Mes turime 325 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1842
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12029
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88059
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dėl prekybos švenčių metu

2015 m. birželio 27 d. šeštadienis, Nr.58 (1482)

Vasara – įvairių mugių, festivalių ir kitų renginių metas. Švenčių metu įmonės, ūkiai ar pavieniai asmenys siūlo įsigyti įvairių skanėstų, maisto produktų ar paragauti tradicinių patiekalų. Tačiau vasarą didėja ir apsinuodijimo maistu rizika, todėl maisto tvarkytojai ir vartotojai privalo skirti daugiau dėmesio maisto produktų ir patiekalų saugai.

 

Ką turi žinoti švenčių organizatoriai?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena švenčių ir renginių organizatoriams, kad ne vėliau kaip prieš tris dienas iki renginio pradžios jie turi kreiptis į Švenčionių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą suderinti šventinio renginio detales, pateikti maisto tvarkymo vietų išdėstymo planą renginio teritorijoje, maisto tiekėjų (maitinimo įmonių) sąrašą, informaciją apie kitų ūkio subjektų veiklos rūšį (prekyba duonos, pyrago gaminiais, alumi, karštu maistu ar kt.). Kadangi į renginius atvyksta prekiauti įmonės iš visos respublikos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai savo sistemoje (Fis programoje) surenka reikalingą informaciją apie norinčius prekiauti maistu. Visi norintys prekiauti renginiuose, turi turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus, kuriuos išduoda teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

 

Kokie yra reikalavimai prekiautojams?

Pagrindinis reikalavimas - kad pirkėjams parduodami maisto produktai būtų saugūs ir kokybiški. Prekybos ir maisto gaminimo vietose turi būti švaru ir tvarkinga, darbuotojai privalo turėti kur nusiplauti rankas ir kitas asmens higienos priemones (vienkartinius rankšluosčius, drėgnas servetėles), dėvėti švarius darbo drabužius, būti pasitikrinę sveikatą bei išklausę higienos žinių kursą.

Prekiautojai privalo pasirūpinti tinkamomis maisto produktų laikymo sąlygomis, pakavimo medžiagomis, kokybiškomis žaliavomis ir vandeniu. Būtina žinoti, kad greitai gendantys produktai (žuvies, mėsos ar pieno gaminiai, konditerijos kepiniai su kremo įdarais) turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip + 60 C temperatūroje. Negreitai gendantiems maisto produktams ypatingų laikymo sąlygų ar šaldymo įrenginių nereikia. Maisto produktai turi būti paženklinti: nurodytas pavadinimas, tinkamumo vartoti terminas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis, gamintojo adresas, laikymo sąlygos, kilmės šalis, alkoholio koncentracija (jei produkto sudėtyje jo yra). Turi būti užtikrinamas tinkamas transportavimas: greitai gendantiems maisto produktams transporto priemonėse turi būti įrengti šaldymo įrenginiai (šaldymo vitrinos, šaldikliai) su reguliuojamu temperatūros režimu. Šaldymo įrenginiuose turi būti kontroliniai termometrai.

 

Ar galima gauti vienkartinį leidimą?

Dažnas norintis prekiauti tik mugės metu, norėtų gauti vienkartinį pažymėjimą, bet tokie pažymėjimai neišduodami. Net ir nesirengiant nuolat verstis maisto tvarkymo veikla, privalu užtikrinti pagrindinius maisto tvarkymo patalpų, personalo higienos reikalavimus, pasirūpinti tinkamomis maisto produktų pakavimo medžiagomis ir pan.

Įmonės ar pavieniai asmenys, turintys leidimus prekiauti ar gaminti maisto produktus, renginiuose gali prekiauti be papildomų leidimų, o viešojo maitinimo įmonės privalo pasirūpinti, kad jiems išduotuose pažymėjimuose būtų numatyta papildoma veikla – pagaminto maisto tiekimas renginiams. Viešojo maitinimo įmonės, kurios iki šiol neturi papildomo ekonominės veiklos kodo, turi kreiptis į savo teritorinius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padalinius.

 

Į ką turėtų atkreipti dėmesį pirkėjai?

Pirkėjai mugių ir kitų renginių metu taip pat turi būti dėmesingi. Renkantis maisto produktus reikėtų juos įdėmiai apžiūrėti, perskaityti ženklinimo informaciją, atkreipti dėmesį į sudėtį, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus. Jei yra galimybė, prieš perkant reikėtų įvertinti gaminių skonį ir kokybę, o jeigu produktų sauga ar kokybė kelia abejonių, juos nedelsiant grąžinti pardavėjui ar paslaugų tiekėjui. Jie turi nekokybišką prekę pakeisti arba grąžinti pinigus.

Nepavykus susitarti su pardavėjais, vartotojai gali kreipti į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefonu: 8 800 40403 arba į Švenčionių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą adresu: Kelininkų g. 4, Švenčionys, tel. 5 19 71.

Teresė USOVA

Švenčionių VMVT vyr. specialistė-maisto produktų inspektorė

 

 
Reklaminis skydelis