užsiėmimai buvo linksmi ir emocingi, puikiai padėję atsiskleisti stovyklos dalyvių savybėms, gebėjimui dirbti komandoje, greitai priimti sprendimus ir pan. Pasiskirstę komandomis, susikūrę jų atributiką, vėliavas, nesuvirto ilsėtis, o azartiškai sudalyvavo tarpkomandinėse sporto varžybose. Nereikia pamiršti, kad sutemus dar buvo suplanuotas naktinis orientacinis 9-12 km žygis, kurį stovyklautojai sėkmingai įveikė, niekas nepaklydo ir sugrįžo laiku.

Kitą dieną vyko 15 km orientacinis žygis dienos šviesoje. Jaunuoliai mokėsi skaityti topografinius žemėlapius, orientuotis vietovėje, sėkmingai surado visus vadovų nurodytus objektus. Įdomios buvo ir alpinizmo, persikėlimo virve per upę pamokos. Netrūko ir stalo žaidimų, įvairiausių sportinių varžybų, šaudymo oriniais šautuvais, dažasvydžio ir kitokių sportinių-karinių užsiėmimų. Taikliausi šauliai – Raminta ir Vidmantas, geriausi žygeiviai – Luko (1-oji vieta) ir Ernesto (2-oji vieta) komandos.

Stovyklautojus aplankė ir nemažai svečių: LR Šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo 10 šaulių rinktinės vadas Tomas Grabauskas, kuris pasveikino Kęstutį Pilipavičių, gavus leitenanto laipsnį, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė, Švenčionių policijos komisariato atstovai.

Trečiosios dienos rytą visus pažadino pliaupianti liūtis ir besitrankantis griaustinis. Daug planų sugriuvo, tačiau stovyklautojai nenusiminė, lietui kiek aprimus, susitvarkė stovyklavietę, surinko šiukšles ir plačiau miške, ta proga pasikalbėjo apie aplinkosaugą, visi sutarė, kad kiekvieno žmogaus pareiga rūpintis savo gyvenimo ir poilsio aplinka, nešiukšlinti. O kai oras dar labiau pagerėjo – įvyko ir numatytasis dažasvydis. Kupini gerų emocijų, stovyklautojai susirinko mantą ir pajudėjo į namus. Visas tris dienas daug sportavę, judėję, žaidę ir mokęsi jaunuoliai visiškai nesijautė pavargę, o vadovai džiaugėsi darnia komanda, su kuria nebaisu ir į žygius traukti, ir tėvynės gynyba rūpintis.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis