Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5730
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27617
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71600
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Auksinė krivūlė 2011“– simbolinis laivas išnaršė visą Lietuvą

2011 m. spalio 15 d., šeštadienis Nr.76 (1123)

Kasmet – po 14 laureatų

Spalio 7-ąją, artėjant Lietuvos vietos savivaldos dienai, Vilniuje „Litexpo“ rūmuose buvo įteikti „Auksinės krivūlės 2011“ apdovanojimai geriausioms šių metų Lietuvos savivaldybėms. Ši ceremonija vyksta jau šeštus metus. 13 ministerijų ir Policijos departamentas paskelbia savo „Auksinės krivūlės“ laureatus – labiausiai tam tikroje srityje pasižymėjusias savivaldybes. Ankstesniais metais Švenčionių rajono savivaldybė yra gavusi du „Auksinės krivūlės“ apdovanojimus: „Už darbo vietų steigimo skatinimą kaimo vietovėse“ ir „Už saugios bendruomenės kūrimą“.

Skiriant apdovanojimus, matyt, buvo orientuotasi ne tiesmukai į rezultatus, bet ir įvertintos pastangos, todėl iš pirmo žvilgsnio gali stebinti, kad Naujoji Akmenė apdovanota už teisingas šilumos ūkio permainas, nors šilumos kaina ten viena aukščiausių - vos ne 30 ct/kWh, Visagino savivaldybė – už sėkmingą prioritetinių sveikatos paslaugų plėtrą, nors ji viena iš nedaugelio neįsteigusi visuomenės sveikatos biuro, galima būtų vardinti ir daugiau tokių pavyzdžių.

 

Graži šventė su nuoskaudos šešėliu

Šių metų savivaldybių pagerbimo ir apdovanojimo ceremonija buvo ypač romantiška – simbolinis laivas, vairuojamas žavios „kapitonės“ Jurgitos Jurkutės, padedant nominacijų steigėjams – ministerijų atstovams, sklandė po visą Lietuvą, stabtelėdamas apdovanojamose savivaldybėse. Solidžiai pagerbė savo nominantus Sveikatos apsaugos ir Aplinkos ministerijų vadovai – ministrai Raimondas Šukys ir Gediminas Kazlauskas, asmeniškai paspaudę ranką apdovanojamų savivaldybių merams. Toliau beliko stebėtis – apdovanojimus teikė vien viceministrai, Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus sveikinimą perskaitė patarėja regionų klausimais, o iš aukščiausios institucijos – Prezidentūros nesulaukta nė tiek... O juk „Auksinės krivūlės“ šventėse asmeniškai lankydavosi Prezidentas Valdas Adamkus, Premjeras Algirdas Brazauskas. Po apdovanojimo nuoskaudos neslėpė Marijampolės meras Vidmantas Brazys: „Čia suvažiavo visos Lietuvos savivalda – aukščiausi jos atstovai, o ministrai atsiuntė visokius „vice“, patarėjus, padėjėjus. Kur, Jūs, ministrai? Mes lygiuojamės į Jus, o ne Jūsų pavaduotojus. Kodėl neatvykote patys? Nejaugi visi išsivažinėję?“.

Subtilus pastebėjimas, bet iš tikrųjų akį rėžia dėmesio ir pagarbos savivaldai stoka. Ne tik tą vienintelę – Savivaldos dieną, bet ir kasdieniame darbe. Centrinės valdžios arogantiškas požiūris, metami abstraktūs, konkrečiais faktais neparemti kaltinimai tai korupcija, tai dėmesio žmonėms stoka, tai tinginiavimu ir kt. menkina pačią instituciją gyventojų akyse ir skaudžiai žeidžia sąžiningus darbuotojus, beje, dirbančius už vos truputį didesnes negu minimali algas. Savivaldos darbuotojus aukštoji valdžia moko mylėti žmones, jiems tarnauti. „O kam mes dirbame, kad ne žmonėms, - piktinosi savo padėkos kalboje Marijampolės meras. – Mes kasdieną tarnaujame žmonėms“. Marijampoliečio padėkos už savivaldybės ir asmeniškai jo darbo įvertinimą kalba skambėjo anaiptol ne šventiškai, bet buvo kupina tiesos. „Liko metai, gal pagaliau pradėkite mylėti žmones, dirbti jiems,“ - tiesiai rėžė Seimui ir Vyriausybei V.Brazys.

 

„Auksinės krivūlės riterio“ ženklu apdovanoti trys merai

„Auksinės krivūlės riterio“ ženklus, kurie suteikiami už nuopelnus Lietuvos savivaldai, jos plėtrai ir stiprinimui, šiemet Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas įteikė trims merams - Švenčionių rajono savivaldybės merui Vytautui Vigeliui, Marijampolės - Vidmantui Braziui ir Pasvalio - Gintautui Gegužinskui. Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis dirba 6-tą kadenciją, Pasvalio meras Gintautas Gegužinskas – 5-tą, o Marijampolės meras Vidmantas Brazys su pertrauka išrinktas 4-ai kadencijai.

Svarbiausi Lietuvoje savivaldos apdovanojimai įteikti Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) organizuojamame renginyje „Auksinė krivūlė 2011“, kuris vyko Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO.
 

Irena PAULIUKEVIČIENĖ