Mes turime 205 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4437
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21779
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65762
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paslaptingas miško takas atveria senovės paslaptis

2015 m. birželio 27 d. šeštadienis, Nr.58 (1482)

Sirvėtos regioninis parkas įsteigtas 1992 metais siekiant išsaugoti Švenčionių krašto Dauguvos ir Žeimenos upių morninės takoskyros kraštovaizdį, jo gamtinę ekosistemą bei kultūros paveldo vertybes. Na, o 2014 m. įrengus pažintinį mitologinį takąvadovaujantis etnologo prof. Liberto Klimkos interpretacija „Senovės baltų mitologijos sistematika“, šis takas iškart tapo lankomiausia vieta saugomoje teritorijoje.

 

Bevaikštant taku mokomės gerbti aplinką

Kaip pasakojo šio parko vyr. kraštotvarkininkas Marius Semaška, per metus regioniniame parke preliminariai apsilanko apie keliolika tūkstančių lankytojų.

“Lankytojų kiekis padidėjo po 2013-ųjų, kai jau buvo įrengta vidaus ekspozicija, esanti Sirvėtos regioninio parko lankytojų centre, taip pat informacinė sistema su lankytojams pritaikyta infrastruktūra (informaciniai stendai, kelio ženklai, nukreipiančiosios rodyklės, suolai, pavėsinės, lieptai...)”, - pasakojo parko atstovas.

Infrastruktūra sukurta siekiant sudaryti sąlygas pažinti gamtą, bet jai nepadaryti jokios žalos. Kiekvienas, bevaikštantis pažintiniu taku, neabejotinai mokosi gerbti gamtą, ją tausoti, suvokti, kad mūsų visų veiksmai gali prisidėti prie jos tausojimo. Pavyzdžiu, parke gausu nuorodų, kad negalima šiukšlinti, bet kur kurti laužaviečių, skinti saugomų augalų, vertingų biologinės įvairovės prasme. Parko paežerėse pasitaiko melvenynų bendrijų, kuriose gausu į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų augalų rūšių. O ir pats pažintinis takas yra medinis – vadinasi, sukurtas iš natūralių medžiagų, kad gražiai įsilietų į gamtinę aplinką.

Lankytojai parke susipažįsta su respublikinės reikšmės gamtos objektais: Liepų pavėsinė, metu Adamavo ąžuolu, Lino verdenės šaltiniu. Čia yra net net penki gamtiniai, vienas kultūrinis ir du kompleksiniai draustiniai.

Bekeliaujantys pažintiniu taku išgirsta įdomios informacijos apie vertingus objektus, mus supančios gamtos įvairovę, aplinkosaugą. Taip mokomasi mokomasi iškylauti aplinkai nedarant jokios žalos.

Pažintinio tako pradžia yra prie Sirvėtos regioninio parko lankytojų centro, kur įrengta vidaus ekspozicija ,,Mitologija”. Taigi šis mitologinis takas yra tarsi vidaus ekspozicijos tęsinys lauke.

“Atsiliepimų girdime, žinoma, įvairių. Žmonėms kyla nemažai klausimų, susijusių su šiuo taku. Bet apskritai lankytojai išvyksta atsigavę, pailsėję, atradę kažką naujo, susimąstę. Priklausomai nuo to, ko kiekvienas ieško...”,- teigė parko atstovas.

„Keliaujant taku, žmogus pajunta Švenčionių aukštumos kalveles, mat nors ir einama, atrodo, nedidelėje teritorijoje, tačiau Šventos miške takas vingiuoja raguvomis. Pastarajame miške yra Šventos pilkapiai – vėlgi keliaujant taku, keičiantis atmosferai (gūdesnis eglynas, šviesus beržynėlis, žemesnė pelkėta vietovė) juntama, kad vieta kažkuo ypatinga“, - pasakojo parko atstovas.

Kristina Toleikienė