Mes turime 429 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2487
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27617
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74943
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gražiai žydi, o spygliukus slepia

2015 m. liepos 25 d. šeštadienis, Nr.54 (1490)

Švenčionėlių miesto kultūros centre 2010 m. buvo įkurtas vaikų folkloro ansamblis „Erškėtėlis“. Jo vadovė Loreta Šidlauskienė iki tol dirbusi su vaikų popšou grupe „Žvaigždutė“ nusprendė, kad reikėtų daugiau dėmesio skirti Švenčionių krašto folklorui, tradicijoms ir drabužiams. Juolab, kad ir buvusios mažosios „žvaigždutės“ užaugo, pakėlė sparnus į didmiesčius studijuoti. O ir susidomėjimas tautinėmis savo krašto tradicijomis tarp jaunimo kaip tik augo. Ne vienas norėjo išmokti ir juostas vyti ar austi, savo tarme dainas dainuoti ar pasakas sekti.

Ansamblio pavadinimas vadovei kilo vieną gražų pavasarį pakelėje prie senos kaimo gryčios gražiai žydinčius erškėčius. Žiedai subtilūs, kvapnūs, lapeliai – sodriai žali, tačiau tarp jų slypi ir spygliukai, tad negrabus rankos judesys – ir įdurs, nepagailės... „Kaip ir dirbant su vaikais, - mokytojai iškilo asociacija. – Reikia auginti ir puoselėti juos tarsi trapius žiedus, kad išsiskleistų visu gražumu, kad džiugintų ir kuo mažiau spygliukus kaišiotų“.

„Erškėtėlis“ per šiuos penkerius metus išaugo į puikų vaikų folkloro ansamblį su muzikantais, dainininkais ir pasakoriais, kuriame dalyvauja 5-18 metų vaikai ir jaunimas. Kolektyvas daug koncertuoja, dalyvauja daugelyje rajono renginių, o 2014 m. sėkmingai perėjo atranką į respublikinę dainų ir šokių šventę „Čia mano namai“. Iš šio grandiozinio renginio vaikai parsivežė daug įspūdžių ir ilgai neblėstančių emocijų. Kasmet dalyvauja ir Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurse „Tramtatulis“.

„Erškėtėlio“ vadovė L.Šidlauskienė pasidžiaugė produktyviu bendradarbiavimu su Lietuvos liaudies kultūros centru, ypač su docente Gaila Kirdiene, iš kurios visada sulaukia vertingų patarimų, kaip išlaikyti ansamblio autentiškumą. Reikalingų konsultacijų visada sulaukia ir iš mūsų rajono Nalšios muziejaus Etnokultūros skyriaus vedėjos Violetos Balčiūnienės.

Pasak L.Šidlauskienės, Švenčionių kraštui būdingas grupinis smuikavimas, kai visi smuikininkai groja atskiras partijas. Tai vienas iš svarbiausių dalykų, kurį stengiamasi išlaikyti „Erškėtėlyje“. Ansamblio instrumentinės dalies vadovė smuiko mokytoja Virginija Beržinskienė pati aranžuoja, pati parašo smuikams partijas.

Kad išėjus į sceną viskas gerai ir darniai skambėtų, tenka nemažai repetuoti, tačiau vaikai mėgsta šiuos užsiėmimus, o scenoje jaučiasi drąsiai ir natūraliai. Be to, visi ansamblio dalyviai dar mokosi ir Švenčionėlių meno mokykloje, o šios pamokos taip pat pasitarnauja jų meistriškumui ir visapusiškam meniniam supratimui ugdyti.

Šiuos atlikėjus labai mėgsta ir žiūrovai. Kai į vieną gretą stoja Švenčionių krašto tautiniais drabužiais apsirengę puikiai griežiantys smuikininkai, išsirikiuoja dainininkai – džiaugiasi ir akis, ir ausis. Na, o mažasis pasakorius Radminas Leleiva prikausto visų dėmesį, kai aukštaičių tarme išvinguriuoja kokį šmaikštų mūsų krašto pasakojimą, legendą, sakmę ar šiaip pokštą.

Kad į savo kraštų tradicijas, folklorą dar labiau linktų vaikų širdys, „Erškėtėlis“ ne tik pats dalyvauja įvairiuose renginiuose, bet ir patys juos organizuoja. Vienas iš tokių – Švenčionėlių miesto kultūros centre vykęs rajoninis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis „Atskrend paukšteliai“, kurį suorganizavo Švenčionėlių meno mokyklos direktorė Rita Politienė ir mokytoja metodininkė Loreta Šidlauskienė. Į festivalį aktyviai įsijungė vaikų ir jaunimo folkloro kolektyvai ir jų vadovai iš viso rajono.

Prieš tai Švenčionėlių meno mokykloje buvo surengtas seminaras „Autentiško smuikavimo ypatybės“, kuriame dalyvavo lektorė Gaila Kirdienė – LMTA docentė, Vilniaus etninės kultūros centro specialistė, folkloro kolektyvo „Griežikai“ vadovė. 1997 m. Vilniuje gimę „Griežikai“ subūrė didelę tradicinio muzikavimo patirtį turinčius profesionalius muzikantus. Tad seminare mielai dalyvavo Švenčionių rajono muzikos mokytojai, folkloro kolektyvų vadovai, buvo dirbama su Švenčionėlių meno mokyklos smuiko klasės (mokytoja Virginija Beržinskienė) mokiniais, kurie yra ir Švenčionėlių kultūros centro vaikų folkloro kolektyvo „Erškėtėlis“ nariai.

Festivalio tikslas – skatinti jaunąją kartą domėtis Rytų Aukštaitijos tradicine kultūra, ugdyti jaunuosius folkloro atlikėjus (pasakotojus, muzikantus, dainininkus), kad būtų užtikrintas folkloro tradicijų tęstinumas Rytų Aukštaitijos krašte.

Dalyvavo rajono vaikų ir jaunimo folkloro ansambliai, pasakotojai, muzikantai, pavieniai dainininkai, sutartinių giedotojai.

Daug dėmesio „Erškėtėlyje“ skiriama ir aprangos autentiškumui: pasirūpinta ir šiam kraštui būdingais drabužiais, ir avalyne, ir aksesuarais. Vienas iš ansamblio dalyvių Karolis Breidokas su tėvais Rasa ir Algirdu užsiima autentiškų Švenčionių krašto juostų pynimu. Šio amato subtilybių mokėsi ir „Erškėtėlio“ nariai. Tad dabar vaikai pasipuošę ir autentiškais drabužiais, ir juostomis, ir vilnonėmis megztomis kojinėmis, ir naginėmis. Turi įsigiję iš mūsų kraštui būdingą būgnelį (bubiną). Vadovė L.Šidlauskienė džiaugėsi, kad visais klausimais ansamblį labai palaiko ir Kultūros skyrius, ir kultūros centras, juk įsigyti drabužiams, muzikos instrumentams reikia nemažai lėšų.

Daug dėmesio ansamblio nariai skiria ir repertuarui. Palaipsniui renkamos dainos, ieškoma tekstų. Nemažai dalyvaujama ir folklorinėse ekspedicijose, bendradarbiaujama su Berniūnų, Kaltanėnų ir kitomis kaimo bendruomenėmis. Nemažai unikalaus folkloro(dainų, žaidimų, pasakojimų, pokštų) buvo surinkta ir užrašyta kalbinant šių kaimų senelius projektų metu. Juk labai svarbu viską, ką tik įmanoma surinkti, užrašyt, išsaugoti ir perduoti ateinančioms kartoms, kad tradicijos nenutrūktų.

Taip po truputį didiesiems globojant mažiukus, mažiesiems stiebiantis prie didžiųjų ir auga „Erškėtėlis“, turtėja jo repertuaras, plečiasi veiklos ratas. Štai rugpjūčio 18-21 d. ansamblio vadovė L.Šidlauskienė su keturiais ansamblio nariais dalyvaus Visagine vyksiančiuose liaudies instrumentų kursuose, kuriuos rengia Lietuvos liaudies kultūros centras. Čia būgneliais gros Karina ir Radminas, o į autentiško smuikavimo paslaptis gilinsis Karolis ir Lukas. Nuo rudens ansamblis ims rengti naują programą, planuos naujus projektus, ruošis kitai respublikinei Dainų šventei, „Tramtatuliui“, kitiems respublikiniams ir rajono renginiams, kur „Erškėtėlis“ visada laukiamas ir pasitinkamas su meile.

Irena POŽĖLIENĖ